XS
SM
MD
LG

Zmajevi umalo napravili ogroman preokret

Košarkaši Finske savladali su Bosnu i Hercegovinu, rezultatom 85-81 u prvom kolu druge faze kvalifikacija za Mundobasket.

Bosna i Hercegovina je dobro parirala Finskoj na početku susreta. Hasandić je pogađao trojke, Musa i Nurkić su bili razigrani a Atić je dijelio ''bananne'' Međutim, malo po malo Finci su nametali svoj ritam. Koponen i Salin su bili dobri na početku susreta a kasnije su se dodali i Marfi te Paliu. Finska je u zavšrnici prvog perioda bila neumoljiva i nakon prvih deset minuta vodili su 22-14.

Drugi period Finska je otvorila sjajno. Salin i Kanervo sa dvije trojke, donijeli su velikih +17 Finskoj. Treba biti iskren da su u ovim momentima suđena i dva veoma sumnjiva faula u napadu Bosni i Hercegovini. Ipak, Bosna i Hercegovina se nije predavala. Napravili su seriju 9-0 i prepolovili su prednost domaćih. Finska je ponovo podigla prednost na +13 ali je BiH uspjela da se vrati do poluvremena. Finci su na odmor otišli sa vodstvom 43-34.

U trećem periodu, igra ''Zmajeva'' potpuno se raspala. Napadi su bili bez ikakve ideje a odbrane gotovo da i nije bilo. Primali su lake poene iako nisu u bonusu bili a i kad su pravili faule, to su radili na šutu za tri poena. Salin je bio neumoljiv u ovom periodu i na krilima njegove fenomenalne igre, Finska je došla do velikih +21 pred poslednjih deset minuta.

Na početku poslednjeg perioda, Finska je imala i +24. Djelovalo je da je sve gotovo. Međutim, nisu se Zmajevi predali. Napravili su seriju 27-6 i prišli su na samo -3. U narednom napadu Marfi je pogodio bacanja. Nurkić potom gubi loptu, Koponen pogađa i Finci su došli do +7. No BiH se nije predavala. Hasandić je nakon tajm auta Repeše pogodio trojku, Marfi je promašio trojku i BiH je imala kontru da još priđe. Ipak, Musa je dao prejak pas i Lazić nije uspio da uhvati loptu. Finska je na kraju sačuvala prednost i slavila je sa 85-81.

Finsku je do pobjede predvodio Sasu Salin sa 27 poena, uz 6/8 za tri, dok ej Bosnu i Hercegovinu predvodio Nurkić sa 20 poena i devet skokova.

Foto: KS BiH