XS
SM
MD
LG

Rovčanin doneo bod

Fudbaleri Slavije i Veleža odigrali su 1:1 u prvoj utakmici ove sezone BHT Premijer lige. A što „Sokolovi“ nisu pobjedili najzaslužnije je Tomislav Čuić i njegov pomoćnik Dalibor Hrstić iz Ljubuškog. Oni su vidjeli sve ono što niko na stadionu nije, i oštetili Slaviju.

Velež je iz ničega stigao do gola. Nije ih bilo cijelu utakmicu, i onda je Janković iskoristio neopreznost Slavijine odbrane,  te izaša praktično sam na Lučića, i pogodio mrežu.

Pogodak Rovčanina

Upornost Slavije isplatila se u 90. Minutu. Damir Rovčanin je iskoristio grešku odbrane Mostaraca i lobovao Popovića za veliko slavlje.

Vrlo dinamično prvo poluvrijeme, prepuno borbe, viđeno je u Istočnom Sarajevu u duelu starih rivala.  Slavija je bila dosta bolji rival na terenu. Konstantno su prijetili golu Popovića, ne dozvoljavajući nazad ofanzivcima Veleža da priđu kapitenu Mladenu Lučiću.

Prvi je zaprijetio Darko Spalević. Već u drugoj minuti ušao je u kazneni prostor, tražio jedanaesterac zbog navodnog igranja rukom odbrambrenog fudbala, ali sudija Tomislav Čuić odmahuje rukom.

U 10. Minutu sjajan šut pridošlice iz Željezničara, Dine Haskovića. Šutirao je on snažno a golman Popović krajnjim naporom izbacio loptu u korner.  Slavija je uglavnom prijetila iz daljine. I vrlo dobro to radila. Emir Zeba je u 18. minutu dobro šutirao sa 25 metara, ali preko gola.

Osam minuta kasnije Darko Spalević je u dobroj šansi.  Lobovao je on istrčalog Popovića, no tik preko gola. I onda u 30. minutu najbolja prilika za „Sokolove“. Marko Simović je ubacio iz slobodnog udarca. Lopta pala pravo na glavu Semira Đipa, koji sjajno šutira glavom, no nema sreće. Lopta pogađa prečku, a iz drugog pokušaja makazicama šutira preko gola.

U sami smiraj prvog poluvremena nove dvije prilike za Slaviju izdaleka. Prvo je pokušao Semir Đip, golman Popović lako odbranio, a onda i Zeba sa više od trideset metara, tik pored gola.

Velež u prvom poluvremenu nije uradio praktično ništa. Najbolja prilika bila je Amira Zolja, kada je iz dobre prilike šutirao visoko preko gola.

U drugo poluvrijeme Slavija opet ulazi bolje. Darko Spalević se našao u šansi, ali je izblokiran u posljednji trenutak. Od neke 53. minute Velež tek kreće da pomalo igra. Anes Haurdić je šutirao sa više od dvadeset metara, a Mladen Lučić to brani sa lakoćom. Nakon toga Riad Demić je promješao odbranu Slavije, izbacio ih na „lažnjake“ i šutirao preko gola. I onda je stigao opisani pogodak.

Period mirne igre potpuno je odgovarao Veležu. Niti jedni niti drugi nisu uspjevali da ozbiljnije priprijete golu protivnika. I tako je bilo sve do pred kraj utakmice. Tada je Damir Rovčanin iskoristio neopreznost odbrane, dobio pas u prostor, a Popović ponovo loše cijenio loptu, što je iskoristio fudbaler Slavije i lobovao ga. Prije toga Velež promašuje nemoguće. Tačnije Mirza Ćemalović. Osta je sam kao duh na pet metara od gola Slavija, na golu nije stajao niko, ali je traljavo šutirao, i lopta je otišla pored gola. Slavija je bila bolji protivnik danas, više je željela pobjedu, ali na kraju uspjeli su sačuvati tek bod.

SLAVIJA – VELEŽ (1:1) 0:0

SRC „Slavija“. Gledalaca: 700. Sudija: Tomislav Čuić (Tomislavgrad). Žuti kartoni: Vejnović, Đip, Marković (Slavija), Škaljić, Haurdić, Reljić (Velež). Strijelci: 0:1  Janković 62, 1:1 Rovčanin 90.

SLAVIJA: Lučić, Vejnović, Marković, Arsenijević, Simović, Grujičić, Hasković (od 76. Pušara), Rovčanin, Zeba, Đip (od 83. Berjan), Spalević  Trener: Milan Gutović.


VELEŽ: Popović, Zolj, Peco(od 74. Nuspahić), Maletić, Škaljić, Janković (od 82. Matić), Demić, Reljić (od 88 Ćemalović), Haurdić, Nikolić, Osmanković Trener: Dželaludin Muharemović.

 


Travnik 1 : 2 Široki Brijeg
Sarajevo 6 : 1 Drina
Zrinjski 2 : 0 Olimpic
Čelik 1 : 0 Sloboda
Rudar Prijedor 3 : 0 Mladost
Slavija 1 : 1 Velež
Borac 1 : 0 Željezničar
Radnik 1 : 0 Vitez
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 1 1 0 0 3
2 Rudar Prijedor 1 1 0 0 3
3 Zrinjski 1 1 0 0 3
4 Široki Brijeg 1 1 0 0 3
5 Čelik 1 1 0 0 3
6 Borac 1 1 0 0 3
7 Radnik 1 1 0 0 3
8 Slavija 1 0 1 0 1
9 Velež 1 0 1 0 1
10 Travnik 1 0 0 1 0
11 Vitez 1 0 0 1 0
12 Željezničar 1 0 0 1 0
13 Sloboda 1 0 0 1 0
14 Olimpic 1 0 0 1 0
15 Mladost 1 0 0 1 0
16 Drina 1 0 0 1 0