XS
SM
MD
LG

Zvezda uspešno otvorila novu sezonu!

CRVENA ZVEZDA – JAVOR 2:0 (2:0)

Evropsku sezonu crveno-beli su uspešno otvorili dvomečom protiv Suduve, dok smo supeligašku sezonu, takođe uspešno, otvorili utakmicom protiv Javora na stadionu „Rajko Mitić“, pred svega 6000 gledalaca. Iz jednog razloga ova utakmica se na neki način može nazvati i istorijskom, jer je u istoriju otišao čuveni „lampaš“ sa južne tribine, koga je zamenio savremeni led semafor. Pa iako nije radio svojim punim kapacitetom (zvaničan „debi“ imaće protiv Helsinkija za koji dan).

Prvu utakmicu u crveno-belom dresu zabeležio je brazilski internacionalac, Žander, a priliku da se dodatno nametne stručnom štabu dobio je i Milan Jevtović. To je ujedno značilo i nešto povučeniju poziciju za Mirka Ivanića, koji je činio par sa Brankom Jovičićem na centru igrališta. Šansa u špicu napada ukazana je Milanu Pavkovu.

Povratnik u najjači rang takmičenja srpskog fudbala, večeras nije predstavljao težak zadatak za izabranike trenera Milojevića. Našim momcima bilo je potrebno svega 45 minuta kvalitetne igre da zabeleže prva tri boda u ovoj godini. Kako je meč odvijao kroz detalje, pročitajte u nastavku teksta.

Prvu veliku priliku na meču videli smo već u 4. minutu: nakon idealno izvedenog kornera od strane Marka Marina, najviši u skoku bio je Milunović, i sa nekih 5-6 metara poslao loptu pored gola. Samo minut kasnije, u prilici da uhvati volej sa penala bio je Jevtović, ali je oklevao pa od svega nije bilo ništa. Fantastično je igrala Zvezda u uvodnim minutima, posle sjajne kombinacije sa desne strane, Marin je ostao jedan na jedan sa jednim defanzivcem Javora, lako ga izbacio driblingom i spoljnim felšom zamalo pogodio mrežu gostiju. Nije mnogo falilo ni Pavkovu da zakači tu loptu.

Prvu ozbiljniju priliku za Javor videli smo u 13. minutu. Posle centaršuta iskosa, sa leve strane, u šesnaestercu Zvezde najbolje se snašao Petković, nezgodno šutirao, ali je Borjan krajnjim naporom izbio loptu u korner.

Četiri minuta nakon te prilike Javora, solidan centaršut ka Pavkovu uputio je Žander, Milan je gađao, savladao golmana, ali je lopta ipak otišla kojih pola metra, metar preko gola. Jedna od primetnijih novina u igri našeg tima, bila je igra „na prvu“ – kad god bi se ukazala prilika, naši fudbaleri su loptu prosleđivali dalje iz prvog kontakta sa njom. S druge strane, pomalo nervozni Vladan Milojević, neprestano je od svojih bekova zahtevao ofanzivniju igru.

Mnogi timovi ostavljaju više prostora Branku Jovičiću kada dođe u zonu šuta, uzdajući se u taj, nešto slabiji deo njegove igre. Ipak, to se u 29. minutu obilo o glavu fudbalerima Javora. Nakon kornera i povratnog pasa Marka Marina, Jovičić je u punom trku majstorski, sa ivice šesnaesterca plasirao loptu pored Nemanje Jevrića za 1:0. Nećak našeg proslavljenog golmana, bio je nemoćan, paradom je samo ulepšao sjajan pogodak našeg veziste.

Dva minuta kasnije, Marin je centrirao ka Pavkovu, koji i ovaj put glavom šalje loptu pored gola. Ni u jednom slučaju nisu to bile lake pozicije za našeg centarfora. Minut nakon toga, majstorija Jevtovića kojom je započeo sjajnu akciju našeg tima. Petom je između dvojice pronašao Ivanića, ovaj nesebnično ka Marinu koji iz kaznenog prostora šutira za malo pored gola. Nedugo zatim, iz velike udaljenosti videli smo još jedan sjajan šut Branka Jovičića, ali je mladi Jevrić ovaj put imao sreće.

Brazilac Žander sjajno je prihvaćen od strane beogradske publike. Svaki njegov potez bio je propraćen aplauzima.

U 38. minutu, Ben je imao stopostotnu priliku da duplira prednost Zvezde. Nakon odličnog pasa u prostor Marina, Ben je pobegao odbrani Javora, zaobišao Jevrića, ali je izgubio snagu i koncentraciju pa je promašio prazan gol. A svoju najveću priliku u prvom delu, Milan Pavkov je imao u 40. minutu. Idealno je centrirao Jevtović sa desne strane, ovaj put je Zvezdina devetka imala dovoljno prostora, ali zatresao se samo spoljni deo mreže.

Igrao se 43. minut kada je sjajnu loptu u prostor dobio Ben od Ivanića. U momentu kada se spremao da šutira ka golu bio je oboren od strane Djerića i to je bio jedanaesterec za Zvezdu. Oboreni igrač je i izveo najstrožu kaznu, veoma staloženo i precizno, pa je na semaforu od 45. minuta stajalo 2:0. Da stvar bude još gora po tim iz Ivanjice, zbog prekršaja nad Benom, sasvim opravdano je drugi žuti karton dobio Djerić, pa su ljubičasti celo drugo poluvreme morali da igraju sa desetoricom igrača.

Publika na našem najvećem stadionu imala je mnogo razloga za zadovoljstvo. Crveno-beli su već u prvom delu rezultatski maltene rešili pitanje pobednika, a pored toga imali su još nekoliko prilika za postizanje pogodaka. Kada se na dobu igru i rezultat doda činjenica da smo celo drugo poluvreme igrali sa igračem više, šanse Ivanjičana da posle pauze preokrenu rezultat merile su se u promilima.

Drugi deo susreta počeo je izmenom u redovima Javora. U igru je ušao Jovanović umesto Markovića. Na severnoj strani našeg stadiona, Delije su priredile fenomenalan vatromen, propraćen dimovima crvene i žute boje. Nastavljala je Zvezda sa napadima, u prvih pet minuta nastavka, zabeležili smo pokušaje Bena i Pavkova.

U 55. minutu, nakon kontranapada našeg tima, sjajno je sa desne strane centrirao Marin, Ben je zahvatio loptu glavom, pogodio jednog defanzivca gostiju, pa je lopta završila u korneru. Bila je to još jedna odlična prilika za Bena. Nastavila je Zvezda sa opasnim napadima u narednih nekoliko minuta, ali bez prave završnice. Može se reći da je Milojević izgubio glas objašnjavajući Žanderu da treba da igra ofanzivnije. Momak iz Brazila je pokazao da može biti od koristi našem timu, ali će morati da radi na taktičkim zamislima našeg stratega.

Upravo je Brazilac centrirao ka Ivaniću u 60. minutu – sa nekih 15 metara Mirko je uhvatio poluvolej, ali njegov snažan šut odlazi par metara preko gola. Od 63. minuta, odličnog Ivanića zamenio je Miloš Vulić. Upravo je njegov šut u 68. minutu u glavu pogodio Amanovića, koji je time sprečio treći Zvezdin gol.

Mnogo mirnije drugo poluvreme smo gledali, bar što se tiče prilika. Plela je mrežu Zvezda oko Jevrićevog gola, ali nije bilo dovoljno koncentracije za završni udarac. Fudbaleri u ljubičastoj opremi nisu često prelazili na našu polovinu igrališta.

U 72. minutu Žandera je zamenio Simić, a Pavkova Boaći.

Tek u 76. minutu beležimo odličnu priliku za naš tim. Odlično je centrirao Jevtović po zemlji, Boaći se našao u šansi u petercu, ali je nedovoljno dobro zahvatio loptu. Tome je kumovao i defanzivac Javora Kolaković. Možda zvuči neverovatno, ali to je bilo i poslednje uzbuđenje na večerašnjoj utakmici.

Crveno-beli su u drugom delu susreta svesno, ili nesvesno oborili tempo igre, povećali posed lopte (ukupno 68:32%) i uglavnom bezidejno kružili oko kaznenog prostora povratnika u Superligu. Uprkos brojčanoj nadmoći. Međutim, to i nije tako neočekivano tek u trećoj takmičarskoj utakmici ove sezone. Sigurno će forma i fizička sprema ići ka boljem, pa će naši igrači uspevati da održavaju sličan nivo igre i duže od poluvremena.
Bilo kako bilo, istorijski se Zvezda često spoticala u prvom kolu, ovaj put smo to rutinski izbegli, što je i dovoljan razlog za zadovoljstvo.

Beograd – Stadion Rajko Mitić. Sudija: Lazar Lukić. Pomoćnici: Dragan Bogićević i Aleksandar Stanojković. Žuti kartoni: Ben (Crvena zvezda) Djerić, Piščević (Javor) Crveni kartoni: Djerić (Javor).  Strelci: 1:0 Jovičić (29. minut); 2:0 Ben (45. minut)

CRVENA ZVEZDA: Borjan, Stojković, Savić, Babić, Žander (od 71. Simić), Ivanić (od 63. Vulić), Jovičić, Marin, Jevtović, Ben, Pavkov (od 71. Boaći). Trener: Vladan Milojević.

Javor: Jevrić – Djerić, Kolaković, Amanović, Jevremović, Piščević (od 89. Maričić), Kuveljić, Dolmagić, Petković (od 77. Sević), Marković (od 46. Jovanović), Mrkaić. Trener: Igor Bondžulić.


Crvena zvezda 2 : 0 Javor Matis
Radnički (N) 3 : 0 Proleter
Voždovac 1 : 2 TSC
Mladost 2 : 1 Radnik
Spartak ŽK 2 : 1 Rad
Čukarički 1 : 0 Napredak
Vojvodina 3 : 1 Mačva
Inđija 0 : 1 Partizan
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnički (N) 1 1 0 0 3
2 Vojvodina 1 1 0 0 3
3 Crvena zvezda 1 1 0 0 3
4 Mladost 1 1 0 0 3
5 Spartak ŽK 1 1 0 0 3
6 TSC 1 1 0 0 3
7 Čukarički 1 1 0 0 3
8 Partizan 1 1 0 0 3
9 Voždovac 1 0 0 1 0
10 Rad 1 0 0 1 0
11 Radnik 1 0 0 1 0
12 Inđija 1 0 0 1 0
13 Napredak 1 0 0 1 0
14 Mačva 1 0 0 1 0
15 Javor Matis 1 0 0 1 0
16 Proleter 1 0 0 1 0