XS
SM
MD
LG

Evropsko juniorsko bi se moglo održati

Sva takmičenja u svim sportovima u BiH zbog pandemije koronavirusa su u prekidu, a neka su završena. Tako je Odbojkaški savez Federacije BiH  proglasio šampione i  završio sva takmičenja .

Ovog ljeta  bh. reprezentativne selekcije očekuju dva nastupa, ženska seniorske reprezentacije u Srebrenoj ligi 2020 CEV, BiH je u grupi A, u kojoj su još Slovenija i Estonija.

Po grupama treba da se igra od 23. maja do 31. maja, a finalni dio od 06. juna do 14. juna,  te Evropsko juniorsko prvenstvo za žene koje zajednički organiziraju Odbojkaški savezi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Ali, održavanje  oba takmičenja je pod upitnikom  zbog pandemije koronavirusa.

- Kakva je trenutna situacija oko ova dva takmičenja , upitali smo Miloša Jelčića, izvršnog direktora Evropskog juniorskog prvenstva, predsjednika HOK Čapljine i predsjednika Odbojkaškog saveza FBiH .

”Trenutna situacija je takva da ništa sa sigurnošću ne možemo tvrditi, međutim, s obzirom na činjenicu da se prvenstvo treba održati u drugoj polovini avgusta i početkom septembra, ja se nadam da će do tada ove nedaće proći. Već sada mogu reći da je manje-više sve spremo što se tiče organizacije. S obzirom na to da je to praktično na  kraju ljeta, ja se iskreno nadam da će se Evropsko prvenstvo za juniorke održati prema planu i programu”.

Podsjećamo, prema utvrđenom planu, domaćini takmičenja  biće gradovi Zenica iz BiH i Osijek iz Hrvatske.Takmičenje po grupama u oba grada treba početi 22. avgusta, a polufinale i finale igraće se u Zenici 2. septembra.

Ugovor o organizaciji Evropskog odbojkaškog prvenstva za juniorke s Evropskom odbojkaškom konfederacijom potpisan je poodavno.

Prilikom potpisivanja ugovora Europska konfederacija za organizaciju je odobrila i nepovratna sredstva u iznosu od 100.000 evra, od kojih OS BiH ide 60.000, a Hrvatskom odbojkaškom savezu 40.000.