XS
SM
MD
LG

Mundobasket: Acini Brazilci jači od Grka i sudija, Litvanija rutinski

Foto: FIBA

Košarkaši Brazila savladali su Grčku sa 79-78 u derbiju četvrtog dana Mundobasketa.

Prvi period bio je veoma tvrd. Brazilci su od starta sjajno čuvali Janisa i nisu mu dali šansu da se rastrči. Ipak, Grci su dobili prvi period sa 19-15. U drugom periodu razigrali su se Kalates i Printezis. Njihovom rafalnom paljbom Grčka je povela 40-23. Međutim, Brazil se nije predao i do poluvremena smanjuju na 40-30.

Brazil je svoju seriju nastavio i u drugom poluvremenu te je ona ukupno bila 13-0. Potom su grci konačno došli do poena ali je Brazil nastavio u sjajnom ritmu i preuzeli su vodstvo. Brazil je imao i +6 ali su sa tri poena prednosti ušli u poslednji period. Grci preko Papapetrua i Slukasa dolaze do vodstva 60-59. Međutim, Brazil ponovo pravi seriju i dolazi do +7. Grci se nisu predavali. 

Brazil je vodio 76-71 a Luz gubi loptu i pravi faul nad Papanikolauom. Sudije dosuđuju nesportsku iako je Luz išao na loptu. Papanikolau daje oba bacanja a Printezis trojkom donosi Grcima izjednačenje.Varežao potom pogađa za dva i vodstvo Brazila. Grci nisu iskoristili svoj napad, Janis napravio fual nad Barbosom koji je bio identičan faulu Luza na Papanikolauu ali nije bilo nesportske. Leo je dao jedno a jedno bacanje je promašio. Potom sudije poklanjaju Grčkoj tri bacanja jer faul Lozade nije bio pri šutu. Slukas prva dva daje, treće promašuje i Brazil dolazi do pobjede.

Varežao je predvodio Brazil sa 22 poena dok je Printezis imao 20 za Grke.

Brazil je pobjedom osigurao drugi krug dok će Grci sa Novim Zelandom igrati za prolaz.

Pobjedu je ostvarila i Litvanija koja je sa 92-69 dobila Kanadu i tako osigurala drugi krug. Valančiunas i Ulanovas imali su po 13 poena dok je Viltčer imao 24 poena.