XS
SM
MD
LG

Vremeplov: Majstorica Klivlenda i Bostona iz 1992. godine

Foto: Cavs Nation

Kada vam neko spomene serije Bostona i Klivlenda, sjetite se odmah dvije serije u skorije vrijeme. Prva je bila u polufinalu Istoka 2008. godine, kada je Boston u majstorici izbacio LeBrona i Kavse. Druga je bila u finalu Istoka 2018. godine, kada je LeBron odveo svoj tim do pobjede u majstorici. 

Međutim, imali su oni dramatičnu seriju sa majstoricom i mnogo prije LeBrona u Klivlendu. Bilo je to u polufinalu Istoka 1992. godine. Kavsi su imali prednost domaćeg terena ali je Boston u drugom meču napravio brejk. I treći i četvrti mečevi bili su fantastični i neizvjesni. U četvrtom meču Kavsi su vratili brejk. Potom su i jedni i drugi sigurno dobili domaće mečeve i odluka o prolazu pala je u sedmom meču.

Kavsi su sjajno otvorili susret. Svi članovi startne petorke Kavsa bili su veoma raspoloženi od starta. Imali su raznovrsnost u napadu, igrali agresivno u odbrani i dobili su prvi period sa 35-21. U drugom periodu nastavili su sa dobrom igrom. Kevin MekHejl održavao je Boston u igri. Ipak, Kavsi na odmor odlaze sa 19 poena prednosti.

Očekivala se reakcija Seltiksa u trećem periodu. Međutim, Klivlend otvara treći period serijom 6-0 i odlazi na velikih +25. Pokušavali su se vratiti Seltiksi ali Kavsi su imali odgovor na sve. Posebno je bio raspoložen Leri Nens (otac Leri Nens Juniora koji trenutno igra u Kavsima) pa su Kavsi a +24 ušli u poslednji period. Poslednji period bio je formalnost i Klivlend je na kraju slavio sa 122-104.

Kavse je do pobjede u sedmom meču predvodio Dogerti sa 28 poena, devet skokova i šest asistencija dok je Seltikse predvodio Luis sa 22 poena.

Kavsi su inače u finalu Ustoka izgubili od Čikaga sa 4-2 u pobjedama.