XS
SM
MD
LG

EL: CSKA ponovo pao u polufinalu, Real i Fener bore se za titulu

Košarkaši Real Madrida savladali su CSKA sa 92-83 i plasirali su se u finale Evrolige, gdje će se sa Fenerom boriti za titulu prvaka Evrope.

CSKA je bolje otvorio susret. Na početku susreta izuzetno raspoložen bio je Kori Higins. Pogodio je dvije trojke, imao i strašno kucanje i dao je deset poena u ranoj fazi meča. Dončić i Ajon su napadački pokrenuli Real. Higinsu su se pridružili Čačo Rodrigez i De Kolo pa je CSKA održavao svoje vodstvo. U završnici prvog perioda, Real je izgubio svoj ritam. Tavareš je išao iz greške u grešku a CSKA je strpljivo sve probleme Reala znao da iskoristi. Nakon prvog perioda imali su deset poena prednosti. Treba napomenuti da se Vorontsević povrijedio u prvom periodu nakon jednog nezgodnog pada stradalo je rame.

Statistički gledano, Real je dosta izgubio na slobodnim bacanjima. Dok je CSKA šutirao 9/9 bacanja, Real je šutirao 5/10 u prvom periodu. CSKA je imao i četiri skoka više ali i dvije izgubljene lopte više. Real je dobro šutirao za dva ali su jako loši bili u šutu za tri poena na startu susreta.

Real je sjajno otvorio drugi period. Sve je krenulo trojkom Kozera, poene su postigli i Ljulj i Kerol i Real je prišao na -2. Zvao je Itudis tajm aut ali Real je nastavio svoju seriju. Tompkins, Ljulj i Kerol su trojkama donijeli tri poena prednosti Realu. Nakon toga bilo je nekoliko loših napada sa obje strane. Poenima Kurbanova, CSKA je vratio prednost na svoju stranu ali Kerol vraća vodstvo Realu svojom novom trojkom. Trojkama Klajburna i Hajnsa, CSKA dolazi do tri poena prednosti. U poslednjoj minuti prvog poluvremena Ljulj i Tompkins pogađaju i donese poen prednosti Realu na poluvremenu.

Real je u drugoj četvrtini pogodio šest trojki i zato su došli do preokreta. Za dva su bili dobri cijelo vrijeme ali su se u prvom poluvremenu mučili sa slobodnim bacanjima. Šutirali su 6/12 dok je CSKA šutirao 13/13. CSKA je imao tri koka više ali i dvije izgubljene lopte više na poluvremenu. Takođe, treba reći da je CSKA napadački igrao loše u drugom periodu. Dijelom je to i do njih ali i do dobre odbrane Reala. Real je pogodio gotovo sve i iz -10 došli su do vodstva na poluvremenu od 47-46.

Na startu drugog poluvremena, ekipe su se dosta mučile. Za skoro četiri minute igre, rezultat je bio 5-5 u trećem periodu. Međutim, Real pravi seriju  i  trojkom Luke Dončića dolazi do devet poena prednosti. CSKA se mnogo mučio u trećem periodu. Nisu imali ideje. Itudis je odmarao Rodrigeza i pokušavao je bez njega ali nije išlo. Uspjeli su kakav takav ritam da pronađu preko Hajnsa u napadu ali Ajon je poentirao u završnici za Real. Real je na kraju sa sedam poena prednosti ušao u poslednji period.

Real je u trećem periodu potpuno nadskakaa ekipu CSKA. Podigli su i procente šuta za tri poena, iako su tu sporije ušli u meč i šutirali su 1/7 recimo u prvom periodu. Međutim, i dalje je Real očajno izvodio slobodna bacanja. Nakon trećeg perioda imali su 8/18 sa linije slobodnih bacanja dok je CSKA od 15 promašio samo jedno bacanje.

CSKA preko Kurbanova i De Koloa prilazi na -3 na startu poslednjeg perioda. Međutim, tada Real pravi novu seriju. Ljulj i Tompkins pogađaju trojke i Real odlazi na dvocifrenu prednost. Međutm, trojkom Kurbanova i poenima Hajnsa, CSKA se vraća u igru. Sa par dobrih poteza Klajburna, CSKA prilazi na -3. Nalet Moskovljana odbija Ljulj trojkom. CSKA nije mogao da odgovori a Ajon se razigrao u završnici. Imao je par ofanzivnih skokova, dao je i neke poene a nakon bacanja Luke Dončića, Real je došao do +10. Probao je CSKA da se vrati, De Kolo je pogodio dvije trojke ali Real je bez ikakvih problema priveo meč kraju.

CSKA je otvorio sjajno utakmicu ali poslije su jednostavno stali. Ponovo su psihički pali i moraju oni nešto iz temelja mijenjati. De Kolo opet dokazao da nije igrač za velike utakmice i to se ponavlja stalno. Real je nadskakako CSKA u drugom poluvremenu i to je bio izuzetno bitan parametar. Real je prmašio čak 14 bacanja, mada su u završnici pogađadali sva bacanja, kada je to i bilo najpotrebnije. Odlično su šutirali za tri i jednostavno su psihički dokazali da su jači i zasluženo su prošli u finale.

Real su do pobjede predvodili Luka Dončić i Serhio Ljulj sa po 16 poena. CSKA je predvodio De Kolo sa 20 poena ali dao je dvije trojke kad je sve bilo riješeno i dosta poena je dao i sa lnije slobodnih bacanja još tamo u prvom poluvremenu.

Veliko finale između Reala i Fenera na programu je u nedelju od 20h.

Foto: Evroliga