XS
SM
MD
LG

Počele MOSI Kolašin 2023

MOSI 2023

Svečanim defileom, podizanjem zastave i intoniranjem himne Crne Gore i svečane pesme  MOSI, u Kolašinu je otvorena najveća amaterska sportska manifestacija Jugoistočne Evrope

Sportisti 29 opština sa tromeđe Srbije, BiH (Republike Srpske i Federacije) i Crne Gore, koji će se od 5. do 9. jula u Kolašinu nadmetati u 13 sportskih disciplina, već prvog dana pokazali su da su spremni za postizanje vrhunskih rezultata i osvajanje medalja. Nakon svečanog defilea i postrojavanja ekipa učesnica zastavu MOSI su na stadion uneli zaslužni sportisti Kolašina, Maša Obrenović koja je nastupala za pionirsku reprezentaciju Crne Gore, Balša Danilović karatista, trostruki prvak Crne Gore i nosilac srebrne medalje sa ovogodišnje prvenstva Balkana, Miloš Bulatović fudbaler koji je ponikao u redovima Gorštaka iz Kolašina a potom nosio dres Budućnosti iz Podgorice, Rudara iz Pljevalja, Jedinstva iz Bjelog Polja i drugih, Srđa Kovijanić košarkaš, stonoteniserka Dunja Vlahović osvajač trećeg mesta na Kadetskom prvenstvu Crne Gore i Dragana Rakočević član streljačkog kluba Gorštak. Svečanu zakletvu u ime sportista položio je odbojkaš Milan Obrenović a u ime sudija Lazar Ćetković. Zastavu uz intoniranje svečane pesme MOSI na jaborl je podigao Petar Tomović košarkaš.

Prisutne sportiste i brojne goste, u ime grada domaćina pozdravio je predsednik opštine Vladimir Martinović  koji je između ostalog istakao:

-Čast mi je i zadovoljstvo da vam poželim dobrodošlicu u Kolašinu, opštinu koja je prvi put domaćin, sada već 58. po redu Međuopštinskih omladinskih sportskih igara. Kada samo pre četiri godine izabrani za domaćina najvećeg amaterskog sportskog događaja na Balkanu, obavezali smo se svi da budemo srdačni domaćini. MOSI nisu samo obična manifestacija, već su pre svega ideja o druženju, obnavljanju starih drugarstava i prijateljstava,  i upoznavanju novih. MOSI su smotra mladosti, lepote i sporta. Bavljenje sportom je upravo ono što nam omogućava da budemo otvoreni i brižni. Sport pomaže da se u svakom od nas usade vrednosti solidarnosti i inkluzivnosti, i ja vam želim da u narednim julskim danima, pobedite na sportskim terenima, ali da pre svega budete pobednici u životu.

I ove godine uručena su specijalna priznanja zaslužnim učesnicima MOSI -ja Zdravku Šubari i Mišu Ikoniću iz Rogatice, Enveru Gusincu iz Novog Pazara, Ljubivoju Vraniću iz Nove Varoši i Bahrija Kujundžić iz Pljevalja.

Usledila su atletska takmičenja žene  na 800 m, a potom i muškarci na 1500 m. Pao je i prvi rekord. Oborio ga je atletičar iz Novog Pazara Aldin Ćatović rezultatom 3:48, 19 u trci na 1500 metara, koji je osvojio i prvu medalju na ovogodišnjim igrama u Kolašinu.

Drugo mesto pripalo je njegovom sugrađaninu Kabiru Ziljkiću, a treći je Užičanin Stefan Tovilović.

Kod dama u trci na 800 metara prva je Tedora Simović iz Novog Pazara, druga njena zemljakinja Saida Mušović, dok je treće mesto osvojila Anita Zoronjić iz Bijelog Polja.  Odigrana je i prva fudbalska utakmica između ekipa Kolašina i Lučana.

Z. Đoković

S. Vukašinović

Foto: S. Župljanin