XS
SM
MD
LG

Grci kaznili Srbijine propuste i slavili na Kritu

Utakmica je počela u brzom i izjednačenom ritmu. Grci su dobro branili Bogdanovića na startu ali je Srbija bila sjajna na ofanzivnom skoku. Vremenom su se razigrali Jović i Bogdanović a dobre poteze imali su i Bjelica i Milutinov. Sa druge strane, Kalatis je bio veoma razigran a pratili su ga Burusis i Printezis. Nakon velike borbe, Srbija je vodila sa 18-16 nakon prvog perioda. Srbija je nametnula brži ritam, koji je više ritam koji odgovara Srbiji ali su ''Orlovi'' malo previše forsirali šut za tri poena.

Drugi period počeo je veoma neefikasno. Dugo je bilo samo 3-0 za Grke u drugom periodu a onda su se ekipe raspucale. Bjelica je bio dominantan u skoku, Jović i Bogdanović su pogađali a dobar je u oba pravca bio i Milutinov. Ipak, Grci su bili sjajni u šutu za tri. Srbija, iako nije bila u bonusu, igrala je mekano u odbrani i domaći su to koristili. Slukas je pogodio dvije vezane trojke i Grci su došli do +3. Međuti, nakon tajm auta, Bogdanović je pogodio daleku trojku za izjednačenje.Trojkom Papapetrua, Grčka je na poluvrijeme otišla sa vodstvom 35-32.

U prvom poluvremenu Srbija nije najbolje izvodila slobodna bacanja. Šut za tri poena je bio loš i nepotrebno se forsirala trojka. Kalatis je rano dobio treći faul ali ni to Orlovi nisu eksplatisali na pravi način. Srbija jeste imala dominaciju u skoku i devet ofanzivnih skokova ali ni njih nije dovoljno eksplatisala pa je na poluvremenu bila u rezultatskom zaostatku.

Srbija je očajno otvorila drugo poluvrijeme. Opet se nepotrebno forsirala trojka, pravili su se defanzivni i ofanzivni propusti i Grci su došli do deset poena prednosti. Bjelica je uveo Srbiju u kakav takav napadački ritam ali je Slukas pogodio novu trojku i domaći su održavali prednost. Nakon trojke Kalatisa, Grčka je vodila 48-36. Tada je uslijedila sjajna serija Srbije. Veliku energiju sa klupe dao je Nedović. Pokrenuo je Orlove koji se serijom 11-1 vraćaju u igru. Poenima Adetokumba, Grci su došli do vodstva 51-47, pred odlučujućih deset minuta.

Poslednji period počeo je u dosta izjednačenom ritmu. Trojkama Bogdanovića i Vase Micića, Srbija je došla do izjednačenja. Međutim, Printezis je vezao četiri poena i Grci su opet imali prednost. Tražio je tada Đorđević tajm aut ali nije to pomoglo. Dosta grešaka što igračkih što taktičkih od strane selektora. Čudne rotacije, forsiranje Bogdanovića koji je pravio greške u oba smjera i Grci su to sve znalački iskoristili. Na kraju su došli do pobjede 70-63.

Grci su na kraju uspostavili dominaciju u košraku i to je bilo dosta važno. Pored toga, Srbija je loše šutirala trojke a dosta ih je forsirala. Bilo je mnogo defanzivnih propusta, gdje su igrači na momente smiješno ispadali a bilo je i taktičkih grešaka, o kojima ćemo govoriti u jednom posebnom tekstu.

Grčku su do pobjede predvodili Kalatis i Printezis sa po 15 poena, dok je Srbiju predvodio Bogdanović sa 19 poena ali uz mnogo defanzivnih propusta i očajne procente šuta. Grci su sada na 7-0 i  faktički su na Mundobasketu, dok je Srbija na 4-3 i sada je sebi zakomplikovala situaciju.

Foto: FIBA.com