XS
SM
MD
LG

Čelik pred gašenjem

Ključeve i pečat kluba vratiću gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću, saopštio je Ajdin Olgun u svom obraćanju javnosti, najavivši tako svoje povlačenje s mjesta predsjednika.

Njegov odlazak označio je i kraj priče o strateškom investiranju u zenički klub od strane turske "Han grupe", čime je bh. premijerligaš doveden pred gašenje. Od prošlog vikenda službene prostorije Čelika zvanično su zaključane i prazne, a na stadionu su ostali još samo uposlenici zaduženi za čišćenje i održavanje objekta.

"Klub ćemo vratiti onako kako smo ga i uzeli. Od kada smo ušli u ovu priču nailazio sam na mnoge prepreke u radu. Bez moje saglasnosti sačinjavani su štetni ugovori i pravljenja zaduženja, o čemu sam saznao tek kada smo počeli prikupljati dokumentaciju za licenciranje. Moji pravni zastupnici su me obavijestili da u stvari nikada nisam ni postao vlasnik 70 posto osnivačkih i upravljačkih prava, kako je izglasano na sjednici Skupštine održanoj 8. januara 2018. godine. Preostalih 20 posto prava trebalo je da pripadne povjeriocima, a po pet posto gradu Zenici te NK Čelik", tvrdi Olgun, koji se javnosti obratio video-linkom.

Dodao je da su pojedinci u klubu falsifikovali nız ugovora te da je dokumentaciju sa dokazima dostavio svojim advokatima.

"Kada se to pročulo u Zenici, neki su ljudi, sakriveni noću, ulazili u klub, uništavali i sakrivali dokumentaciju. O tome je informisana policija", kaže Olgun.

Iz Gradske uprave Zenica ističu da žale zbog povlačenja investitora.

"Grad Zenica kao potpisnik protokola s investitorom Ajdinom Olgunom ispunio je sve preuzete obaveze. Reprogram duga prema Poreznoj upravi FBiH redovno se finansira, a rad Čelika grad je podržao sa preko 250.000 KM. Takođe, više stotina hiljada KM utrošeno je u rekonstrukciju stadiona 'Bilino polje'. Stav gradonačelnika od početka je bio da se NK Čelik treba depolitizovati, te u tom smislu u protekle tri i po godine Gradska uprava i gradonačelnik nisu imali nikakve ingerencije niti su se miješali u klupsku, kako sportsku, tako i ekonomsku politiku. Izražavamo nadu da će se situacija prevazići i spremni smo podržati realne prijedloge za opstanak NK Čelik", saopštili su iz Gradske uprave Zenica.

Olgun je, osim gradskih čelnika, prozvao i direktora stadiona Edu Omića.

"Upoznao sam ga kod Kasumovića i povjerovao sam da je na našoj strani. Dodijelio sam mu radno mjesto šefa osiguranja stadiona uz platu od 1.000 KM. U posljednjim provjerama otkrili smo da je s nekim uposlenicima iz kluba napravio još tri različita ugovora na kojima mu je navedena plata od 3.500 KM", kazao je između ostalog Olgun o Omiću.

Paljbu kritika osuo je i po igračima Fenanu Salčinoviću, Aidinu Mahmutoviću te Kenanu Horiću, za kojeg je kazao da ima lažni ugovor i da je on jedan od onih koji su nagovarali igrače da ne potpisuju ugovore kako klub ne bi dobio licencu.

Iz Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH saopštili su da je Olgun u svom obraćanju naveo niz neistina, krivih navoda i optužbi, zbog kojih će, kako kažu, iz Sindikata odgovarati sudskim putem.

"Olgun u svom obraćanju nedvojbeno potvrđuje da je on angažovao štetne osobe po klub. Te su osobe obavljale u njegovo ime operativne poslove, ta je upravo Olgun odgovoran za sve greške. Nije prevaren Olgun, prevareni su igrači, treneri i navijači Čelika u proteklim godinama", navode iz SPF BiH.

Izvor: Nezavisne novine


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8