XS
SM
MD
LG

Vremeplov: Kad su Marković i Firić srušili Litvance

Foto: FIBA

U kvalifikacija za Eurobasket 1999. godine, Bosna i Hercegovina igrala je u grupi sa Litvanijom, Hrvatskom, Estonijom, Holandijom i Islandom. Prva prava provjera za Bosnu i Hercegovinu bilo je gostovanje u Litvaniji.

Bosna i Hercegovina dobro je otvorila meč. Izabranici Sabita Hadžića vodili su tokom prvih pet minuta meča. Međutim, pri vodstvu Bosne i Hercegovine 13-10, Litvanija pravi seriju 13-2 i dolazi do osam poena prednosti. Međutim, BiH se nije predala tek tako. Topila je malo po malo prednost Litvanije da bi poenima Firića iz kontre povela sa 33-32. Ipak, samu završnicu prvog poluvremena bolje je odigrala Litvanija te je na odor otišla sa vodstvom 39-37.

Litvanija je dobro otvorila drugo poluvrijeme i povela je sa 43-37. Međtuim, ponovo Bosna i Hercegovina nije pala. Uspjeli su se vratiti u igru i poenima Mujezinovića doći do 48-48. Serijom dobrih poteza Nenada Markovića, BiH je povela 57-54. Međutim, Karnišovas je potom dao dvije trojke i donio je preokret svom timu. Do kraja susreta vođena je velika borba. Litvanija je vodila 66-65 i imala napad do kraja susreta, međutim, Marković je ukrao loptu i nad njim je napravljen namjeran faul. Marković je rutinski pogodio oba bacanja a Firić je potvrdio pobjedu, pogodivši za 69-66.

Marković je predvodio Bosnu i Hercegovinu sa 19 poena dok je Stombergas toliko imao sa druge strane.

Na kraju su se i jedni i drugi plasirali na Eurobasket, kao i reprezentacija Hrvatske.