XS
SM
MD
LG

Selektore, koji je sad izgovor za poraz ?

Košarkaška reprezentacija Srbije doživjela je treći poraz u kvalifikacijama za Mundobasket. Nakon dva poraza od Nijemaca u prvoj fazi, naši košarkaši sada su izgubili od Grčke na Kritu i tako su sebi zakomplikovali život. Takođe, treba reći da je Srbija više sretno nego spretno dobila i Austriju u gostima pa je jasno da Srbija nije u dobrom ritmu.

Razlozi su mnogobrojni. Jesu ove kvalifikacije specifične jer većinu njih igrači iz NBA i Evrolige ne mogu ni igrati. Međutim, to ne može biti nikako opravdanje za mučenje sa Austrijom i pobjedu na srećan koš Avramovića. Bez nekog ustručavanja, juniori Srbije bi morali dobiti seniore Austrije bez problema. Razlika u kvalitetu je jednostavno prevelika.

Pored teške pobjede u Austriji, Srbija je u prvoj fazi doživjela i dva poraza od Njemačke. Onaj u poslednjem kolu u Novom Sadu priča je za sebe. Imali smo dobijen meč i sigurnu prednost u završnici ali je Đorđević svojim lošim taktičkim potezima izgubio utakmicu. Poslije utakmice po malo i bezobrazno, kritikovao je igrače koji se nisu odazvali za poraz, iako je poraz isključivo njegova krivica jer je vukao loše taktičke poteze.

Sa ukupnih 4-2, Srbija se plasirala u drugi krug. Na red je došao četvrti FIBA prozor u septembru. U ovom prozoru, sastav je mnogo jači nego do sada. Jokić je otkazao, Bobiju i Teu Klipersi nisu dozvolili da igraju ali tim je dovoljno jak da donese pobjede protiv Grčke i Estonije. Tu su Bjelica i Bogdanović od igrača iz NBA lige a od igrača koji do sada nisu igrali u kvalifikacijama tu su Kalinić, Jović i Nedović. Međutim, sve je to na kraju ipak bilo nedovoljno da se slavi na Kritu. Sada se postavlja logično pitanje, koji je sada izgovor selektore ?

Da se razumijemo, nismo portal koji pljuje kada se gubi a veliča kada se dobija. Na loše stvari i loše poteze ukazaćemo i kad se dobija, što se najbolje vidjelo kroz praćenje juniorske u18 reprezentacije Srbije ovog ljeta. Međutim, činjenica je da je i duel sa Grčkom, kao i duel sa Njemačkom u Novom Sadu, izgubio selektor Đorđeić svojim lošim taktičkim odlukama.

Startna petorka je prilično čudna bila jer je prednost dobio Lučić u odnosu na Nikolu Kalinića, koji je atletski mnogo dominantniji igrač. Kao što je rečeno u najavi utakmice, za pobjedu Grcima moramo atletski parirati a to bi bilo mnogo lakše sa Kalinićem. Dvojac Kalinić - Bjelica nije zajedno bio na terenu pa možda ni dvije minute. Potpuno nelogično Kalinić nije igrao trojku nego je bio bekap opcija na krilnom centru, iako je u ekipi bio Stevan Jelovac.

Što se tiče samog plana igre, on je tek priča za sebe. Kada je na Eurobasketu Srbija igrala bez brojnih igrača, nekako je bilo logično da se sve vrti oko Bogdanovića. Sada, kada su tu Bjelica, Jović, Nedović, Kalinić, to nikako nije logično. Naravno, ako ga ide neka se i vrti sve oko njega ali Bogdanović je odigrao očajan susret. Šut iz igre 6/19, pet izgubljenih lopti i bar deset poena koje smo primili radi njegove nonšalantne odbrane. Previše je forsiran jedan igrač pored tolike doze raznovrsnosti i tolikog kvaliteta. Dok smo igrali raznovrsno, bili smo u utakmici. Kada je Bogdanović počeo solirati, počeli smo da tonemo. Ne treba mu ''odsjecati glavu'' radi jedne ovakve utakmice ali kad ga ne ide onda treba da bude na klupi a da ostali probaju uraditi nešto.

Nelogične su bile i rotacije. Istakli smo već da je Kalinić skoro stalno igrao krilnog centra a ne krilo i da je nelogično selektor malo vremena igrao sa njim i Bjelicom na terenu jer bi atletski mnogo toga donosili a i obojica su kvalitetni u oba smjera. Takođe, minutaža Micića i Nedovića bila je dosta čudna. Nemanja Nedović je svojim potezima vratio Srbiju u igru. On je svojom energijom pokrenuo ekipu na -12. Međutim, na prvi malo lošiji potez, izveden je iz igre. Takođe, Micić je svojom trojkom donio izjednačenje u poslednjem periodu ali je selektor završnicu susreta igrao bez njega.

Poraz od Grčke mogao bi stvoriti velike poteškoće Orlovima u nastavku kvalifikacija ali se nadamo da se to neće desiti. Jer mi našim Orlovima želimo sve najbolje. Da padaju redom protivnici, prvo Estonija pa zatim i ostali do kraja kvalifikacija. Da momci odu na Mundobasket i da se vrate ponovo sa medaljom. Previše volimo Srbiju, da bi joj loše željeli. Međutim, na nedostatke i greške ćemo uvijek ukazivati. Nismo ničije marionete i smatramo da je konstruktivna kritika uvijek bolja od lažnog hvalisanja i tapšanja po ramenu.

Foto: KSS