XS
SM
MD
LG

Ko čega treba da se stidi

Maro Đuraš

Da mnogima „prijateljima sporta“  iz glave još nisu, a čini se da nikada neće ni izaći tragične devedesete, prenose ovih dana pojedini dubrovački portali.

Naime ovih dana na pojedine fudbalere MNK Skver iz Dubrovnika podigla se prava „hajka“ zbog njihovog nastupa na tradicionalnim malofudbalskim turnirima u Nevesinju i Trebinju.

Naime, kako prenosi dubrovački portal „insider.hr“ u Mokošici su osvanuli uvredljivi grafiti za fudbalere dubrovačkog Skvera, od kojih su neki i hrvatski reprezentativci u malom fudbalu. Dubrovčani su, kako piše ovaj portal a nije to sve nikakva tajna, igrali na turnirima u Trebinju i Nevesinju. Na turniru u Trebinju za najboljeg strijelca proglašen je Dubrovčanin Maro Đuraš.

Foto: Dubrovnik Insider

Nakon ovih pisanja, oglasio se i predsjednik MNK Skver Roberto Krile prenosimo u cijelosti:

Riječ je o samostalnoj odluci pojedinaca te oni navedenu odluku na niti jedan način nisu komunicirali, najavili niti sa time upoznali upravu kluba. Ovim putem želimo istaknuti kako se uprava kluba u potpunosti ograđuje od ovakvog postupanja igrača. Držimo apsolutno neprihvatljivim sudjelovanje u bilo kakvim događanjima koja veličaju one koji su napadali naš Grad i našu Domovinu. Uprava kluba će žurno održati izvanrednu sjednicu kako bi se utvrdile činjenice i sagledalo moguće postupanje u svezi navedenog događaja. Minimalno sto očekujemo je ispriku tih igrača klubu, braniteljima i svim drugim sugrađanima koji ovakvo ponasanje drže neprimjerenim“, kažu u MNK Skver.

Na svom facebook profilu oglasio se i „prozvani“ Maro Đuraš.

Dragi prijatelji, s obzirom na dolje navedene navode, želio bih pojasniti situaciju i ispričati se svima koji su se uvrijedili. Razumijem vašu ogorčenost i osjećam se dužan ispričati.Zbog opisa mog posla, odnosno sporta kojim se bavim cijeli život, na poziv sam odlučio odigrati utakmice u navedenim mjestima, pri tome ne znajući svrhu i kontekst turnira. Ni u jednom trenutku mi nije bila namjera uvrijediti nekoga. Svjestan sam svoje greške te ću iz iste naučiti”, napisao je Maro Đuraš.

Po svemu sudeći „grafiti“ su djelo pojedinih navijačkih grupa, odnosno ostrašćenih pojedinaca koji nemaju nikakve veze sa javnošću i sportskom javnošću Dubrovnika. Jer kako drugačije tumačiti činjenicu da su na finalnom turniru u Trebinju bili prisutni brojni Dubrovčani i niko od njih nije imao, ama baš nikakav problem.

Foto: Dubrovnik Insider

Baš kao što nemaju problema ni brojni Dubrovčani ni Trebinjci koji svakodnevno odlaze u oba ova grada. I normalno je da idu.

Kao što je normalno da su reprezentativci Hrvatske ispraćeni dugotrajnim aplauzima u Nevesinju i u Trebinju, družili se, igrali i radovali fudbalu. I normalno je da se majstori futsala aplauzima pozdrave,

Kao što je normalno da na turnirima i u Nevesinju i Trebinju igraju reprezentativci i Hrvatske i BiH i Crne gore, Brazilci… i mnogi drugi i nikakvih problema nemaju. Niti će ih imati.

Svakako da je normalno i da Trebinjci, Nevesinjci, Bilećani… igraju na turnirima u Mostaru, Stocu, Čapljini, Sarajevu, Nikšiću, Podgorici… Bez ikakvih problema.

Ali nije normalno da grupa ili „grupica“ navijača oblikuju javno mišljenje ili to pokušavaju.

E ako se to dogodi onda se  dogodi i problem a obično  nastrada onaj koji to najmanje zaslužuje.

E tada bi bilo i nenormalno i tragično i kasno.

I dakle, neka se ne srame oni koji igraju fudbal ili nogomet svejedno, koji se druže raduju i putuju.

Neka se srame ovi drugi, koji to ne rade.

Izvor: Hercegsport i Dubrovnik insider


Sarajevo 6 : 5 Salines
Sloga 4 : 1 Radnik MD Šop
Borac 2 : 4 Mostar SG
Brotnjo 3 : 7 MNK Hercegovina
Željezničar 7 : 5 Sloboda Kompred
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnik MD Šop 18 12 2 4 38
2 Mostar SG 18 11 3 4 36
3 Sloga 18 11 1 6 34
4 Sarajevo 18 9 3 6 30
5 Salines 18 10 0 8 30
6 MNK Hercegovina 18 8 2 8 26
7 Željezničar 18 7 4 7 25
8 Borac 18 6 2 10 20
9 Sloboda Kompred 18 5 1 12 16
10 Brotnjo 18 2 0 16 6