XS
SM
MD
LG

Rukomet na poseban način: Humani Kaluđeri velikog srca

Jedna od najvećih sportskih priča ove godine u Bosni i Hercegovini dolazi nam iz Banja Luke. Rukometni klub Kaluđer, član Druge lige Republike Srpske, odlučio je da tokom sezone na svojim utakmicama skupi 22.000 KM kako bi pomogli porodici Lukić iz Banja Luke da otkupi kuću.

- Došli smo na tu ideju jer smo mi odlučili da domaće utakmice budu humanitarnog karaktera. Mi smo i ranije igrali mnogo humanitarnih utakmica, radili smo akcije za ljude na Kosovu i Metohiji, za Vidovdan, pa akcija podjele prasića za Božić ugroženim porodicama, akcija za Luku Milivojca i mnoge druge. Ove godine to je akcija za porodicu Lukić i to neće biti jedna utakmica, već će biti sve dok god ne skupimo 22.000 KM, dok njima ne otkupimo njihovu kuću. To je porodica iz Banja Luke, iz Debeljaka, samohrana majka sa četiri sina živi u toj kući kao podstanar, međutim ona se boji da se njoj ne bi nešto desilo, pa da djeca ne idu na ulicu. Mi smo pročitali da oni traže pomoć, i odlučili smo da igramo utakmicu za tu porodicu i sakupimo te 22.000 kako bismo otkupili tu kuću, rekao nam je jedan od jednakih u Kaluđerima, Stefan Glavić, te dodao, da oni koji ne mogu doći na utakmicu mogu uplatiti novac putem žiro računa.

- Imamo žiro račun, imamo devizni račun, i imamo domaći žiro račun koji je otvoren na ime Dušanka Lukić.

RK Kaluđer iz Banja Luke nastao je prošle godine i ovo je njihova druga sezona u kojoj igraju Drugu ligu RS. Oni su po svemu atipičan klub, nešto što do sada nismo imali priliku vidjeti na našoj sportskoj sceni.

- Nas drži na okupu prije svega istinska kolegijalnost i principijalnost, neka spontana hijerarhija. Mi nemamo upravu, sve sami radimo. Sami plaćamo članarine, sami se održavamo. Nastali smo iz čistog druženja i ljubavi prema rukometu. Ovo je druga sezona da igramo, prošle godine smo osnovani. Svi smo bivši rukometaši. Ima tu par rekreativaca koji su igrali u mladosti rukomet u školi, ali se nisu bavili profesionalno njime, nisu igrali klupski. Mi prije svega gledamo karakter igrača i kakav je čovjek. Nije bitno da li on zna rukometa, da li on zna neku fintu, da li ima šut, to nam je sve na drugom mjestu. Bitno nam je da se ljudi dokažu kao ljudi, a oni koji ne uspiju u ovoj našoj priči, njih onako u šali zovemo "iskušenici".

Ambicije su sportski najviše, ali prije svega želja im je da sakupe dovoljno novca za porodicu Lukić.

- Ambicije su da budemo prvi, ali i ne moramo. Svi radimo, imamo posao. Najveća ambicija nam je da skupimo sada dovoljno novca da kupimo kuću za porodicu Lukić gdje će da živi majka Dušanka sa svoja četiri sina, četiri sokola.

Priča o nastanku Kaluđera je posebno zanimljiva, a sve je počelo od jednog druženja i pjesme Snježane Đurišić ''Oj Kaluđeru''.

- Mi smo nastali tako što se skupilo nas petnaestak bivših rukometaša i došli smo na ideju da osnujemo klub, da bismo to mogli. Neki su sumnjali, neki nisu i u kafani smo čuli onu pjesmu od Snježane Đurišić ''Oj Kaluđeru'' i u glas smo onako rekli hajmo mi napraviti klub koji će se zvati po toj pjesmi. I tako se zahuktala priča, biće Kaluđer, biće Kaluđer, javilo se nekoliko sponzora i idemo. Mi imamo nekih 30 sponzora, ali ne tražimo nikakve finansijske uplate, jer nama to nije potrebno. Mi Drugu ligu možemo izgurati sa nekim manjim finansijama, nije potrebno previše. Mi svi plaćamo članarinu, 20 KM mjesečno. Sada planiramo da napravimo nove dresove, to će vam biti kao neki oglasi, trideset sponzora na dresu. Nama je bitnije da oni plate i pomognu za naše humanitarne akcije, a uskoro i dogovaramo u saradnji sa jednom krajiškom grupom i snimanje klupske pjesme, to će biti pravi bum.

Za sve one koji takođe žele pomoći Kaluđerima u njihovoj akciji tu su i Žiro-račun: 5551000045737214 i Devizni-račun: 5550000045737458 swift: NOBIBA22 Dušanka Lukić.


Sloga : Sloga 2
Sava : Srednjoškolac
Čelinac : Prijedor 2
Teslić : Borac m:tel 2
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sloga 2 8 6 2 0 20
2 Kaluđer 8 6 0 2 18
3 Čelinac 8 5 1 2 16
4 Borac m:tel 2 8 5 0 3 15
5 Srednjoškolac 8 4 1 3 13
6 Prijedor 2 8 2 2 4 8
7 Sloga 8 2 1 5 7
8 Teslić 8 1 2 5 5
9 Sava 8 0 1 7 1