XS
SM
MD
LG

Prva obaveza, deblokada računa

Darko Milunović

Darko Milunović, predsednik Fudbalskog kluba Rudar Prijedor, izašao je juče pred novinare s ciljem da rezimira prethodna dva meseca otkako je na čelu ovog prvoligaša.

-Činjenica je da su od imenovanja ove uprave prošla dva meseca, uradili smo neke dobre stvari, isto tako iza nas su ostali i pojedini ciljevi koje još nismo doveli do kraja, ali smo na dobrom putu da to rešimo. Radi se o poslovno-organizacionim stvarima. Sve naše ambicije i obaveze smo jasno i precizno definisali i njeih se i dalje držimo. Od ključnih ciljeva, manje-više sve je realizovao, osim deblokade računa. Nadamo se, ako ne krajem ovog meseca, da ćemo na početku septembra uspeti u tim namerama. Jedna četvrtina obaveza prema dugu je realizovana, ostala je Poreska uprava jer treba da potpišemo Sporazum o reprogramu s Ministarstvom finansija i da tako stvorimo pretpostavku za deblokadu klupskog računa. Kada to uradimo obelodanićemo informaciju u javnosti – rekao je na početku svog obraćanja “sedmoj sili” prvi čovek “rudara” Darko Milunović.

Prema njegovim rečima rukovodstvo na čijem čelu se nalazi je steklo utisak “na drugu” da je zatečeno stanje u Rudar Prijedoru lošije nego što je to bilo zaključeno na prvi pogled.

-Uvek se iznova pojavljuju neki novi, sitni, dugovi koje nam prethodni saziv uprave nije prezentovao što nam u startu otežava poslovanje. Stalno se neko pojavljuje u kancelariji sa potraživanjima, ali se nadamo da ćemo detaljno podvući crtu sa ovim identifikacijom kopletnog duga do kraja 2019. godine i sa tim ćemo izaći u javnost. Nije dobro to što se kod pojedinih naših poverilaca stvorila pogrešna slika o klubu i ljudima u njemu, jer dolaze sa stavom da treba da sve naplate, kamate, zatezne kamate, osnovni dug… Imaju pogrešne savetnike, ali to je njihovo pravo. Ima i onih koji nam olakšavaju situaciju, s kojima pravimo kompromise i dogovore. Na narednoj konferenciji za novinare u javnost ćemo izneti sva imena onih poverilaca s kojima smo postigli dogovor, ali i onih koji nam otežavaju situaciju, bez namere da bilo koga etiketiramo. Jednostavno, javnost to treba da zna – dodao je Milunović istakavši da je rešeno do sada 20 odsto ukupnog duga, ako se isključe obaveze prema Poreskoj upravi.

Govorio je i o obavezama koje je imali i rukovodstvo na čijem čelu se nalazi:

-Sve plate, julske, igračima, trenerima i radnoj zajednici izmirene su u ovom mjesecu, a treba to isto još da uradimo prema trenerima iz omladinskog pogona. Morali smo da pokrećemo neke stvari ispočetka, zadovoljan sam jer od prvobitne ideje ne odustajemo pošto planiramo da do kraja ove godine rešimo sva dugovanja  osim onog za poreze i doprinose koji bi, posle potpisivanja reprograma, trebalo da vraćamo u narednom periodu od pet godina, kontinuirano na mesečnom nivou. Ono što je dobro je da se promenila percepcija o klubu u fudbalskim krugovima jer su nas pojedini igrači letos odbili, nisu želeli da dođu u Rudar Prijedor, a posle toga su tražili mnogo manje novca da bi postali naši članovi. Naravno da smo ih odbili jer i mi imamo svoje principe.

Predsednik Rudar Prijedora Darko Milunović se na kraju osvrnuo i na takmičarski sektor:

-Adekvatno smo selektirali prvi tim, obavili smo kvalitetne pripreme na Zlatiboru, zadovoljni smo svim tim stvarima. Naš klub je među najgledanijim u Prvoj ligi Republike Srpske, te brojke su male, ali i to nešto znači. Svesni smo da će rezultati biti ti koji će pisati pozivnice ljubiteljima fudbala da dođu na stadion. Polako vraćamo poverenje ljudi, a prava satisfakcija nam je činjenica da je ove sezone na utakmicama juniora bilo više gledalaca nego na pojedinim prošlosezonskim mečevima za bodove seniora. Okupili smo u klubu grupu dobrih momaka, imamo potentno i mlado rukovodstvo, sa tačnom podelom aktivnosti, ko šta radi i za šta odgovara.

 

O infrastrukturi

Darko Milunović je govorio i o infrastrukturi:

-Važna pretpostavka za igranje u Premijer ligi BiH kojoj stremimo i u kojoj želimo da igramo su i reflektori. U saradnji s gradonačenikom Milenkom Đakovićem i ključnim sponzorima izborili smo se da ostane finansijska stavka u budžetu Grada Prijedora. Uskoro ćemo potpisati ugovor i krenuće se u realizaciju tog projekta. Takođe na igralištu poznatijem kao “Suvi Prijedor” pravimo novi ambijent, adekvatne prostorije i svlačionice kako bi našim takmičarskim selekcijama stvorili optimalne uslove za rad i igranje utakmica. Svi predtakmičari će trenirati na pomoćnom igralištu Gradskog stadiona, na kojem smo dostao toga već i uradili.

Omladinski pogon

U narednom periodu u klubu će biti poklonjena i veća pažnja omladinskim kategorijama.

-Rekli smo da je seniorski tim i njegov plasman u Premijer ligu BiH u prvom planu i fokusirani smo u tom pravcu. U narednom periodu izvršićemo, da tako kažem, i “utezanje” omladinskih selekcija koje su budućnost svakog kluba na ovim prostorima. Želimo da postavimo neke nove standarde – rekao je Milunović.


Jedinstvo 1 : 1 Kozara
Željezničar Sport Team 1 : 1 Slavija
Tekstilac 1 : 3 Modriča Alfa
Krupa 2 : 0 Rudar Prijedor
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa 14 12 2 0 38
2 Rudar Prijedor 14 8 3 3 27
3 Kozara 14 6 4 4 22
4 Željezničar Sport Team 13 4 4 5 16
5 Modriča Alfa 13 4 2 7 14
6 Tekstilac 13 3 4 6 13
7 Slavija 13 2 7 4 13
8 Podrinje 13 3 4 6 13
9 Jedinstvo 13 2 2 9 8