XS
SM
MD
LG

Vremeplov: Finale Evrolige u kome je učenik savladao učitelja

Foto: CSKA Moscow

U finalu Evrolige 2016. godine sastali su se CSKA i Fenerbahče. Bio je to duel učitelja i učenika. Dugogodišnji pomoćnik Željka Obradovića, Dimitris Itudis, vodio je CSKA a Obradović je vodio ekipu Fenerbahčea.

CSKA je imao veoma dobar tim te sezone. Predvodili su ih Miloš Teodosić i Nano De Kolo. U ekipi su bili na vanjskim pozicijama Higins i Džekson a tu je bio i Demetris Nikols. Pod košem je bio Kajl Hajns a CSKA je imao i sjajnu bazu domaćih igrača. Kurbanov, Hrijapa, Vorontsevič, Fridzon i Kulagin su bili u CSKA te sezone. 

Fenerbahče je takođe imao sjajan tim te sezone. Dobar dio ekipe i dan danas su zadržali u svojim redovima. Od igrača koji su igrali finale protiv CSKA i dalje su tu Slukas, Veseli, Kalinić, Dikson, Datome i Mahmutoglu. Takođe, te sezone u dresu Fenera igrali su i Bogdan Bogdanović, Ekpe Judo i Pero Antić.

Od samoga starta gledali smo sjajnu košarku. Fener je bolje otvorio meč te su poveli sa 11-7. CSKA tada hvata ritam te serijom 8-0 prave preokret. Ipak, Fener nije dao Moskovljanima da se rano odvoje te je došao do 15-15. Do kraja prvog perioda vođena je velika borba a na kraju ga je CSKA dobio sa 22-20.

Fener je dobro otvorio drugi period te su preokretom poveli sa 27-26. Međutim, to kao da je razljutilo Moskovljane. Od toga trenutka zategli su odbranu i krenula je nevjerovatna serija. Raznovrsnom igrom u napadu i indoletnom igrom Fenera u odbrani, CSKA je napravio seriju od nevjerovatnih 24-3 te su na odmor otišli sa 20 poena prednosti.

Fener je u drugo poluvrijeme ušao sa vidno boljom energijom. Prisilili su CSKA na nekoliko izgubljenih lopti na startu trećeg perioda a rano su uveli Moskovljane u bonus. Međutim, često je bacanja izvodio Veseli, a u trećem periodu ih je šutirao 1/6, pa Fener nije ipak mnogo smanjio prednost CSKA. Na kraju je CSKA sa 16 poena prednosti ušao u poslednji period.

Iako je djelovalo da je CSKA na sjajnom putu ka tituli, Fener se nije htio tek tako predati. Na startu poslednjeg perioda pronašli su unutrašnju igru i počeli su smanjivati prednost Moskovljana. Do sredine četvrtog perioda CSKA je održavao dvocifrenu prednost. Međutim, onda je Fener prišao na jednocifren zaostatak.U završnici susreta Dikson je ušao u seriju pa je trojkom preko Hajnsa donio Feneru izjednačenje. CSKA je potom odigrao loš napad a Slukas je pogodio bacanja za 83-81 na 20 sekundi do kraja. De Kolo je promašio trojku ali je Hrijapa iz ofanzivnog skoka donio izjednačenje. Judo je iz teške situacije promašio u zadnjem napadu pa se otišlo u produžetke.

I u prodžetku smo gledali sjajnu košarku. Fener je poveo nakon trojke Slukasa ali je CSKA odgovorio mini serijom 4-0. Serijom 6-0, CSKA je poveo 97-90 na 38 sekundi do kraja. Ipak, trojkama Diksona i Datomea, Fener je prišao na -3. De Kolo je pogodio bacanja i potvrdio je tako pobjedu svog tima sa 101-96.

CSKA je do pobjede predvodio De Kolo sa 22 poena dok je Teodosić dodao 19. Dikson je predvodio Fener sa 17 poena.