XS
SM
MD
LG

Dejan karate velemajstor

Dvadesetogodišnji student fizičke kulture i majstor karatea, crni pojas - drugi dan, Dejan Vitor iz Bratunca nastupao je za reprezentaciju Republike Srpske, BiH, sada nastupa za Srbiju i nosilac je više stotina medalja sa raznih domaćih i međunarodnih turnira, među kojima su one sa evropskih i svetskih prvenstava.

Dejanov otac Sreten je nakon rata i egzodusa iz Hadžića u Bratunac, kao dugogodišnji karatista i majstor ovog sporta formirao Karate klub "Miloš Delić".

Taj klub već gotovo dve decenije uspešno funkcioniše, a njegovi takmičari postižu dobre rezultate i donose odličja sa takmičenja.

Dvadesetogodišnji Dejan je uz oca zavoleo ovaj borilački sport i krenuo "očevim stopama".

Nastupao je za reprezentaciju Republike Srpske, BiH i Srbije u različitim verzijama i konkurencijama, a višestruki je prvak Republike Srpske u svojoj kategoriji.

Najznačajnije su medalje sa takmičenja IKU federacije u Letoniji kada je nastupao za reprezentaciju Republike Srpske i osvojio treće mesto na Evropskom prvenstvu, dok je na evropskim prvenstvima različitih karate federacija, nastupajući za reprezentaciju Srbije, takođe, osvajao medalje, i to u Rumuniji prvo mesto, u Poljskoj drugo i Novom Sadu treće mesto.

Na Svetskom prvenstvu u Italiji zauzeo je drugo mesto i osvojio srebrnu medalju.

Osim takmičenja on radi i kao trener mlađih u klubu koji je osnovao njegov otac.

- Još kao mališan išao sam sa ocem na treninge. To mi se dopalo i odmah sam stekao idole, a to su bili stariji momci i devojke koji su tada trenirali u klubu i bili uspešni - priseća se Dejan.

Kaže da su tada karatisti mnogo putovali i upoznavali druge gradove, zemlje i ljude i kulture, što je i njega interesovalo i privlačilo, pa je počeo da redovno trenira ponekad oponašajući starije članove kluba.

Početno interesovanje za karate nije ga nikad napustilo i brzo je savlađivao tehnike i napredovao.

Počeo je da učestvuje na turnirima i takmičenjima i da osvaja medalje i diplome čiji broj se povećavao u klupskim kućnim vitrinama.

Usledili su i pozivi za reprezentaciju Republike Srpske, BiH i Srbije, učešća na raznim takmičenjima, balkanskim, evropskim i svetskim na kojima je postizao odlične rezultate i donosio medalje za osvojeno neko od prva tri mesta u svojoj kategoriji.

Ističe da mu rezultati daju dodatni motiv za vežbanje koje ne prekida ni u vreme pripremanja ispita.

Uspešan je student druge godine Fakulteta sporta i fizičke kulture u Novom Sadu i kaže da želi da ostane u sportu i da mu to bude izvor egzistencije, ali nije siguran gde će ga životna sudbina odvesti iako bi, kako naglašava, voleo da se vrati u Bratunac i nastavi rad sa mladima u klubu u kome je i on počeo sportsku karijeru.

Kao i svakom sportisti, želja mu je da makar ode, a posebno da se takmiči na Olimpijskim igrama i da ostavi trag u karateu.

Dejan je već pet godina proglašavan za najboljeg sportistu, a Karate klub "Miloš Delić" za najbolji i najtrofejniji sportski kolektiv u Bratuncu.

On je pozvao mlade da se bave sportom jer, osim bavljenja sportom, postaju i dobri ljudi, a tome sport doprinosi.

- Jačajući telo, jačamo i duh", poručio je Vitor, ne skrivajući želju da se on ili neko od mladih karatista koje trenira plasiraju i donesu olimpijsku medalju u Bratunac i Republiku Srpsku,piše SRNA.

Dejan Vitor u kimonu