XS
SM
MD
LG

Većina klubova podržala zaključak Odbora za hitna pitanja FSS

Na današnjoj sednici Odbora za hitna pitanja FSS,  doneta je odluka da se u Superligi  i Prvoj ligi Srbije odigraju preostala četiri  kola, bez  doigravanja. Za odluku je glasalo 11 superligaša, dok je njih petoro (C. Zvezda, Partizan, Čukarički i Spartak i Radnički), bilo da se prvenstvo okonča sa plej-ofom, odnosno plej-autom. Prvoligaši su bili još jedinstveniji za doneto rešenje i samo su tri kluba bila protiv. Utakmice 27. kola nastavka prvenstva biće na programu 30. maja, a  poslednje 30. kolo odigraće se  20. juna. Razgovarali smo sa nekoliko sudionika i predstavnika klubova, i većina je podržala  zaključak takmičarskih organa.

Andrej Đokaj, sportski direktor Rada, podržao je odluku saveza i napomenuo da su se oni zalagali za usvojeni format nastavka takmičenja. - Posle svega što nam se izdešavalo vezano za pandemiju, doneta odluka je najrealnija i najpoštenija. Teško je za kratko vreme pripremiti igrače i rizikovati da ugrozimo njihovo zdravlje. U postojećim okolnostima većini klubova ne bi odgovaralo da se odigra kompletna liga. Za ubrzani ritam sreda-subota nismo spremni i iziskivao bi od igrača dodatne napore i rizik od povreda. To znači da bi klub morao imati pod ugovorom bar 27 do 30 igrača. FSS je pokazao  zrelost u odlučivanju i na taj način doneo odluku u interesu najvećeg broja klubova - istakao je prvi operativac "građevinara" i dodao da je klub sa Banjice za opciju da se Superliga proširi, jer je velika razlika u kvalitetu Treba, veli, dati šansu i drugim gradovima da imaju superligaša, i raditi na popularnosti fudbala.

Milan Martinović, generalni sekretar Javora, je izrazio zadovoljstvo donetom odlukom Odbora za hitna pitanja za koju se klub iz Ivanjice zalagao. - Odluka saveza je na mestu, jer je očigledno da, niti ima vremena ni prostora da se liga kompletira doigravanjem. Što se tiče formata lige za narednu sezonu, videćemo ponudu i koje su opcije u igri pa ćemo izvagati i doneti stav.

- Najrealnija je opcija da se odigraju preostala četiri kola, bez doigravanja, jer bi to za igrače bilo prenaporno. Mi smo već jednom nogom u Super ligi, ali to nas neće opustiti i spremno očekujemo nastavak prvenstva. Oslanjamo se na naš kvalitet i potencijal koji je potvrđen u dosadašnjem delu prvenstva -  kratko je izjavio sportski direktor Metalca Bojan Leontijević.

- Odluka da se odigraju preostale utakmice ligaškog dela, bez doigravanja, nama u suštini odgovara. Vidim da Crvena zvezda, Partizan, Radnički (Niš) i Spartak su insistirali da se odigra kompletna liga, što nama i preostalim superligašima ne odgovara. Prvo nema dovoljno vremena za još 11 utakmica, i praktično bi se bez pauze nastavilo sa narednom sezonom. Nama ne ide u prilog, jer nemamo dovoljno igrača u rotaciji za toliki broj mečeva - izjavio je trener Proletera Branko Žigić.

OFK Žarkovo se još ranije izjasnilo u prilog donete opcije. - Mislim da je doneta ispravna odluka i svaka druga u ovom trenutku bi kontraproduktivna. Igrati još 11 utakmica, po ubrzanom tempu, dodatno bi iziskivalo značajna sredstva i ozbiljno bi pogodio budžet klubova, da ne govorim o riziku po zdravlje igrača - bio je jasan trener Milan Kuljić.

- Odluka je doneta u interesu fudbala – reakcija je Dejana Rađenovića, trenera OFK Bačke. - Većina ekipa nema dovoljan fond igrača da odigra još 11  utakmica u tako kratkom vremenskom periodu. Da ne govorimo o riziku po zdravlje igrača i udaru na budžet klubova.