XS
SM
MD
LG
18.08.2023 Administrator DC

Odbojkašice Bosne i Hercegovine bolje od Hrvatske

Odbojkašice Bosne i Hercegovine

Ženska odbojkaška reprezentacija BiH rezultatom 3:2 u setovima je savladala Hrvatsku na Evropskom prvenstvu, te nakon tri kola ima dvije pobjede i poraz, čime je na pragu plasmana u drugi krug takmičenja.

Nakon pobjede nad Švicarskom i poraza od Bugarske, u bh timu su bili svjesni da je večerašnji duel lijepa prilika da se eventualnom pobjedom izbori drugi krug, ali Hrvatska je pokazala već u prvom setu da nije nimalo naivan protivnik i ovaj period igre okončan je rezultatom 25:19 za Hrvatsku.

Drugi set donio je dosta bolju igru bh odbojkašica. Bilo je evidentno da Hrvatska ne može zadržati nivo na kojem je igrala u prvom, pa je bh tim zaista rutinski dobio ovaj set, sa konačnih 25:18.

Međutim, kako je to znalo i ranije biti, ponovo je došlo do pada u igri  Bosne i Hercegovine u trećem setu, koji Hrvatice dobijaju sa 25:20 i sa velikom prednošću ulaze u završnicu meča, uz nadu da stvari mogu završiti u četiri seta.

No, četvrti set je od početka donio bolju igru tima Stevana Ljubičića, koja je trajala sve do njegove druge polovine, kada se Hrvatska budi i stiže do vodstva rezultatom 19:17. Tada bh  djevojke preokreću, dolaze do vodstva od 24:23 ali ne da se ni Hrvatska, no u dramatičnoj završnici seta bh reprezentacija je ipak bolja i dobija ga sa 26:24, te se ulazi u posljednji peti set.

Tim Bosne i Hercegovine ga otvara sa sjajnih 5:0, a psihološka prednost stečena u završnici četvrtog seta bila je evidentna, pa je ubrzo rezultat bio 11:4 , a vrlo brzo je postalo jasno da Hrvatska ne može zaprijetiti i set je okončan sa 15:6, za konačnu pobjedu Bosne i Hercegovine od 3:2 u setovima.

Četiri od šest reprezentacija u ovoj  grupi proći će dalje. Pored Hrvatske i Bosne i Hercegovine, tu su još Švicarska, Italija, Rumunija i Bugarska. Nakon ove izuzetno važne pobjede, bh tim ima dvije pobjede i poraz i bez obzira na to što je autsajder u preostalim mečevima protiv Italije i Rumunije, ima itekako dobre šanse da prođe dalje. S druge strane, Hrvatska sada ima tri poraza i praktično je već eliminisana.