XS
SM
MD
LG

Ako nema igranja proglasiti šampiona

Sa zakašnjenjm smo na našu meil adresu dobili pismo ŽOK Gacko, u oje oni sumiraju trenutnu situaciju u odbojkaškim sportu Bosne i Hercegovine. Pismo prenosimo u potpunosti:       

Poštovani,

Dana 09.04.2020 godine ŽOK Gacko pisanim dopisom broj 01-4/20 obavijestio je Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine i Odbojkaški savez Republike Srpske o zaključcima Upravnog odbora kluba u vezi sa trenutnom situacijom. Radi upoznavanja svih relevantnih aktera o stavovima koje smo zauzeli, identičan dokument dostavljamo i svim klubovima koji se takmiče u Premijer ligi Bosne i Hercegovine

Upravni odbor Ženskog odbojkaškog kluba „Gacko“ dana 08.04.2020 godine održao je vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana aktuelna situacija u klubu i odbojkaškom sportu prouzrokovana globalnom pandemijom zbog pojave korona virusa, te donio zaključke i konačne stavove kluba o određenim pitanjima, kako slijedi u nastavku.

 ŽOK Gacko kao primarni i ključni prioritet svih u odbojkaškom sportu ističe očuvanje zdravlja igračica, trenera, sportskih radnika, navijača i cjelokupnog stanovništva. Svi pojedinačno snosimo dio odgovornosti za poštovanje i provođenje mjera u borbi sa pandemijom i ne smijemo dozvoliti da nečiji život nema sledeću sezonu. Život nema cijenu i zdravlje svih nas mora biti prioritet broj jedan.

 ŽOK Gacko se zalaže da se sva takmičenja u sistemu takmičenja Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine i Odbojkaškog saveza Republike Srpske završe na terenu, onako kako je prvobitno bilo i planirano, kada to dozvole novonastale okolnosti, a najkasnije do 30. Juna do kada i traje aktuelna sezona.

ŽOK Gacko konstatuje da su određena nacionalna i regionalna takmičenja već završena, dijelom na terenu a dijelom odlukama organizacija koje upravljaju takmičenjem, kao što je na primjer regionalna MEVZA liga. Uprava kluba u ime cjelokupnog kolektiva upućuje iskrene čestitke ŽOK Bimal Jedinstvo i UOK Banja Luka Volej na osvojenom trećem odnosno šestom mjestu u MEVZA ligi, kojima želimo da i naredne sezone uspješno učestvuju u istom takmičenju i dodatno poprave svoje rezultate.

 ŽOK Gacko smatra da ukoliko odbojkaška takmičenja u zemlji ne bude moguće završiti do predviđenog kraja sezone, 30. Juna, Odbojkaški savez BiH i Odbojkaški savez RS moraju donijeti odluku o završetku takmičarske sezone 2019/20 i odluku o proglašenju konačne tabele na osnovu plasmana koji je do sada postignut u takmičenjima. Podsjećamo u tom kontekstu, da je svih 10 timova koji su učestvovali u Premijer ligi odigralo svih 18 planiranih kola i postiglo određene rezultate i plasman. Sveukupno gledano odigrano je 77% planiranih kola odnosno 85% svih planiranih utakmica u takmičenju pa je potpuno jasno da ukoliko ne bude moguće nastaviti takmičenje, postoje svi preduslovi da se sezona prekine i dosadašnji plasman proglasi za konačan.

 ŽOK Gacko posebno ističe činjenicu koja se skriva od sportske javnosti i od sportskih klubova, a to je da su se i sami klubovi, na zahtjev OSBIH, izjasnili i iznijeli svoje stavove o završetku takmičarske sezone. Od 10 timova koji trenutno učestvuju u Premijer ligi BiH 7 klubova ili 70% izjasnilo se za završetak takmičenja i proglašenje plasmana na osnovu odigranih 18 kola ili na osnovu trenutnog plasmana, 1 klub se nije nikako izjasnio a svega 2 kluba su se izjasnili protiv. Činjenično je stanje da dvotrećinska većina klubova ima jasan i jedinstven stav o završetku takmičenja, a nama je mišljenje i stav samih klubova, koji predstavljaju i temelj odbojkaškog sporta, mnogo važnije od mišljenja sportskih funkcionera koje klubovi nisu ni birali.

 ŽOK Gacko konstatuje da apsolutna većina Upravnog odbora OSBIH i klubova Premijer lige BiH smatra da, u slučaju nemogućnosti završetka takmičenja na terenu, trenutno stanje treba uzeti kao konačno te da se jedino 2 kluba protive takvoj odluci jer zbog učešća u MEVZA ligi nisu htjeli da učestvuju u Premijer ligi BiH. Podsjećamo sportsku javnost da je u junu prošle godine, na zahtjev ova dva kluba, Odbojkaški savez BiH omogućio promjenu propozicija i njihovo učešće u MEVZA ligi, omogućavajući im da ne igraju Premijer ligu BiH, kao svoje domaće nacionalno takmičenje, bez da su klubovi uopšte bili konsultovani ili obaviješteni o tome. Dok su nekima bila važnija nezvanična regionalna takmičenja koja, usput rečeno organizuje regionalna asocijacija čiji Bosna i Hercegovina uopšte nije član, drugih 10 klubova ostalo je u domaćem takmičenju i nastavilo da čuva bosansko-hercegovačku odbojku u okvirima svoje zemlje. Za ŽOK Gacko, a vjerujemo i za sve druge klubove, bila je čast i ponos igrati elitni rang takmičenja naše države dok smo po medijima slušali neke druge kojima je to bilo poniženje, i koji su smatrali da su ovu ligu prevazišli i da im više nije potrebna. Dodatno ukazujemo na činjenicu da dva kluba koji se protive proglašenju kraja sezone nikako  u ovim okolnostima ne mogu biti prvaci BiH, pa bi stoga odluka o prekidu takmičenja i neproglašenju prvaka bila samo i isključivo uperena protiv našeg kluba.

 ŽOK Gacko posebno podsjeća sportsku javnost da su i klubovi iz Slovenije i Hrvatske takođe igrali u MEVZA ligi, ali su ipak pokazali poštovanje prema svojim nacionalnim prvenstvima i uzeli učešće u njima uporedo sa regionalnom ligom. Slovenačke ekipe istovremeno su igrale i domaće prvenstvo i MEVZA ligu, hrvatske ekipe su se naknadno uključile u takmičenje i u obe ove države odlukom saveza prvenstva su prekinuta zbog epidemije a trenutno stanje na tabelama proglašeno za konačno. Zarad informisanja odbojkaške sportske javnosti podsjećamo da su odluke o završetku prvenstava već donijeli Španija, Italija, Poljska, Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Belgija, Holandija, Portugal, Austrija, Češka, Danska, Švajcarska, Rumunija, Izrael, Finska, Estonija, Rusija i mnogi drugi širom svijeta.

ŽOK Gacko posebno podsjeća da zbog odluke OSBIH da dva kluba učestvuju u MEVZA Ligi, naš klub ostao je bez prava da učestvuje u BVA Balkanskom kupu, koji usput rečeno organizuje asocijacija čiji je BiH član, i bez prava da konkurišemo za domaćinstvo istog i pripremimo odbojkaški spektakl balkanskog regiona u Bosni i Hercegovini. Nepromišljene odluke OSBIH, donesene isključivo u interesu samo dva kluba, imala su za posledicu da smo onemogućeni da učestvujemo u Balkanskom kupu i da smo izgubili sponzorske ugovore vrijedne nekoliko desetina hiljada maraka.

 ŽOK Gacko kao posebno indikativno primjećuje dvostruke aršine koje primjenjuju pojedini predstavnici OSRS u procesu donošenja odluka. Naime, pojedinci iz OSRS dok se ultimativno bore za stav da u Premijer ligi BiH ne može biti proglašena konačna tabela, istovremeno klubovima predlažu da se takmičenja mlađih kategorija u RS prekinu i da se šampioni proglase iako se ekipe koje treba da se bore za titule, nijednom ove sezone nisu sastale. Krajnje je sumnjivo da se pojedinci protive završnici Premijer lige BiH gdje je odigran dovoljan broj utakmica, a zalažu se za prekid takmičenja i donošenje odluke o prvaku na osnovu set i poen količnika u ligama mlađih selekcija. Treba li uopšte napominjati ko bi bili osvajači pehara u ligama mlađih kategorija ili je već to svima jasno? Čak i u takvim okolnostima ŽOK Gacko bi pripale srebrene medalje u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji kao potvrda odličnog rada u mlađim selekcijama i kontinuiteta stvaranja budućih reprezentativki Bosne i Hercegovine.

ŽOK Gacko upozorava donosioce odluka da moraju najozbiljnije uzeti u obzir i voditi računa o svim klubovima podjednako, jer su klubovi nosioci odbojkaškog sporta u našoj zemlji i da ne zaborave da bez klubova ne postoji ni savez. Nećemo dozvoliti da se ponovo donose proizvoljne i štetne odluke, koje nisu u interesu većine klubova, te ćemo preduzeti sve zakonske i pravne aktivnosti da zaštitimo prava svih klubova u Bosni i Hercegovini.

  Na kraju, ŽOK GACKO jasno, decidno i nedvosmisleno se u potpunosti zalaže da se sva takmičenja odigraju kako je bilo i planirano, kada se za to steknu uslovi, a najkasnije do 30. juna do kada i traje aktuelna sezona, uz obavezan pripremni period od 30 dana prije nastavka odigravanja utakmica. U slučaju da to bude nemoguće  postojeće stanje na tabelama proglasiti za konačno jer smo potpuno uvjereni da bi ishod i na terenu bio identičan.


2 .kolo Mini liga 6-10
HE na Drini 2 : 3 Mostar
Novi Grad 1 : 3 Smeč
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Mostar (8) 2 2 0 13
2 Smeč (5) 2 2 0 11
3 HE na Drini (8) 2 0 2 9
4 Kula Gradačac (7) 1 0 1 7
5 Novi Grad (1) 1 0 1 1