XS
SM
MD
LG

Počinje ljepotica

Počinje spektakl

Avgust je odavno stigao, prošla sezona je prošlost, vrijeme za novu spektakluranu, njeno veličanstvo - Premijer žensku ligu Bosne i Hercegovine. Pauza je trajala ravno 285 dana, ali tome je konačno došao kraj!

Znate onaj osećaj, kad vam se stegne grlo, osjetite knedlu i borite se da ne zaplačete. Kad krene čarobna magija, ništa više neće biti važno, ali bogami ni isto. A i to će biti jedno od novih lica ovog takmičenja. Samo da sve dobije onaj pravi sjaj, kakav zapravo ženski fudbal i ima u našoj zemlji. 

Za nas, ovo je prosto - božanstvo. Spoj elegancije i harmonije. Mislim da nema ništa ljepše nego gledati ove fudbalske plesove na zelenoj travi. Doduše, ovaj vikend, maničan je samo iz jednog razloga. To je dan kada svih 8 učesnika u  izlazi na teren, što garantuje odlične mečeve i velika uzbuđenja.

Nova sezona - nova uzbuđenja

Da li ove sezone možemo da vidimo nešto drugačije? Možda i možemo, ko to može sada i znati. Nije se igralo skoro godinu dana. Vidjećemo, uostalom sezona je jako duga.

Kada se u obzir uzme kvalitet svakog od ovih timova čini se da nas očekuje prilično ujednačena sezona u vrhu i dnu tabele. Nijedna utakmica neće biti laka i unapred dobijena.

Ove sezone će biti trokružni sistem. Dakle, odigrat će se 21 kolo, što nam ukupno donosi 84 utakmice. Do kraja prelaznog roka ima još mnogo vremena, koji traje čak do oktobra, tako da možemo od klubova svašta očekivati.

SFK 2000 Sarajevo

Sarajke će pokušati da odbrane titulu osvojenu od prošle godine i da produže rekord po broju osvojenih trofeja u Premijer ženskoj ligi Bosne i Hercegovine, a trenutno su na brojci od 18 uzastopnih u svojoj vitrini. Samira Hurem ulazi u novu sezonu u gotovo istom sastavu uz nekoliko pojačanja. Njihovi transferi su bili jednostavni - za svaki dolazak igračice. U svoje redove angažovali su: Nikolinu Dijaković, Amelu Kršo, Maju Jelčić, Đulu Velagić i Miu Kuljanin, pa će imati sigurno ozbiljne namjere i u Ligi prvaka ove godine.

SFK 2000 Sarajevo

Lokomotiva Brčko

Lokomotiva je dobila ozbiljno pojačanje u odbrani. Godinama je Mevlida Džanić igrala štopera u Lokomotivi i vrebala za jednu od vrhunski defanzivaca, a to svakako i jeste, pa ćemo je sada ponovo gledati tu. Brčanski premijerligaš je ostao bez Rabije Kešetović i Merime Aljić, ali je zato angažovao Nikolinu Vasiljević, Slađanu Smiljanić i Ajlu Faćić. Ovo će svakako biti jedan psihološki plus, jer oni godinama drže jedan jak kostur tima i u vrhu su tabele, tako da nije nemoguće da ove godine vidimo nešto novo od njih. Oko golgeterskih sposobnosti oni neće morati brinuti.

ŽFK Lokomotiva Brčko

Radnik Bijelljina

Jedini klub uz SFK koji nije ispao iz ovog ranga takmičenja od kada se Premijer ženska liga BiH i osnovala. Važe sigurno za jedan od timova koje će biti zanimljivo pratiti ove sezone. Dragan Jevtić godinama ima isti kostur ekipe, te je isključivo posvećen mlađim snagama kojima i raspolaže, međutim oni sa tim nemaju problema. Unazad par sezona nisu doveli pitanje opstanaka u Premijer ligi BiH, a ove možemo ih očekivati i u vrhu čak. Naravno, tim iz Semberije ne treba nikada otpisati kada su i Kup takmičenja u pitanju, a bilo bi ludo otpisati klub sa takvom istorijom, jer su znali u prošlosti itekako da dođu veoma daleko.

ŽFK Radnik Bijeljina

Emina Mostar

Ovogodišnja pojačanja su: Lorena Čondra, Zerina Piskić, Emina Ćurović i Veronika Terzić, dok su klub napustile Đula Velagić i Amela Kršo. Crta je tu povučena, ali ekipa sa Neretve, barem prema svojim najavama, ima velike planove, a s obzirom da su posljednje dvije završavali u vrhu tabele, možda se i ove godine to neće dovesti u pitanje. Prethodne sezone najbolja golgeterka im je bila Minela Gačanica, tako da možda će i oni važiti za jednu od opasniji napadačkih ekipa u prvenstvu ove sezone, iako, ruku na srce, niko ne zna kakva će ovo biti sezona, jer se nije igralo osam punih mjeseci.

ŽFK Emina Mostar

Banja Luka

Kada su u pitanju povratnici u Premijer ženskoj ligi BiH, ekipa Banja Luke, nije se mnogo potrošila ove sezone zbog nekog da kažemo "straha" od povratka u društvo najboljih, jer oni kao klub i kao ime, treba da budu u ovom rangu. Igrali su lijep fudbal u Prvoj ligi Republici Srpske, imaju veoma perspektivnog i iskusnog trenera Željka Šurlana, tako da može se i od njih očekivati nešto više u ovoj sezoni. U svoje redove, barem za sada, angažovali su Jelenu Gvozderac, čuvaricu mreže iz Sane, a do kraja prelaznog roka ima još dva mjeseca, pa se mogu očekivati još neka pojačanja.

Banja Luka

Iskra Bugojno

Tim sa Jaklića koji predvodi Samir Vrban u ovom prelaznom roku ostao je bez Andree Grebenar, Nikoline Dijaković, Elme Kundić, Mie Kuljanin, Zerina Piskić, međutim u njihove redove vratila se Marina Lukić, dugogodišnja kapitenica, uz to su i produžili ugovore sa nekim od mlađih igračica. Možda Iskru nećemo gledati kao nekih prethodnih sezona, ali gledajući samo individualni kvalitet igračica koje imaju, tu su i čuvene Iskrine "klinkinje", koje su stekle pravo nastupa za seniorski tim. Iskra je prethodne dvije godine završavala treća na tabeli u kadetskoj kategoriji, a u prvoj sezoni PŽL BiH bile su vicešampionke.

Iskra Bugojno

Alfa Modriča

Biće ovo treća uzastopna, a možda i najteža sezona za ekipu Drage Svitlice, jer nas očekuje najzanimljivija i najneizvjesnija sezona u posljednjih nekoiliko godina u Premijer ženskoj ligi Bosne i Hercegovine. Modriča ima nevjerovatno težak raspored na startu sezone, ali kada se sve sagleda, oni ne spadaju u prvi red favorita za ispadanje. Dovođenjem, Rosane Maksimović, Senade Muratović i Emine Karić, dobili su nešto više svježnije u ekipi, pa ih možda vidimo i u drugačijoj nešto ulozi ove takmičarske sezone.

ŽFK Alfa Modriča

Fortuna Živinice

Možda i najveća nepoznanica svima. Povratak nakon 1000+ dana u najviši rang takmičenja u Bosni i Hercegovini. Međutim, većina fudbalerki koja trenutno sada igra u Fortuni, igrala je i te godine kada su oni ušli, pa nažalost iste sezone i ispali. S obzirom na prikazanu igru u pripremnim utakmicama i u baražu, može se očekivati da će biti spremni da pomrse račune mnogim ekipama u prvenstvu, a prelazni rok traje do oktobra, tako da ne ostaje nemoguće da u svoje redove angažuju još nekoliko pojačanja.

ŽFK Fortuna Živinice

 

 

 


Lokomotiva 9 : 0 Modriča
Radnik Bumerang 3 : 1 Iskra
Fortuna 2 : 4 Emina
Banja Luka 0 : 10 SFK 2000
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 21 20 1 0 61
2 Emina 21 17 1 3 52
3 Radnik Bumerang 21 11 0 10 33
4 Iskra 21 10 3 8 33
5 Lokomotiva 21 9 2 10 29
6 Fortuna 21 5 5 11 20
7 Banja Luka 21 4 3 14 15
8 Modriča 21 0 1 20 1