XS
SM
MD
LG

Slavija na korak od elite

Košarkaše Slavije još samo jedna pobjeda dijeli od plasmana u elitni rang košarke Republike Srpske. Oni su danas u svojoj dvorani sa 52:41 savladali banjalučkog Svetosavca, u utakmici 4. kola Mini lige za popunjavanje Prve lige.

 

Bila je ovo jedna teška utakmica za obje ekipe, na momente i poprilično dosadna, sa mnogo grešaka, ali utakmica u kojoj je ekipa Srđana Stanića pokazala lice pobjedenika, i bez nekoliko standardnih prvotimaca sa 11 razlike porazila ekipu koja im je nanijela do sada jedini poraz u Mini ligi.

Počelo je dobro po Slaviju. Osjetilo se ipak da nedostaje zdrav plej u ekipi, ali što nisu uspjeli u napadu, kompenzovali su odličnom igrom u odbrani. Trojkom povratnika iz povrede, Miloša Šušića, Slavija otvara utakmica, a onda sa četiri vezana poena Siniša Vasković odvodi Slaviju na 7:0 poslije pet minuta igre, što je primoralo gostujućeg trenera, Slavišu Ožegovića, da traži tajm aut. On mu nije puno korisnog donio, pa svoje prve poene Svetosavac dobija u 7. minutu kada sa linije slobodnih bacanja pogađa danas ponajbolji gostujući igrać, Mirza Todorovac.

U drugoj četvrtini Slavija je ponovo bolja na terenu, ali sada igra i dosta bolje u ofanzivi. Ponovo prave na početku seriju 5:0, ali trojkom Danila Danilovića i poenima Vukelića, uz dodatno slobodno bacanje, gosti stižu na -2, 14:12. Ipak, uslijedila je nova serija Slavije, kojom su nakon šest minuta igre u 2/4 stigli do 22:14, što je ponovo primoralo gostujućeg stratega da zove tajm aut. Ponovo on nije urodio plodom jer je Miloš Šušić novom trojkom odveo Slaviju na maksimalnih +11, 25:14.

Treća četvrtina donijela je jednu potpuno novu sliku na terenu. Gosti, koji u napadu gotovo da nisu postojali, ubacuju u brzinu više, što je Slaviju potpuno izbacilo iz ritma. Išli su "Sokolovi" iz greške u grešku, gubili lopte, a Svetosavac je iz minute u minut smanjivao rezultat.  U prva tri minuta Slavija nije postigla poen. To je prekinuo Siniša Vasković sa slobodnih bacanja. Sa druge strane Todorovac, Mitić, Ilić i Šalić pogađaju i Svetosavac topi prednot domaćih. Jedini koji je u tom trenutku držao Slaviju na odstojanju od dva poena bio je kapiten, Dejan Vučković. 

Nakon pet minuta igre u trećoj dionici Svetosavac prvi put dolazi do vođstva. Mirza Todorovac je pogodio za 32:31. Slavija je ubrzo vratila vodu na svoj mlin poenima sa slobodnih bacanja Crnogorca i Vučkovića, za 34:32. Dugo je stajao taj rezultat na semaforu. Domaći u nizu promašuju osam slobodnih bacanja, ali gosti u napadu kreću da se ispucavaju trojkama, tako da gotovo četiri minute nije bilo poena. Ipak, još jednom trojkom Danila Danilovića gosti stižu do vođstva 34:35 pred početak posljednjeg dijela meča.

U nju Slavija ponovo polako ulazi. Omogućilo je to gostima da stigu do maksimalne prednosti večeras, od tri poena prednosti. Postigli su oni četiri poena u prvoj minuti susreta, i stali. U narednih nešto više od osam minuta Svetosavac nije potigao poene, a Slavija je samo povećavala razliku, koja je stigla do +11 na nešto manje od dvije minute do kraja, 50:39. Do kraja meča ostalo je tih +11, čime je Slavija nadoknadila razliku kojom je izgubila u Banja Luci u prvom kolu, i sada su bolji u međusobnom duelu od glavnog konkurenta za prvo mjesto.

Slavija je sada ostala usamljena na prvoj poziciji sa 7 bodova, a po šest imaju Svetosavac i Derventa, koja je danas savladala Lijevče.  U narednom kolu Slavija gostuje u Derventi, već u srijedu, i sa pobjedom bi i definitivno ovjerila plasman u Prvu ligu Republike Srpske.

OKK SLAVIJA 1996 - KK SVETOSAVAC 52:41 (9:6,  16:10,9:19, 18:6)
Sportska dvorana "Slavija"
Gledalaca: 150
Sudije: Miljan Kovačević (Trebinje), Srđan Rajak (Rogatica), Dejan Knežević ( I.Sarajevo)

SLAVIJA: Šušić 11,Simeunović 2, Majmunović 2, Vučković 11, Vasković 12, Lalović, Bošković 8, L. Damjanović, N. Damjanović,Crnogorac 4, Jovanović 2 Trener: Srđan Stanić

SVETOSAVAC: Kopanja, Ja. Ilić 4,Šalić 5, Mitić 2,Dragičević, Novković, Vukelić 5, Danilović 11, Marnić, Todorovac 14, Jo.Ilić   Trener: Slaviša OŽegović