XS
SM
MD
LG

Alija, vrati novac!

Presuda Aliji Fatiću

Predsjednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine, Alija Fatić nepravomoćno je osuđen na tri mjeseca zatvora zbog krivičnog djela krivotvorenja službenih isprava u vrijeme dok se nalazio na mjestu predsjednika Ženskog odbojkaškog kluba Tuzla (ranije “Jelovica”), odnosno, u periodu kada je obavljao dužnost sekretara OS FBiH.

Prema presudi, Fatić je kriv zbog toga što je “u vremenskom periodu od 4.10.2006. godine pa do 30.12.2008. godine, u Sarajevu i Tuzli, radeći kao odgovorna osoba – predsjednik Ženskog odbojkaškog kluba Tuzla, svjestan da u poslovne isprave unosi neistinite podatke, da takve isprave ovjerava službenim pečatom, kao i da takve isprave upotrijebi pri poslovanju kao da su istinite, što je i htio”.

Kako se u presudi navodi Fatić je služenim pečatom ovjerio deset računa, a iz jednog od njih proizilati da je Odbojakaški savez BiH fakturisao ŽOK Tuzla usluge uplate kotizacije za licenciranje igračica u ukupnom iznosu 21.500 KM.

– Iako je bio svjetan da računi sadrže neistinite podatke u vezi onoga što se fakturiše, odnosno OS BiH, ovome odbojkaškom klubu nikada nije izdao ove račune, nakon čega je u Sarajevu u prostorijama OS BiH, od Miralema Pajića, tadašnjeg direktora takmičenja OS BiH, koji je bio ovlašten za potpisivanje faktura – računa u ime i za račun OS BiH, zahtijevao da Miralem te račune potpiše, što je Miralem i uradio, da bi zatim te račune zajedno ovjerili pečatom OS BiH, nakon čega je Alija te račune zadržao za sebe – navodi se, a zatim je postupajući u namjeri da takve isprave upotrijebi pri poslovanju kao da su istinite, iste račune upotrijebio na način da ih je priložio u prilogu Izvještaja o utrošenim sredstvima ŽOK Tuzla od 27. 09. 2007, 07. 04. 2008. i 30. 12. 2008. godine, kako bi lažno opravdao sredstva koje je ŽOK Tuzla ranije dobio kao namjenski donirana sredstva od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, na koji način je ŽOK Tuzla pribavio korist u iznosu od 21.500,00 KM – navodi se u obrazloženju presude kojom je Fatić, koji je u međuvremenu izabran za predsjednika OS BiH, nepravomoćno osuđen na tri mjeseca zatvora i kojem je izrečena zabrana vršnjenja bila kakve dužnosti u ŽOK Tuzla u narednih pet godina.

Tužilaštvo Općinskog suda u Tuzli 20. marta 2019. godine uložilo je žalbu na ovu presudu je nije dosuđen i povrat novca. 

Izvor: faktor. ba