XS
SM
MD
LG

Čuhai raspršio snove o finalu

Vlado Čapljić

Proteklo je nešto više od godinu dana i Zimskih olimpijskih igara, Sarajevo je bilo domaćin istinskog fudbalskog spektakla. Na stadionu “Grbavica”, 24. aprila 1985. godine, u revanš susretu polufinala Kupa UEFA, domaći Željezničar je dočekao mađarski Videoton. Prvi meč u Sekešfehervaru je završen pobedom domaćih – 3:1.

Cela Jugoslavija je s nestrpljenjem čekala da vidi nadahnuti Željezničar s klupe predvodvođen trenerom Ivicom Osimom koji je do polufinala eliminisao bugarski Sliven (0:1, 5:1), švajcarski Sion (2:1, 1:1), rumunsku Univerzitateu iz Krajove (0:2, 4:0) i sovetski Dinamo iz Minska (2:0, 1:1). Željo je bio evropski hit i klub za koga su, tada, svi navijali, čak i simpatizeri “velike četvorke”.

Golovima dva Edina, Bahtića u 5. i Ćurića u 72. minutu “plavi” s “Grbavice” imali su finale “u džepu” protiv slavnog Real Madrida predvođenog Čendom, Kamačom, Štilkeom, Butragenjom, Mičelom, Santiljanom, Galjegom, Valdanom… koji je u polufinalu bio bolji od Intera. A onda je došao jedan od najnesrećnijih trenutaka jugoslovenskog klupskog fudbala u istoriji.

Igrao se 87. minut, prepuna “Grbavica” je pevala, po desnoj strani u šesnaesterac Sarajlija je ušao bek Jožef Čuhai, u susret mu je krenuo golman Dragan Škrba, s boka u blok defanzivac Vlado Čapljić. Muk je okovao tribine. Lopta je u mreži. Mađari se raduju. Gol za finale. Fudbaleri Želje skamenjeni u neverici. Ivica Osim vrti glavom. Škrba gestikulira, Čapljić se diže polako sa trave. Suze u očima.

Posle više od tri decenije od te istorijske utakmice svedoci Željezničara golman Dragan Škrba i bek Vlado Čapljić pričali su o golu Jožefa Čuhaija i nedosanjanom finalu Kupa UEFA protiv “kraljevskog kluba” iz glavnog grada Španije.

Sarajevo, zgrada RTV doma, decembar 2011. godine. Sastanak žirija za izbor najboljih sportista BiH, pored mene seda Dragan Škrba. Skoro svi ga oslovljavaju sa nadimkom – Maca. Pitam ga za gol Čuhaija.

-Plakao sam! Nisam mogao da verujem. Krio sam lice rukavicama. U tim trenucima bio sam tužan i nesrećan. Svi smo želeli to finale s Real Madridom. Izmaklo nam je zbog jednog detalja. Ne mogu da kažem greške. Možda nepažnje. Već smo bili slavili trijumf i istorijsko finale. Ali, fudbal se igra dok sudija ne svira kraj. Mađari su nas kaznili – rekao je Škrba, a onda pokušao da “premota film” iz 87. minuta:

-Video sam Čuhaija, krenuo da mu skratim ugao, bio sam siguran da ću zaustaviti loptu. Odnekud se pojavio i Čapljić, krenuo u blok. Ne sećam se najbolje šuta Mađara, ali… - zastao je Škrba kao da priziva sećanje i slike u memoriji:

-Da, čini mi se da je Čapljić vrhom kopačke dotakao loptu, toliko je malo skrenuo da me je prevarila i završila u mreži. Čak sam i siguran da je dirnuo špicom loptu!

I da je tako kao što kaže golman Željezničara tog doba bilo je neprimetno, čak i na usporenom snimku. Godina je bila 2013, Gradski stadion u Prijedoru, FK Rudar Prijedor se sprema na put u Srebrenik, na odlučujući meč protiv već otpisane Gradine. Vlado Čapljić je šef stručnog štaba.

-Stres kao pred Videoton šefe, šta kažeš? - pitao sam Čapljića jer smo bili saborci u prijedorskom premijerligašu.

-Jeste. Ali s tom utakmicom se ništa porediti ne može. Nikad je nisam prežalio. Bili smo tako blizu, a onda se desio jedan, po nas nesrećan trenutak i sve je otišlo u propast. Eh, da nije bilo tog gola Čuhaija, ko zna kakva bi istorija tada bila napisana? I šta bi Željezničar posle toga bio? Nije nam se dalo. Sreća je bila na strani Mađara.

Dragan Škrba

-Škrba mi je rekao da ste vas dvojica bili u duelu sa Čuhaijem i da ga niste izblokirali, čak je bio ubeđen…

-Danima sam premotavao po glavi taj gol. Tačno je da smo Škrba i ja krenuli da zaustavimo mađarskog beka. Uklizao sam i nešto sam osetio na stopalu, kao da me je dodirnula lopta. Mislio sam da sam izblokirao udarac, a trenutak kasnije sam video loptu kako ulazi u mrežu. Sve mi se smračilo. Pitao sam se: je li moguće? I sada, posle toliko godina, mislim da sam vrhom kopačke zakačio loptu što je prevarilo Škrbu! Ostali smo bez toliko željenog finala. A imali smo sjajnu generaciju.

Real Madrid je u finalu trijumfovao u Mađarskoj 3:0, na “Santjago Bernabeu” izgubio 0:1, ali je osvojio pobednički pehar. Fudbaleri Željezničara su, umesto da budu akteri tog događaja, o finalu slušali i čitali u medijima.

Bio jednom jedan Željezničar, miljenik Jugoslavije, polufinalista Kupa UEFA…

 Edin Bahtić

Zanimljivo je da je u sezoni 1984/85. Kupa UEFA Edin Bahtić, zajedno s Mađarom Jožefom Sabom, bio prvi strelac ovog takmičenja. Obojica su postigli po sedam pogodaka.

Željezničar je revanš susret protiv Videotona na “Grbavici” odigrao u sastavu: Škrba, Berjan, Baljić, Šabanadžović, Čapljić, Komšić, Bahtić, Škoro, Ćurić (od 82. Čilić), Baždarević, Samardžija.