XS
SM
MD
LG

Velikan se provukao protiv Viteza

Fudbaleri Borca danas su teškom mukom, pogotkom Petra Kunića iz jedanaesterca u 83. minutu, savladali posljednjeplasirani Vitez i upisali prvu “trojku” kada je u pitanju Liga za opstanak. Pobjedom nad Vitežanima, koji ni na 13. ovosezonskom premijerligaškom gostovanju nisu uspjeli da zatresu mrežu protivnika, crveno-plavi su zadržali osmo mjesto sa dva boda više od GOŠK-a iz Gabele koji je danas rezultatom 2:0 savladao ekipu Mladosti, te četiri više od tuzlanske Slobode, koja je rezultatom 1:1 remizirala sa zeničkim Čelikom.

Inače, utakmica sa Vitezom počela je minutom ćutanja zbog smrti banjalučkog fudbalskog radnika Vladimira Zrilića, koji je preminuo u srijedu u 83. godini života.

Izabranici Darka Vojvodića, koji je danas debitovao na trenerskoj klupi Borca, krenuli su u prvih 20-ak minuta prvog poluvremena agilnije ka golu rivala nego što je to bio slučaj u pojedinim utakmicama igranim ranije, pa smo tako zabilježili četiri povoljne situacije pred golom Ivana Tirića. Prvo je u 2. minutu Aleksandar Radulović snažno šutirao, ali je spomenuti Tirić dio dobro postavljen, zatim je u petom minutu Armin Mahović nakon prodora Petra Kunića poslao loptu preko gola, potom je u 16. minutu Miloš Žeravica je izveo slobodan udarac, nakon kojeg je Bojan Puzigaća glavom šutirao pored gola, da bi četiri minuta kasnije u šansi bio i Danijel Majkić koji je uputio udarac sa 10 metara, ali je Tirić ponovo bio na mjestu.

Vitez je zaprijetio u 36. minutu: izveli su gosti odličan kontranapad, u šansi se našao Petar Bojo, ali je njegov udarac golman našeg tima Goran Vukliš uspio da zaustavi. Samo sedam minuta kasnije, spomenuti fudbaler Viteza se “ni kriv ni dužan” našao u bilježnici glavnog sudije Slađana Došle iz Istočnog Sarajeva. Naime, Safet Šivšić, koji je u igru ušao u 34. minutu umjesto Aleksandra Ilića, ometao je fudbalere Borca prilikom izvođenja slobodnog udarca i javna opomena bila je jedino rješenje situacije, ali je Došlo, na iznenađenje prisutnih, žuti karton pokazao Boji, što je izazvalo i smijeh malobrojne publike na Gradskom stadionu.

U prvih 15 minuta nastavka dva puta je ozbiljno zaprijetio Vitez i to preko Zvonimira Vukoje i Adisa Hadžanovića, ali je oba puta Vukliš izašao kao pobjednik iz neugodne situacije; u prvom slučaju je Vukoja u 48. minutu pokušao da postigne gol direktno iz kornera, ali je Vukliš krajnjim naporom uspio da spriječi slavlje gostiju, dok je 10 minuta kasnije Hadžanović šutirao sa 16 metara, ali je Vukliš bio oprezan.

U 60. minutu Tirić je krajnjim naporom zaustavio pokušaj Žeravice sa distance, potom je u 65. minutu Vukoja nakon kontranapada pronašao Šivšića koji loše šutira iz izgledne pozicije, da bi u 70. minutu Mladen Veselinović centrirao sa lijeve strane, a Tirić promašio loptu koju u mrežu sa 8 metara nije uspio da zatrese Karić.

U 81. minutu Borac je, ipak, stigao do vođstva i, ispostavilo se kasnije, i pobjede. U kaznenom prostoru gostiju Vedran Vrhovac je faulirao Miloša Žeravicu, Došlo je pokazao na bijelu tačku, a penal je, kako rekosmo, u gol pretvorio Kunić, postigavši svoj sedmi ovosezonski gol.

U narednoj prvenstvenoj rundi Borac će ponovo biti domaćin i to ekipi GOŠK-a. U tom susretu Vojvodić neće moći da računa na usluge Mahira Karića, koji je sakupio tri žuta kartona.

 

BORAC – VITEZ 1:0

strijelci: 1:0 Kunić (penal, 83.), stadion: Gradski, gledalaca: 300, sudija: Slađan Došlo (Istočno Sarajevo), žuti kartoni: Karić (Borac), Tirić, Bojo (Vitez).

BORAC: Vukliš, Bunić, Ojdanić, Puzigaća, Kunić, Radulović (od 62. minuta Čudić), Mahović (od 74. minuta Ilić), Žeravica, Majkić (od 46. minuta Karić), Janičić, Veselinović. Trener: Darko Vojvodić.

VITEZ: Tirić, Stanić, Brekalo, Tipurić, Jevtić, Livaja, Hadžanović, Ilić (od 34. minuta Šivšić), Vrhovac, Vukoja (od 85. minuta Vranjić), Bojo (od 85. minuta Rizvanović). Trener: Ivica Bonić.

(borac-sport, foto: borac-sport)

Petar Kunić


Borac 1 : 0 Vitez
GOŠK 1 : 0 Mladost
Sloboda 1 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mladost 25 9 8 8 35
2 Borac 25 8 6 11 30
3 GOŠK 25 8 4 13 28
4 Sloboda 25 6 8 11 26
5 Čelik 25 5 3 17 18
6 Vitez 25 1 5 19 8