XS
SM
MD
LG

Vremeplov: Veliki preokret Lejkersa protiv Portlanda u majstorici 2000. godine

Foto: Pinterest

U finalu Zapadne konferencije 2000. godine sastali su se Los Anđeles Lejkersi i Portland. Bila je to jedna sjajna serija koja je riješena u majstorici.

Lejkersi su imali prednost domaćeg terena i dobili su prvi meč. Međutim, predvođeni Šidom Valasom, Blejzersi su razbili Lejkerse 29 razlike u drugom meču. Lejkersi su potom napravili dva brejka i djelovalo je da su završili posao. Ipak, Blejzersi nisu odustali. Odigrali su sjajno peti i šesti meč te su izborili majstoricu.

Portland je jako dobro otvorio majstoricu. Stalno su udvajali Šeka koji nije mogao primiti loptu i bio je prvih osam minuta nevidljiv. Stodomajer i Kobi su se međusobno čuvali u prvom periodu i omaleni Stodomajer je radio dobar posao. Sa druge strane Šid Valas napadao je Grina i koristio prednost koju ima dok je Skoti Pipen igrao fenomenalno u prvom periodu. Portland je poveo 19-9 ali su na neka tri minuta do kraja prvog perioda upali u probleme radi drugog faula Sabonisa. Tada se Šek počeo razigravati a Lejkersi su počeli kvatati ritam. Ipak, Portland je sačuvao prednost i dobili su prvi period sa 23-16.

Na startu drugog perioda razigrao se Kobi Brajant. Od prvih sedam poena Lejkersa, on je postigao sedam u drugom periodu. Portland je ipak uspio održavati vodstvo. Bitnu sekvencu imao je Bonzi Velš koji je odradio dobar posao u oba smjera za Blejzerse. Iznudio je recimo treći faul Harpera, ponajboljeg defanzivca u ligi tada. Portland je tako odbio nalet Lejkersa i trojkom Volasa došli su do dvocifrene prednosti. Na to sve, još je i Šek dobio treći faul. Ali to kao da je razljutilo Šeka. U naredna dva napada je poentirao i uveo je svoj tim u dobar ritam. Topili su prednost Portlanda i na odmor su otišli sa tri poena zaostatka. Uz to, i Saboni je zaradio treći faul.

Na početku trećeg perioda igralo se tvrdo. Valas je opet napadao Grina ali sad nije bio toliko uspješan. No, razirao se napadački Sabonis pa je Portland održavao vodstvo. Ipak, poenima Glena Rajsa pod faulom, Lejkersi su poveli sa 49-48, što je bilo prvo njihovo vodstvo još od vodstva 9-8 u prvom periodu. Poveli su Lejkersi 51-50 a onda je uslijedila nevjerovatna serija gostiju. Predvođeni Stivom Smitom i Valasom, gosti prave seriju 21-4 te dolaze do +16. Ipak, u poslednji period su ušli sa 13 poena prednosti. Treba reći da su u trećem periodu igrali vrhunsku odbranu na Šeku, koji nije dao niti poen a u dobroj mjeri su zaustavili i Brajanta.

Portland je poveo 75-60 na startu poslednjeg perioda. Djelovalo je da su Lejkersi u bezizlaznoj situaciji ali se nisu predali. Počeli su hvatati nekakav napadački ritam. Sa druge strane, Portland se unervozio. Kao da su se prepali mogućnosti da izbace Lejkerse. Napadi su postali bezidejni, nestalo je tečnosti u akcijama i birali su neracionalne šuteve. Promašili su 13 šuteva zaredom a Lejkersi su to znali kazniti. Serijom 19-2 došli su do preokreta. U tojs eriji veoma važan doprinos dao je Brajan Šo sa dvije trojke (dao još jednu na kraju trećeg perioda). 

Portland je poslednja tri minuta igrao bez Sabonisa koji je zaradio šesti faul. Pri vodstvu Lejkersa 81-79, Šid je promašio dva slobodna bacanja. U narednom napadu, Kobi je pogodio sa poludistance. Potom su se Lejkersi odbranili, Kobi zavrtio pik sa Šekom za šest poena prednosti. Šid Valas odgovorio je dalekom trojom te je ostavio svoj tim u igri. Harper je pogodio jedno bacanje a na 32 sekunde do kraja Portland je imao napad na -4. Stiv Smit krenuo jena prodor, bio fauliran najmanje jednom ali sudije nisu svirale ništa. Faktički, tu je bio početak kraja. Na kraju su Lejkersi slavili sa 89-84 i prošli u veliko finale. 

Brajant je predvodio Lejkerse sa 25 poena i 11 skokova dok je Valas predvodio Blejzerse sa 30 poena. Lejkersi su kasnije savladali Indijanu u finalu i došli su do titule.