XS
SM
MD
LG

Sloga nemoćna na Koševu

U finale sa devet golova:FK Sarajevo

Fudbaleri Sarajeva potvrdili su danas plasman u finale Kupa BiH, nakon što su rezultatom 5:0 u revanšu savladali Slogu, te su sa ukupnih 9:1 ostvarili plasman u posljednju fazu takmičenja.

Nakon pobjede rezultatom 4:1 u prvom duelu polufinala Kupa BiH na gostujućem terenu, fudbaleri Sarajeva su savladali ekipu Sloge iz Gornjeg Crnjelova i kao domaćin, te su zakazali reprizu finala Kupa BiH iz 2017. godine.

Sarajevo je u današnji meč ponovo ušlo u izmijenjenom sastavu, za Bordo tim je zaigralo pet igrača uzrasta do 21 godine, a baš je prva faza meča donijela brige za ekipu Sarajeva zbog jednog od njih.

Naime, Selmir Pidro koji je zbog povrede propustio gotovo kompletan proljetni dio sezone već je nakon 20 minuta nakon jednog bezazlenog duela morao napustiti teren zbog velikih bolova u koljenu. 

Ova situacija malo je poremetila Sarajevo, koje se od početka meča nametnulo kao dominantniji tim. Nije u prvih desetak minuta domaći tim stvorio previše šansi, ali je u nastavku susreta imalo nekoliko dobrih prilika. 

U 14. minuti Almir Bekić je poslije solo prodora šutirao preko gola, a na sličan način je promašio i Alen Mustafić nekoliko minuta kasnije. Briljirao je i golman gostiju Boriša Bodiroga, koji je u 19. minuti glavom zaustavio udarac Kapića. 

Iako su do 32. minute samo jednom šutirali ka golu Sarajeva, gosti su mogli stići do vodstva, jer je baš u tom trenutku Vladan Kovačević napravio veliku grešku. Primio je loptu u svom kaznenom prostoru i krenuo u dribling između dva igrača.

Izgubio je loptu i skrivio penal, a onda ga je majstorski odbranio, čime je podigao pomalo poljuljano samopouzdanje unutar svog tima nakon povrede Selmira Pidre.

Sarajevo je povelo nakon nekoliko minuta. Poslije kornera za Sarajevo, lopta se odbija do Halilovića, ovaj ubacuje, a loptu Haris Handžić prebacuje do Aleksandra Šofranca. Crnogorac stiže do svog prvog pogotka u dresu FK Sarajevo, što je bilo veliko olakšanje za ovog fudbalera, koji je u Sarajevo došao kao veliko pojačanje, ali koji i nije imao previše sreće sa povredama otkad je član Bordo tima.

Do kraja poluvremena, golman gostiju Boriša Bodiroga istakao se sa nekoliko dobrih intervencija kojim je spriječio da njegov tim već na poluvremenu bude u još uvjerljivijem zaostatku.

Drugi dio Sarajevo je jako dobro otvorilo, a već u 51. minuti Amer Dupovac trese mrežu gostujućeg tima. Nakon ubačaja iz kornera najbolje se snašao u kaznenom prostoru gostiju.

Nije dugo trebalo Sarajevu ni da dođe do trećeg pogotka. Nakon brze i lijepe akcije u 63. minuti, Handžić je lijepo uposlio Kapića, koji je postigao svoj prvi gol u dresu Sarajeva.

Nije se do kraja susreta ništa značajnije mijenjalo, Sarajevo je i dalje bilo mnogo opasniji tim, a u 77. minuti je nakon kornera za goste, domaći tim brzo istrčao kontranapad. Resić je šutirao, Bodiroga je sjajno odbranio. Međutim, iz rezultujućeg kornera, Amer Dupovac pogađa za 4:0.

Desetak minuta prije kraja meča, gosti su vezali dvije šanse, ali oba puta su njihovi pokušaji osujećeni. Prvo je Komarčević previše komplikovao i domaći su otklonili opasnost od svog gola, a onda je u 83. minuti udarac Jovanovića sjajno zaustavio Vladan Kovačević.

U 85. minuti, Sarajevo je stiglo i do petog pogotka. Nakon odlične asistencije Emira Halilovića, mrežu gostujućeg tima zatresao je Aladin Šišić.

Gosti su već u narednom napadu mogli stići do počasnog pogotka, ali Sarajevo je bilo odlučno da ne primi gol. Do kraja meča nije bilo promjena, pa je Bordo tim potvrdio da je u odličnoj formi i da sa optimizmom može gledati ka preostalim izazovima do kraja sezone.

FK Sarajevo - OFK Sloga Gornje Crnjelovo
Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, Koševo
Gledalaca: 1000
Sudija: Goran Paradžik (Ljubuški)
Strijelci: 1:0 - Šofranac (38), 2:0 - Dupovac (51), 3:0 - Kapić (63), 4:0 - Dupovac (78), 5:0 - Šišić (85)
Žuti kartoni: /

FK Sarajevo: Kovačević, Pidro (26. Halilović), Resić, Dupovac, Šofranac, Kurdić, Mustafić, Kapić (66. Velkoski), Šišić, Bekić, Handžić. Trener: Husref Musemić

OFK Sloga Gornje Crnjelovo: Bodiroga, Matović, Arnautović, Ristić (69. B. Panić), Macanović (75. Jovanović), Komarčević, Mihajlović, Hadžikadunić (57. Labović), Krmar, Benović, Planić. Trener: Senad Hadžić