XS
SM
MD
LG
18.12.2017 Administrator DC

Radnik može bolje

Nakon što je od Nebojše Miloševića preuzeo klupu Radnika u smiraj prošle sezone, Mladen Žižović je od uprave kluba dobio povjerenje da nastavi vođenje prvog tima Radnika i u tekućoj takmičarkoj sezoni. Nakon nešto više od pola godine rada, šef stručnog štaba Radnika sumira do sada učinjeno.

FK Radnik: Gospodine Žižoviću, kako biste ocijenili ostvarene rezultate Radnika u jesenjoj polusezoni takmičarske 2017/18?

Mladen Žižović: Odgovor na ovo pitanje je malo složeniji nego što se čini. Da bih dao odgovor na ovo pitanje moram se vratiti na ljetni prelazni rok i činjenicu da smo u njemu ostali bez nekoliko nosilaca igre, a tu prije svega mislim na jezgro odbrambene linije koju su činili Ostojić, Kojić, Kosorić, Bajić i Zeljković, te Obradovića u špicu napada. Izlišno je govoriti koliko su ovi igrači značili za igru, ali i za prepoznatljivu atmosferu koja krasi našu svlačionicu u zadnjih nekoliko sezona. U početku nam je trebalo malo vremena da sve kockice posložimo, ali kako je sezona odmicala tako su igrači koji su došli kao njihove zamjene počeli da se uklapaju u tim i u moje zamisli igre. Dakle, kada se uzmu u obzir navedene stvari, kao i povrede koje su nas pratile tokom prvenstva, moje mišljenje je da su osvojena 24 boda i plasman u polufinale Kupa RS dobar rezultat, ali da Radnik svakako može i bolje.

FKR: Radnik je tekuću sezonu počeo odlično, posle 5 kola je imao 10 bodova, da bi onda ekipa upala u krizu iz koje je izašla u poslednjoj trećini jesenjeg dijela prvenstva. Kako objašnjavate ove oscilacije u igri?

MŽ: Prije svega ovde moram istaći da u Premijer ligi ne postoje drastične razlike u kvalitetu između ekipa, tako da detalj u jednoj utakmici može odrediti tok dešavanja u narednih par kola. Mi smo prvenstvo počeli rezultatski jako dobro, Slobodu smo pobijedili golom u 90. minutu, protiv Zrinjskog smo izborili jedanaesterac u finišu utakmice, protiv Krupe i GOŠK-a smo igrali u granicama svojih mogućnosti, a u najboljoj utakmici koju smo u tom dijelu prvenstva odigrali smo izgubili 3:0 u Zenici. Nakon toga smo imali teži raspored, a svi ste imali prilike da vidite na koji način smo poraženi u Bijeljini u susretima sa Željezničarom i Sarajevom. To su te sitnice o kojima pričam, gdje jedna greška igrača ili sudije mijenja utakmicu iz korijena. Mi ni u tih 5 utakmica koje smo zaredom izgubili nismo bili nadigrani, osim u meču sa Mladosti kada nas je domaćin sasvim zasluženo pobijedio. Moram reći i to da smo mi u prvih 10-ak kola mijenjali tim iz kola u kolo tražeći najbolju kombinaciju na terenu usljed promjena u timu koje smo pretrpjeli, tako da su sve ove okolnosti dovele do oscilacija u igri kojih smo svi svjesni i koje smo uspjeli prevazići.

FKR: Možete li ocijeniti učinak novajlija u dresu Radnika u ovoj polusezoni?
MŽ: Kao i za prethodno pitanje, tako i za ovo moram da se vratim na ljetni prelazni rok. Mi smo tada ekipu pojačali sa nekoliko igrača koji su u periodu prije Radnika imali određene pauze, pa tako Radović, Hadžić i Merajić nisu nastupali za svoje klubove prije dolaska u Radnik, a uz to su se Merajić, Hadžić i Hodžurda pridružili klubu nakon početka prvenstva. Sve ovo je uticalo i na njihove partije, pa samim tim i na igre cijele ekipe, ali sam ja zadovoljan doprinosom ostvarenim rezultatima ovih igrača. Nakon proljećnih priprema sam siguran da će svi oni svoje igre dići za još jedan nivo.

FKR: Koje su ambicije kluba za nastavak prvenstva, te u skladu sa tim kakve promjene u igračkom kadru možemo očekivati preko zime?

MŽ: O ambicijama kluba su se izjasnili predsjednik Mladen Krstajić i uprava na početku sezone. Naš cilj u ovoj takmičarskoj sezoni je da budemo u sredini tabele, uz obavezu da promovišemo mlade igrače. Mi na terenu dajemo sve od sebe da posle 22 kola budemo među prvih 6 timova, ali moramo biti svjesni i finansijskih ograničenja koja imamo, pa se ne smijemo zaletati u prelaznom roku koji predstoji. Moja želja je da svaku od linija tima, odbranu, sredinu i napad, osvježimo sa po jednim igračem, a konačan razvoj situacije u prelaznom roku zavisi i od odlazaka, jer za naše fudbalere postoji interesovanje i iz zemlje i iz inostranstva.

FKR: Da li ste zadovoljni igrama mladih igrača kojima ste pružili šansu? 

MŽ: Slušajte, kada u mladoj reprezentaciji BiH koja je pobijedila jedan Portugal u kvalifikacijama za U-21 Evropsko prvenstvo imate dva igrača iz Radnika (Šerbečić i Peco), morate biti zadovoljni! Nijedan klub iz BiH u ovoj selekciji nije imao dva igrača, samo Radnik! Šerbečić i Peco su budućnost, ali i sadašnjost kluba i njihov kvalitet je dokazan, ali se oni ne smiju zadovoljiti time. Zadatak svih nas u klubu je da ova dva igrača nastave svoj razvoj, jer ne smijemo dozvoliti da osjećaj samozadovoljstva prevlada kod njih. Oni su momci koji su tek na početku karijere i moraju znati da još ništa nisu uradili, ali da imaju sve predispozicije da budu odlični igrači. Pored njih dvojice priliku u Premijer ligi je dobio i Bradonjić koji je tek napunio 18 godina i koji je svoju priliku iskoristio, a sada je na njemu da se potvrđuje. Na kup utakmici sa Borcem šansu je dobio i mladi štoper Despotović koji kuca na vrata prvog tima, imamo i Živanovića, golmana Hodžića, kao i nekoliko mladih igrača koji se nalaze na pozajmicama i čije igre pratimo. Tu su još i momci koji i dalje nastupaju u juniorima i kadetima, od kojih su neki osjetili seniorski fudbal u Kupu RS, tako da mogu reći da u omladinskoj školi imamo odličnu bazu za prvi tim. Na momcima je da strpljivo rade i pruženu šansu iskoriste.

FKR: Utisak sa tribina je da je Vaša filozofija fudbala nadigravanje, pas igra, želja da se kroz kombinatoriku na sredini terena dođe do gola protivnika. Koliko ste do sada zadovoljni načinom na koji ekipa sprovodi Vaše zamisli na terenu?

MŽ: Kao igrač sam igrao na poziciji ofanzivnog veznog, tako da je moja uloga na terenu prevagnula i u trenerskom poslu. Pored uloge na terenu, na stil igre kome težim su uticali i treneri sa kojima sam sarađivao kao igrač, a kasnije i kao trener, i to Slišković, Jović, Marinović, Musa, Petrović i Milošević. Moram reći da sam zadovoljan učinjenim u ovoj polusezoni. Tim prihvata ono što želim da vidim na terenu. Želim igru koja počinje od štopera u kojoj svi napadaju, ali se svi i brane. Uz sve promjene koje smo imali u ekipi na kraju jesenjeg dijela sezone smo počeli da igramo onako kako želim, do noge stvarajući višak na krilu u napadu, odgovorno i sa presingom na sredini terena u odbrani. Nadam se da bi i pojačanja o kojima sam govorio doprinijela poboljšanju naše igre. Ovde moram zahvaliti na povjerenju i slobodi koju imam u radu Upravi kluba. Uprava mi je dala punu podršku kada smo bili u krizi, a na meni je da sada tu podršku opravdam i nadgradim rezultatima.

FKR: Da li želite još nešto poručiti navijačima Radnika?

MŽ: Navijačima Radnika želim da zahvalim na iskrenoj podršci koju daju klubu. Ovde mislim i na one sa centralne tribine i na one najvatrenije čiji broj se ove jeseni uvećao. Ja bih volio da se uveća i broj gledalaca, simpatizera na centralnoj tribini, pa da Radnik ima podršku kakvu zaslužuje. Mi na terenu dajemo sve što možemo za klub, Uprava se trudi da nam obezbijedi sve što je potrebno za takmičenje, a mislim da u našoj igri ima šta i da se vidi i nadam se da ćemo na proljeće imati veću podršku sa tribina. U gradu postoji interesovanje za Radnik, mnogo ljudi komentariše naše igre, a mi moramo naći način da sve one kojima je Radnik u srcu vratimo ili prvi put dovedemo na stadion.

FKR: Gospodine Žižović, hvala na izdvojenom vremenu za navijače Radnika. Želimo Vam puno sreće u nastavku sezone.

MŽ: Hvala Vama. Ja bih iskoristio priliku da svima kojima je Radnik u srcu, zatim našim sportskim prijateljima i protivnicima, te svim stanovnicima Bijeljine i Semberije čestitam nastupajuću Novu godinu i poželim puno zdravlja, sreće i uspijeha,piše na Fejsbuk stranici Rdanika. 


Vitez 0 : 0 Radnik
Široki Brijeg 1 : 1 Krupa
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Borac 1 : 1 Zrinjski
Željezničar 3 : 1 Čelik
Mladost 1 : 1 GOŠK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 22 16 2 4 50
2 Željezničar 22 16 2 4 50
3 Široki Brijeg 22 13 3 6 42
4 Sarajevo 22 12 4 6 40
5 Krupa 22 9 8 5 35
6 Radnik 22 9 5 8 32
7 Mladost 22 7 8 7 29
8 Borac 22 7 5 10 26
9 GOŠK 22 7 3 12 24
10 Sloboda 22 5 6 11 21
11 Čelik 22 4 1 17 13
12 Vitez 22 1 5 16 8