XS
SM
MD
LG

Sjećanje na Velju ne blijedi

Velimir Sombolac, Dusan Maravic i Ivica Osim

Na današnji dan pre četiri godine, 22. maja 2016. godine zauvek nas je napustio Velimir Veljo Sombolac, olimpijski pobednik iz Rima 1960. godine, fudbaler koji je ostavio dubok trag u fudbalu Republike Srpske i beogradskom Partizanu.
Praznina koja je ostala iz Velje je nenadoknadiva, kako u njegovoj Gradišci, tako i u Banjaluci, Prijedoru, celoj Krajini, ali i Srbiji, regionu. Imao je neverovatan osećaj za igrača, njegove procene su bile nepogrešive, iz njegove “radionice” izašli su mnogi fudbaleri poput Vinka Marinovića, Siniše Đurića, Saše Race… Kao selektor Republike Srpske, sa pomoćnikom i prvim saradnikom Velimirom Stojnićem, izveo je, u julu 2001. godine, reprezentaciju srpskog entiteta na međunarodnu scenu, na turneju po Nemačkoj. Odigrane su utakmice protiv amatera Bajerna iz Minehna (0:1) i Švajnfurta (4:2). Sombolac i Stojnić su selektirali veliki broj kasnijih reprezentativaca BiH i Srbije.


U prvoj polovini šezdesetih godina prošlog veka Velimir Sombolac bio je standardni član odbrane “partizanovih beba”, Šoškić, Jusufi, Sombolac… Nakon crno-belih igračku karijeru je nastavio u ljubljanskoj Olimpiji, Orijentu iz Rijeke, a završio je u banjalučkom Borcu 1973. godine. Ponikao je u BSK-u. Sombolac je rođen 27. februara 1939. godine u Donjoj Ljubiji kod Prijedora, sa dve godine ostao je bez oca, pa se porodica preselila u Banjaluku.
Fudbalski savez Republike Srpske i Sportski žurnal čuvaju uspomenu na Velimira Velju Sombolca tako što se nagrada za najboljeg fudbalera Republike Srpske, na tradicionalnoj manifestaciji “Dan fudbala Republike Srpske”, naziva po olimpijskom šampionu. Velimir Sombolac je preminuo 22. maja 2016. godine posle kraće i teške bolesti.