XS
SM
MD
LG

Sarajevo preokretom u finale

Sarajevo - Tuzla siti

Fudbaleri Sarajeva rezultatom 3:1 su savladali Tuzla Siti u drugoj utakmici polufinala Kupa BiH, te sa ukupnih 4:1 prolaze u finale, gdje ih čeka Borac

Nakon pobjede u prvom meču rezultatom 1:0, fudbaleri Sarajeva danas su u revanš susretu polufinala Kupa BiH ugostili Tuzla Siti, a domaći tim je imao ulogu favorita, iako u ovom trenutku nije u dobroj formi. 

Sarajevo je imalo mnogo veće kadrovske probleme od gostiju uoči ovog meča, a zbog bolesti ga je preskočio Mattias Fanimo, dok u kadru nije bilo Harisa Handžića zbog lakše povrede. U ekipi Sarajeva nedostajao je još jednom Tino-Sven Sušić, kojem stručni štab ne vjeruje i koji je definitivno postao rezerva u redovima Sarajeva.

Vezni red Sarajeva danas su činili Đokanović, Adukor i Pejović, pa je od starta večerašnjeg meča bilo evidentno da Sarajevu držanje posjeda lopte i nije toliki prioritet. S druge strane, u ofanzivi tuzlanskog tima vratio se Badara Badji, a na poziciji veznjaka zaigrao je Goran Brkić.

Tuzla Siti je od starta zaigrao kao ekipa koja želi dominirati sredinom terena i držati loptu u posjedu, ali iako je u tome uspio, gostujući sastav nije uspio da iz tog posjeda lopte napravi išta značajnije u samoj igri. S druge strane, Sarajevo je igralo vrlo nespecifično, borbeno i sa agresivnim presingom, ali bez da ozbiljnije kontroliše dešavanja na terenu. Stoga su njegove najbolje šanse dolazile nakon grešaka Tuzlaka.

U 14. minuti oba su tima zabilježila svoje prve šanse, ali i na jednoj i na drugoj strani su greške u posljednjem pasu osujetile prilike za ekipe. Kod gostiju je pogriješio Crnkić, a kod Sarajeva Milanović. U nastavku susreta, Sarajevo je bilo nešto bolji tim, a u 27. minuti je stiglo do gola, kada je pogodio Krste Velkoski nakon sjajne akcije. Ipak, gol je opravdano poništen zbog ofsajda.

Samo minutu kasnije, Mešanović je pronašao Pejovića u sredini, a njegov udarac brani golman gostiju Muminović i polako se oba tima pokušavaju "osigurati" i spriječiti protivnika da dođe do gola. Stoga smo u završnici prvog dijela gledali loš fudbal, a izdvojila se jedino situacija kada je Nukić pogodio spoljnji dio mreže.

U drugom dijelu susreta, Tuzla Siti ofanzivnije kreće i stiže do vodstva nakon sjajne akcije u 55. minuti, a mrežu Sarajeva pogađa Goran Brkić. Sarajevo je djelovalo izgubljeno, Pejović koji je vukao konce igre bio je očajan i stoga je Marinović izmjenama morao probati da okrene meč. 

U 65. minuti na teren je ušao Anel Hebibović, a u 73. minuti šansu je dobio Mustedanagić. Već u 76. minuti, Krste Velkoski perfektnom asistencijom izbacuje pred gol gostiju Mešanovića, ovaj zaobilazi golmana Muminovića i pogađa za 1:1 i veliku radost domaćih.

Već u 76. minuti kvalitetno dodavanje Mustedanagića koristi Anel Hebibović i pogađa za 2:1 te rješava pitanje prolaska u finale Kupa BiH, a nakon toga, Sarajevo odigrava vrhunsku kontru u 84. minuti, koju pogotkom završava Krste Velkoski, za konačnih 3:1.

Sarajevo je finalista Kupa BiH i za nešto više od mjesec dana u Zenici će ukrstiti koplja sa Borcem.

FK Sarajevo - FK Tuzla City 3:1 (0:0)
Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, Koševo
Sudija: Ermin Sivac (Zenica)
Strijelci: 0:1 - Brkić (55), 1:1 - Mešanović (76), 2:1 - Hebibović (78), 3:1 - Velkoski (84)
Žuti kartoni: Oremuš, Mešanović (Sarajevo), Brkić (Tuzla City)

FK Sarajevo: Kovačević, Oremuš, Hodžić (73. Pidro), Miličević, Dupovac, Adukor, Đokanović, Pejović (73. Mustedanagić), Milanović (65. Hebibović), Velkoski (88. Jukić), Mešanović (88. Bešić). Trener: Vinko Marinović

FK Tuzla City: Muminović, Nukić, Lučić, Barišić (83. Ubiparip), Morris, Karjašević, Brkić, Doffo (83. Džafić), Mišić (62. Mehidić), Crnkić, Badji (72. Ramić). Trener: Husref Musemić