XS
SM
MD
LG

Arsenal srećan koliko je težak

Foto: Uefa Europa League

Fudbaleri Viljaerala savladali su Arsenal sa 2-1 u prvoj utakmici polufinala Lige Evrope. Ako se gleda stanje na terenu i sve što se dešavalo, može se reći da je Arsenal srećan koliko je težak radi ishoda same utakmice.

Arteta je imao kadrovskih problema. Lakazet je bio van stroja radi povrede, Obamejang nedovoljno spreman i Arteta je faktički igrao bez klasičnog napadača a najbliži protivničkom golu bili su Pepe i Edegor. U tom napadačkom dijelu Arteta i nije mogao uraditi previše ali defanzivni dio već na papiru nije djelovao dobro i bilo je tu dosta upitnika.

Arteta jeste i tu imao kadrovskih problema i nije mogao računati na Tirnija ali djeluje da je u startu promašio sa formacijom. S obzirom na stanje u ekipi, neka idealna formacija bila bi 3-5-2 gdje bi ving bekove igrali Saka i Čembers/Beljerin. Beljerin bi čak bio mnogo bolja opcija desno iz razloga što lijevi bek Viljareala, Pedraza, nije dobar defanzivac i često ne pokrije na pravi način defanzivni prostor a Čembers je opet lošiji u napadu i teško može to iskoristiti na pravi način.

Međutim, Arteta je probao neku čudnu formaciju. Čak je to djelovalo na nekih 4-2-3-1 gdje je Saka mnogo više igrao desno nego lijevo. Sa druge strane, Džaka je igrao lijevog beka a na momente se povlačio i na lijevog štopera. A upravo će on biti jedan od krivaca za rani pogodak Viljareala koji je golom Trigerosa poveo već u petoj minuti.

Arsenal je potom probao da napada i da igra nešto. Dolazili jesu do šesnaesterca domaćih ali taj završni pas je nedostajao. Čak se previše pokušalo sa probijanjem po boku i centaršutevima s obzirom da je Arsenal bio bez klasičnog napadača. 

Defanzivno je Arsenal i nakon primljenog gola djelovao loše. Na primjer, Đeraru Morenu su dva puta dozvolili da ima otvoren pogled ka golu a radi se o najboljem igraču i strijelcu Viljareala ove sezone i nekome ko je dao šest golova u šest mečeva nokaut faze Lige Evrope. Međutim, Moreno nije iskoristio šanse. 

Ipak, Viljareal je otišao na odmor sa dva gola prednosti. Dali su gol iz kornera i tu se još jednom vidjela sva poraznost Arsenalove odbrane. Niko nije ispratio kretnju Albiola koji se ubacio iz drugog plana i nesmetano je matirao nemoćnog Lena za 2-0.

Foto: Uefa Europa League

U nastavku susreta, Arsenal nije ništa promijenio. Sebaljos je imao žuti iz prvog poluvremena a u 47. minuti imao je grub faul ali mu sudija Diaš nije dao drugi žuti karton. Ostaje misterija zašto ga Arteta tada nije zamijenio. Prvo, znalo se da će i za najmanji faul dobiti drugi žuti karton a drugo, Sebaljos je igrao očajno i u ofanzivnom i u defanzivnom dijelu. A da je Arteta pogriješio, vidjelo se 12 minuta kasnije kada je Sebaljos napravio novi grub faul i dobio crveni.

No iako je Arteta dominirao u greškama, nije ni Emeri bio perfektan. On je na startu drugog poluvremena izveo napadača Alkasera a uveo defanzivnog veznog Kokelana. Okej, vodio je 2-0 ali je malo prerano bilo za tako radikalan potez. Kokelan donosi mirnoću, iskustvo i siguran pas ali izvođenjem Alkasera rasterećena je u određenoj mjeri odbrana Arsenala te je smanjena mogućnost otvaranja viška prostora za Morena.

No sama ta izmjena čak i nije najgora odluka Emerija. Nakon crvenog kartona Sebaljosa, Viljareal je prepustio posjed Arsenalu. Možda je inicijalna ideja bila da igraju na kontre ali Viljareal je taktički i tehnički dovoljno potkovana ekipa da može čuvati loptu i na taj način kontrolisati rezultat. Na kraju krajeva, pa baš je tu morala doći do izražaja izmjena Emerija na poluvremenu jer je Kokelan donosio dodatnu sigurnost u pasu.

To prepuštanje inicijative Arsenalu, na kraju se obilo o glavu Emeriju. U 72. minuti, Saka je iznudio jedanesterac. Trigeros je neoprezno postavio nogu a Saka je iskoristio priliku te se sapleo o istu i Diaš je dosudio jedanesterac kojeg je Pepe realizovao.

Četiri minute nakon gola Pepea, Saka je uradio još jednu stvar. iznudio je drugi žut Kapua i Viljareal je ostao sa desetoricom. Možda se može polemisati da li ga je nakon prvog kartona mogao vaditi Emeri ali nije baš imao neki ''međustart'' kao što je bio slučaj sa Sebaljosom.

Do kraja susreta ni jedni ni drugi nisu toliko rizikovali i vodili su računa prije svega da ne prime gol. Ipak, Arsenal je zamalo došao i do 2-2. U poslednjim minutama meča, Obamejang je propustio sjajnu šansu za 2-2.

Foto: Uefa Europa League

Kad se sve sabere i oduzme, Arsenal je imao mnogo sreće. Emeri je dobro pripremio meč, napadao je slabe tačke rivala i kontrolisao meč. Imao je dvije greške. Jedna kada je izveo Alkasera na poluvremenu a uveo Kokelana a druga pretjerano povlačenje nakon crvenog Sebaljosa. Ova druga je čak i veća greška jer je mogao baš u tim momentima iskoristiti na pravi način izmjenu sa poluvremena. 

No, bez obzira na greške Emerija, odradio je bolji posao od kolege sa druge strane. Arteta je promašio formaciju u startu i ušao je u nekoliko koncepcijskih rizika. To mu se obilo o glavu jer je odbrana bila porazna a vezni red bio je nedorečen. Može se reći da je dobra stvar ta što se opterećavala lijeva strana odbrane Viljareala jer je Pedraza loš defanzivac i konstantno su mu morali pomagati u odbrani. Ali kako je već rečeno, možda je Arteta sam kriv što Arsenal još bolje ovo nije iskoristio jer djeluje da bi sa Beljerinom bilo tako. Makar ga je mogao uvesti u drugom poluvremenu.

Bilo kako bilo, i jedni i drugi mogu biti zadovoljni. Viljareal jer ima kakvu takvu prednost pred revanš a Arsenal jer ima super rezultat s obzirom na igru u većem dijelu prvog meča.