XS
SM
MD
LG

PAKLENI PLAN: Tri znaka FIFA – svi iz Sarajeva

Pakleni plan koji je osmišljen u Sarajevu,a tiče se sudija sa internacionalnim znakom,polako se ostvaruje.

Sve je počelo  eliminacijom arbitra iz Gruda Antonija Bandića koji je platio ceh samo zato što nije iz Sarajeva jer, u budućnosti, sudijski znak FIFA mo gu da nose samo arbitri iz najvećeg grada Federacije BiH – tako je rekla struka – čitaj pojedinci iz bošnjačkog fudbalskog korpusa. 

Pored hrvatskih članova Komiteta za sudije i suđenje Berislava Markotića i Ante Sučića jedan od najperspektivnijih arbitara u “Dejtonskoj zemlji” je ski nut sa liste i prekomandovan u Prvu federalnu ligu zato što je sudio utakmicu Radnik – Zrinjski (1:2) u pretposlednjem kolu prošlog šampionata, kada je Sarajevo na Koševu pobijedilo Željezničar (1:0), a derbi sudio internacionalac Sarajlija Irfan Peljto!!??

Sarajlije nisu mogle da se dogovore da Željo osvoji titulu, Zrinjski je bio mudriji, pa su pojedinci  – kobajagi – podnijeli  ostavke dok se bura ne smiri. Nakon toga je zauzet “patriotski” kurs da u budućnosti sva trojica internacionalaca iz BiH sa FIFA znakom budu  Sarajlije.

Zato je žrtvovan i Edina Jakupovića iz Bihaća, jedan od najautoritatvnijih arbitara u BiH što su se pojavili u Premijer ligi, baš kao i Banjalučanina Ognjena Valjića, koji je od svih sudija iz BiH imao najbolje rezultate na UEFA testovima, što se tiče stranog jezika i fizičkih testova.Valjić i Jakupović su bili sudije od povjerenja Fudbalskog saveza BiH, najbolji i najhvaljeniji, sudili veliki broj evropskih utakmica, a onda su “poginuli” samo zato što je u prošloj sezoni i drugi sarajevski klub – FK Sarajevo ostao bez trofeja jer ga je u finalu Kupa BiH, na penale, pobijedio “otpisani” Široki Brijeg. Na “Koševu” je “duvao” Valjić, a na “Pecari” je “puhao” Jakupović. Ne valja biti privilegovan sudija, bar ne u ovoj nelogičnoj BiH.

Nedavno je  eliminisan i Banjalučanin Dragan Petrović, prijedlog FS Republike Srpske za upražnjeno mjesto sa FIFA znakom. U oba slučaja, kad je srušen Valjić, a pogotovo Petrović i srpski predstavnici u Komitetu za sudije i suđenje, Dragan Banjac i Nenad Šukurma bili su nemoćni da se odupru  mašineriji Ibrahima Hasanbegovića koja je zacrtala – tri FIFA znaka – trojica Sarajlija!

Veliko je pitanje šta Banjac i Šukurma uopšte i mogu da urade u Savezu u kojem je posljednjih deset godina fudbalska Republika Srpska izgubila mnogo toga, a ponajviše svoju izvornost i uticaj, odnosno moć odlučivanja. Fudbalski savez BiH trenutno vode  sve same sudije: Ibrahim Hasanbego vić, Salem Prolić, Elmir Pilav… Sve Sarajlije u glavnim kancelarijama FS BiH…

Irfan Peljto koji je sudio derbi u kojem je Sarajevo oduzelo titulu Željezničaru, a ne pobjeda Zrinjskog u Bijeljini je ostao na međunarodnoj listi sudija iz BiH. Admir Šehović će zamijeniti eliminisanog Edina Jakupovića s kojim je nekada sudio i ovaj mu bio svojevrsni autoritet, od znanja, ugleda i samom pojavom, dok je u cijeloj toj priči eliminisan jedini sudija iz Hercegovine koji je po svim parametrima mogao da parira, čak bio i ispred njih, sarajevskim arbitrima koji drže monopol na “A”listi Premijer lige BiH.

Mjesto Dragana Petrovića je, odavno, obećano, iz kancelarija FS BiH kojima upravljaju i rukovode sudije za Harisa Kaljanca, tako da nije nikakvo čudo što je FIFA u “popravnom” eliminisala ovog Banjalučanina jer mu je prvobitno saopšteno da se sprema na put za Maltu, na seminar i edukaciju. Tako se može očekivati ispunjenje plana  da trojica Sarajlija: Peljto, Šehović i Kaljanac zauzmu mjesta pod FIFA znakom, kao da ostali dio zemlje dva entiteta i tri naroda uopšte ne postoji…

Na sve to treba dodati i eliminaciju Tanje Račić koja je pokrenula veliku lavinu otvorenim pismom poslatim na adrese svih najodgovornijih čelnika Saveza u kojem je optužila pojdince iz vladajuće strukture FS BiH?

Da zlo bude veće Fudbalski savez Republike Srpske o svemu ovome ćuti iako su direktno ugroženi i precrtani njegovi prijedlozi i sudije! 
Čudne su te koalicione veze iz decembra 2016. godine, pogotovo u fudbalu. Sve po glavi Republike Srpske!

U Komistetu za sudije i sudjenje se koplja lome


Zvijezda 09 : Igman
Željezničar : Tuzla City
Borac : GOŠK
Zrinjski : Široki Brijeg
Velež : Posušje
Sloga : Sarajevo
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 29 21 6 2 69
2 Zrinjski 29 20 4 5 64
3 Velež 29 13 10 6 49
4 Sarajevo (-3) 29 14 6 9 45
5 Posušje 29 11 8 10 41
6 Sloga 29 13 2 14 41
7 Široki Brijeg 29 10 5 14 35
8 Željezničar 29 10 3 16 33
9 GOŠK 29 8 8 13 32
10 Igman 29 9 4 16 31
11 Tuzla City 29 7 6 16 27
12 Zvijezda 09 29 6 2 21 20