XS
SM
MD
LG

Loša Santošova priprema i noć iz snova za Robina Gosensa

Foto: UEFA EURO 2020

Nijemci su savladali Portugalce sa 4-2. Nakon veoma loše predstave protiv Francuza, sada su pokazali mnogo bolju igru a dobrim dijelom je za to zaslužan i sam Fernando Santoš.

U sastavu Njemačke nije bilo promjena. Formacija 3-4-2-1 kao i protiv Francuske. Portugal je igra svojih 4-3-3 baš kao što igra uvijek i takođe nisu ništa mijenjali u odnosu na Mađare. Sam početak meča pripao je Njemačkoj. Pritiskali su, igrali bolje ali im je falilo ono nešto. Napadali su sa dosta igrača ali su u početku napadi bili spori.

A onda se desio taj 17. minut. Nijemci su imali korner. Međutim, posljedica kornera bila je fantastična kontra i pogodak Ronalda za 1-0. Taj gol ide dobrim dijelom na dušu Leva. Kao protektora tranzicije, stavio je Haverca koji je skoro 190 centimetara visok i nije baš toliko pokretan za odbranu tranzicije. Em je to greška em je greška što sa tom visinom nije išao na skok. Sama kontra Portugala bila je fantastična. Ronaldo je izbio do Bernarda koji je sjajno probio po desnom boku a potom dijagonalnom loptom našao Žotu. Žota pronalazi Ronalda i to je 1-0.

Nakon gola, Portugal se povukao u odbranu i igrali su odbranu u formaciji 4-5-1. Njemačka je nastavila napadati sa velikim brojem igrača ali i dalje nisu napadi bili dovoljno brzi. Takođe, i štoperi su im stajali visoko i učestvovali su u organizaciji napada. Kaada su ubrzali napade, odmah su došli do izjednačenja. Zanimljivo, baš je sve krenulo od sjajnog pasa Humelsa za Kimiha. On je prebacio na drugu stranu za Gosensa a Gosens je pokušao pronaći Haverca pod čijim pritiskom Diaš je zabio autogol. 

Nijemci tu nisu stali i nastavili su sa sjajnom igrom. I ubrzo nakon gola za 1-1 stigao je i drugi pogodak. I opet je u pitanju bio autogol a ovaj put je autogol postigao Gereiro. U završnici prvog poluvremena, Gosens je imao šansu ali nije je iskoristio. A baš su bekovi, pogotovo Gosens bili ključ ove utakmice. Nijemci su stalno bili sa mnogo igrača u poslednjoj trećini a oba beka, Gosens i Kimih, bili su stalno visoko. Portugalci za to kao da nisu bili spremni i kao da nisu radili pripremu za utakmicu. Pogotovo su to Nijemci eksploatisali preko sjajnog Gosensa.

Probao je Santoš u poluvremenu raditi korekcije ali je to uradio na katastrofalan način. Izvadio je Bernarda Silvu a ubacio Renata Sančeza. Htio je pojačati defanzivu na desnoj odbrambenoj strani ali je time dobro umanjio i napadački dio. Bilo bi logičnije da je izvadio odmah Karvalja (kasnije uveo Rafu Silvu umjesto njega) ali nije to uradio.

Međutim, taj pokušaj prilagođavanja nije donio mnogo. Već u petoj minuti nastavka, Gosens je asistirao Havercu. A u 62. minuti, Kimih je ubacio upravo za Gosensa koji je pogodio za 4-1. A tu se u stvari vidjelo koliko je Santoš promašio izmjenu. Sančez nije ispratio igrača (Gosensa) koji je to iskoristio i sjajnu partiju krunisao golom. 

A onda je Lev napravio izmjene koje su ga mogle koštati. izveo je Gosensa i Humelsa a uveo Džana na štopera i Halstenberga lijevo. Izgubio je dio napadačke ubitačnosti a omogućio je i Portugalu da bude aktivniji. Portugalci su se mučili u pozicionom napadu a ono napada što je valjalo, imali su baš po oslabljenoj strani Njemačke. Međutim, par puta je Ridiger sjajno pratio i sprečavao da Portugal uradi nešto više. Iz prekida Portugalci jesu bili mnogo opasniji nego iz pozicionog napada ali su na kraju samo ublažili poraz.

Njemačka je pokazala bolju igru nego protiv Francuske ali upravo radi toga što Portugal nije bio spreman za Njemačku. Gosens je recimo veoma bitan u ovom sistemu Njemačke. Kada je Dešam to uvidio, spustio je Grizmana koji ga je potpuno ugušio i Gosens je veći dio meča bio neupotrebljiv. Santoš je možda čak i uvidio to ali nije reagovao na pravi način. Nisu se prilagodili uopšte i pokušaj sa Renatom Sančezom je ispao poprilično bijedan i naivan. Renato jeste dobar u razbijanju protivničke igre ali više je on neko ko će zatvoriti igru kroz sredinu dok i ne može mnogo pomoći u tome da zaustavi Gosensa. Pri tome, sa Sančezom umjesto Bernarda, Santoš je dodatno rasteretio Gosensa jer je Bernardo bio napadački mnogo opasniji. Na kraju krajeva, bio je ključ kod gola.

Ova pobjeda Njemačkoj može tako mnogo značiti. Mogli bi se zaista dići nakon ove pobjede jer im sigurno nije bilo lako nakon poraza od Francuza. Što se tiče Portugala, oni se baš trebaju zabrinuti.


Portugalija 2 : 2 Francuska
Nemačka 2 : 2 Mađarska
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Francuska 3 1 2 0 5
2 Portugalija 3 1 1 1 4
3 Nemačka 3 1 1 1 4
4 Mađarska 3 0 2 1 2