XS
SM
MD
LG

PL: Mogu li Jokan i Mitar donijeti Fulamu opstanak ?

Najjača fudbalska liga na svijetu kreće u petak. Ova sezona biće zanimljiva za ljubitelje engleskog fudbala sa naših protstora jer će jednu ekipu predvoditi i trener sa ovih prostora. Slaviša Jokanović vodiće u Fulam u ovoj sezoni i pokušaće da ih ostavi u ligi.

Jokanović je sjajan trener. Radio je odličan posao u Partizanu. Sa Votfordom je izborio plasman u Premijer ligu ali je dobio otkaz i nije imao priliku da ih vodi u eliti. Radio je sjajno i u Makabiju a u Fulamu je odradio impresivan posao. Prije dvije godine su bili kandidati za borbu za opstanak ali je Jokanović odveo Fulam u plej of. Tamo su ispali i nisu uspjeli preskočiti Reding. Prošla sezona počela je loše. Šuškalo se i o otkazu Jokanoviću ali je Fulam savladao Šefild Venzdej u gostima i tu je krenula nevjerovatna serija. Nanizali su u jednom trenutku 23 meča bez poraza ali nisu izborili direktan plasman u PL. Ipak, kroz plej of Čempionšipa, uspjeli su doći do elite. U polufinalu su izbacili Derbi a u finalu na ''Vembliju'' savladali su Aston Vilu.

Sada su nakon pet sezona ponovo u eliti. Osnovni cilj jeste opstanak a sve preko toga biće premija. Tokom ljeta bilo je priča da bi popularni Jokan mogao i u Čelsi. Međutim, na kraju je ostao u Fulamu i biće njihov menadžer i ove sezone. Konačno će i on imati priliku da vodi klub u PL jer je u Votfordu dobio otkaz a da nije ni utakmice u eliti vodio.

Što se tiče sastava, dosta su se dobro pojačali. Doveli su iskusnog golmana Fabrisija za pet miliona evra iz Bešiktaša. Pored njega, tu je i Betineli koji je protekle sezone branio dobro u Čempionšipu. Odbrana im je bila slaba ali su se tu dobro pojačali. Doveli su Maksa Le Maršana iz Nice, koji je protekle sezone igrao sjajno. Iz Svonsija je stigao Alfi Moson. Moson je izuzetno jak igrač, dobar u skoku i neko ko će svojim PL iskustvom dobro doći ekipi Fulama. Pored njih, doveden je i Kalum Čembers iz Arsenala ali je on doveden na pozajmicu.

U veznom redu su napravili dobar posao. Zadržali su Toma Kernija, a doveli su i Serija iz Nice. Seri je tipični razbijač koji ima i dozu kreativnosti u sebi. Prošlog ljeta bio je i na radaru Arsenala ali ga ''Topdžije'' nisu dovele. Jokanović je sada doveo Serija i to bi trebao biti pun pogodak. U ofanzivnom dijelu dovedeno je jedno veoma jako ime. Andre Širle pozajmljen je iz ekipe Dortmunda. Širle je igrao u karijeri za mnogo sjajnih ekipa i igrao je sjajno ali je u silaznoj putanji. Svakako, Jokanović ga može probuditi. Što se tiče napada, jedino pojačanje jeste Aleksandar Mitrović. Mitrović je u januaru došao na pozajmicu u Fulam. Tokom ljeta dugo su trajali pregovori sa Njukaslom i na kraju je Fulam uspio da dovede Mitrovića.

Što se tiče odlazaka, njih gotovo da nije bilo. Otišao je od bitnih igrača faktički samo desni bek Frederiks, koji je otišao u Vest Hem. Zadržali su Betinelija, Rima koji je igrao fenomenalno u završnici sezone. Tu je i Odoi, iako je imao dosta kikseva a koristan u rotaciji može biti i Kristi. Mekdonald i Johanson su takođe ostali kao i Rajan Sesenjjon. Sesenjon je čudo od djeteta. Momak ima 18 godina i protekle sezone imao je 16 golova i osam asistencija. Može igrati i lijevog beka i lijevo krilo i očekuje se da bude ponajbolji igrač Fulama. No, pitanje je kako će igrati jer je izuzetno mlad i ovo je za njega neko novo iskustvo. U napadu su ostali Ajite i Kamara, koji mogu dati određeni doprinos.

Generalno, Fulam ima dobru ekipu. Fali im iskustva na PL nivou. Međutim, to neće biti presudno. Moguće je da će dovesti još neko pojačanje, bar iz jačih klubova nekog na pozajmicu. No i bez dodatnih pojačanja, Fulam bi gotovo pa sigurno trebao ostati u ligi. Igraće po meni dosta zanimljivo. Ne igraju u brzom ritmu i Jokanović voli i da čeka dugo i da polako gradi akcije što nekada može biti dosadno za gledati. Međutim, njihov način igre donosi im rezultate a iako igraju u sporom ritmu, veoma često im utakmice znaju biti efikasne.

Iako prva sezona po ulasku u elitu zna biti teška, Fulam bi po svemu trebao opstati. Realnost je da budu negdje između 12. i 15. pozicije.

Foto: Fulham FC