XS
SM
MD
LG

Rusi na udaru

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta razmatrao izveštaj "nezavisne osobe" u kojem se navodi da su moskovska antidoping labaratorija i Ministarstvo sporta štitili ruske sportiste koji su uzimali nedozvoljena sredstva tokom Zimskih olimpijskih igara 2014. godine u Sočiju. IO MOK pokrenuo "privremene mere" protiv ruskog sporta.

Na sastanku Izvršnog odbora MOK-a, kojem je predsedavao Tomas Bah, ustanovljeno je da su nalazi izveštaja nezavisne osobe, kanadskog profesora Ričarda Meklarena, šokantni i da "predstavljaju napad na integritet sporta i Olimpijskih igara".

"Stoga, MOK neće oklevati da uvede najstrože sankcije protiv umešanih pojedinaca ili organizacija", rekao je Tomas Bah.

IO MOK izrazio je zahvalnost "nezavisnoj osobi, uz podršku nastojanjima Ričarda Meklarena da nastavi i završi započet rad.

Što se tiče učešća ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Riju, MOK će detaljno proceniti Izveštaj i razmatrati pravne opcije uključujući i kolektivnu zabranu za sve ruske sportiste, ali i "pravo na individualnu pravdu".

MOK je pokrenuo privremene mere koje podrazumevaju da MOK neće organizovati, niti dati podršku bilo kakvom sportskom takmičenju u Rusiji, uključujući pripreme za Evropske igre 2019. godine.

MOK neće izdati akreditacije za Rio 2016. bilo kom članu Ruskog olimpijskog komiteta ili drugoj osobi koja je pomenuta u Izveštaju.

MOK će pokrenuti istragu, uključujući forenzičku istragu, o svim ruskim sportistima koji su učestvovali na ZOI u Sočiju, kao i njihovim trenerima, zvaničnicima i pomoćnom osoblju. Osnovana je i Disciplinska komisija, koja će nametnuti sve odgovarajuće sankcije.

MOK poziva međunarodne saveze zimskih sportova da se suzdrže od učešća na takmičenjima koja se održavaju u Rusiji, uključujući Svetska prvenstva i Svetske kupove, zbog sumnji u manipulaciju uzoraka za vreme ZOI u Sočiju.

Te mere biće na snazi do 31. decembra 2016. godine, a IO će ih ponovo razmatrati na sastanku u decembru ove godine.

S obzirom na to da je MOK nevladina organizacija i da rusko Ministarstvo sporta i ostale njemu podređene organizacije nisu u domašaju MOK-a, rezultati istrage biće prosleđeni Unesku (UNESCO) i Vadi (WADA) za dalje mere i akcije.

IO MOK traži od Vade (Svetske antidoping agencije) da u toku 2017. godine organizuje Vanrednu svetsku konferenciju o dopingu.

MOK je osnovao i Disciplinsku komisiju koja će utvrditi činjenice i zakazivati saslušanja, u skladu sa Olimpijskom poveljom.