XS
SM
MD
LG

Dugo se krila priča iz Novog Pazara

Od ulaska u Jelen Superligu, navijači Novog Pazara obeleženi su kao ''crne ovce'' kluba kraj Jošanice. Česti sukobi sa pristalicama Rada, tuča sa Delijama i Grobarima i divljanje u Kruševcu samo su neki od ''problema'' koje je Torcida pravila u skorije vreme.

Međutim, navijači Novog Pazara nisu od ''juče'' u centru pažnje huliganizma u srpskom fudbalu. Malo ko se seća da je ''problem'' postojao i pre 22 godine kada je, u okviru derbija Druge A lige Jugoslavije, kraj Jošanice gostovala Priština koja je proživela pravu torturu u gradu gde policija i dan danas ne može garantovati bezbednost gostujućim navijačima. Taj ''fenomen'' nadležne institucije i dalje ne mogu da objasne.

Bio je  mesec oktobar 1993. godine kada je Priština gostovala u Novom Pazaru istoimenoj ekipi, a ono što se događalo pre, za vreme i posle meča, prevazilazilo je granice sportskog događaja. Blago rečeno, gosti kao da su bili akteri nekog horor filma.

Neredi su počeli dva sata pred početak utakmice, kada su navijači Prištine ušli na stadion i sukobili se sa navijačima Novog Pazara. Posle dugog većanja da li će se utakmica odigrati ili ne, delegat FSJ odlučio je da se meč, ipak, odigra. Ono što je interesantno, delegat je bio general JNA Jovo Popović, koji je inače i bio zadužen za bezbednost na fudbalskim terenima.

- Utakmica se igrala u nenormalnim uslovima. Navijači Novog Pazara, sa turskim i islamskim zastavama, stalno su provicirale navijače i igrače Prištine ističući parole ''Ovo je Turska'' i dajući podršku muslimanima u Bosni - rekao je izvor TELEGRAFA koji se tog dana nalazio na stadionu.

Ono što je svakako interesantno jeste da je na čelu ekipe Prištine, kao predsednik kluba, bio Željko Ražnatović Arkan, koji je u to vreme bio i poslanik u parlamentu Republike Srbije. I njega i navijače su sve vreme provocirali. Koliko je situacija bila napeta svedoči i podatak da su pre početka utakmice snimatelju TV Priština Goranu Filipoviću navijači sa zapadne tribine uzeli profesionalnu kameru, koju su tek nakon intervencije pojednih ljudi iz rukovodstva Novog Pazara i Arkana vraćene snimatelju.

Upravo je TV Priština najzaslužnija za snimak koji potvrđuje kakvu su torturu gosti preživeli u Novom Pazaru. Ekipa ove televizije radila je u gotovo nemogućim uslovima. Iza gola, na južnoj strani. Maltene sa parkinga i odatle je pokušala da napravi reportažu zbog koje je i došla. Jedan od novinara, koji se tada nalazio tamo, bio je i Dušan Albijanić sa RTS-a.

Upravo je on, zajedno sa ekipom TV Priština koja se nalazila u sklopu RTS-a, i tvorac reportaže iz Novog Pazara gde se jasno vidi šta se sve događalo. Pokušali smo da dobijemo i njegov komentar.

- Zaista nemam komentar na nešto što se dogodilo pre 22 godine. Tada sam dao izjavu nadležnim organima povodom nemilih scena  u Novom Pazaru. Stavio sam tačku na to i o tome ne želim više da pričam, a ni da se sećam - rekao je Albijanić za TELEGRAF.

I nije čudno što mnogi žele da zaborave nemile scene koje su usledile pred kraj i posle meča, a među njima je i sagovornik našeg portala.

Izvor: telegraf.rs