XS
SM
MD
LG

Nejt i Atlanta su idealan spoj

Foto: FiveThirthyEight

Nejt MekMilan vodio je nekoliko sezona ekipu Indijane. Nakon ''metle'' protiv Majamija prošle sezone, odlučili su da ga otpuste. Nakon toga bio je pomoćnik u stafu Atlante a sredinom sezone preuzeo je mjesto prvog trenera.

Lojd Pirs je vodio Atlantu od početka sezone. Iako je sastav na papiru djelovao zanimljivo i moćno, u stvarnosti to nije baš bilo tako i dosta su problema imali. Prvih par mečeva je još i išlo nekako ali kasnije su nastali problemi. Odbranu gotovo da nisu igrali a u napadu je isto bilo problema. Imali su omjer 14-20 kada je došlo do promjene trenera. Taj potez napraviće zaokret za 360 stepeni u sezoni Atlante.

Kada je MekMilan preuzeo Atlantu, Atlantina igra počela je ličiti na nešto. Jasno je raspodijelio uloge i svi igrači su igrali dosta zrelije. Jang, Bogdan, Kolins, Herter svi su oni počeli igrati mnogo bolje pod vodstvom Nejta MekMilana. Koristio je sjajno dobru rotaciju koju ima i znao je kako iskoristiti svakog igrača.

A to i jeste prava snaga MekMilana. On vam donosi baš to. Iz svakog igrača sigurno će izvući maksimum što se vidi i po igrama većine igrača Indijane dok je bio trener tamo i nakon njegovog odlaska. Tako je i Atlanta proradila sa MekMilanom. Svakog igrača je poboljšao što je dalo rezultata i kad je skor ekipe u pitanju. U 38 mečeva regularnog dijela, ostvarili su 27 pobjeda i 11 poraza sa Nejtom te su završili na kraju kao peti na Istoku i ušli su u plej of.

A plej of je bio pravi test i za Atlantu i samog MekMilana. On je u svojoj karijeri kao trener devet puta vodio tim u plej ofu do ove sezone. Upisao je 17 pobjeda i 36 poraza a samo jednom je prošao prvu rundu. Recimo, u četiri sezone u Indijani, tri puta je počišćen s metlom. Međutim, konačno je dočekao svojih ''pet minuta''.

U prvoj rundi Atlanta je igrala sa Nju Jork Niksima. Tibodo je odradio fantastičan posao u Niksima i očekivala se zanimljiva serija jer su se sastali timovi različitih filozofija. Međutim, Atlanta je relativno lako izašla na kraj sa Niksima te je sa 4-1 prošla dalje.

Uslijedio je duel protiv lidera Istoka, ekipe Filadelfije. Već nakon prvog meča bilo je jasno da će Atlanta biti tvrd orah jer su dobili prvi meč. Međutim, Filadelfija je povela sa 2-1 a onda se desio ''choke'' dva puta zaredom Filadelfiji koji je generalno karakterističan za ekipe Doka Riversa.

Vodila je Filadelfija 18 razlike u četvrtoj utakmici ali je dozvolila preokret Atlanti za 2-2. U petoj su vodili 26 razlike, imali +18 na startu 4/4 i opet su dozvolili Atlanti da dođe do preokreta. Imala je Atlanta meč loptu kući ali je Fila brejkom odvela seriju u majstoricu. I opet, kad je bilo najbitnie, Filinim igračima su drhtale ruke dok je Atlanta zadržala hladnokrvnost a Herter je mečom karijere odveo tim u finale Istoka.

Sada im slijedi finale Istoka sa Baksima. Baksima, koji djeluju nikada bolje. Sigurno će biti favoriti u tom finalu ali niko Atlantu ne smije otpisati. Mada, Atlanti više čak nije ni bitno toliko šta će biti u finalu Istoka jer su postavili neke stvari na svoje mjesto i udarili temelj za jednu sigurnu budućnost.

Vdijeli su na primjeru Indijane da se nikako ne smiju odreći MekMilana i da on treba dugoročno biti rešenje. Trej Jang je već stekao punu afirmaciju i u plej ofu i pokazao je da će biti jedna od najvećih zvijezda u narednih 10 godina. Ono što najviše plijeni kod njega jeste njegova zrelost. Isto tako je i Kolins stekao i afirmaciju u plej ofu a pokazao i zrelost. Momci poput Hertera i Bogdana takođe igraju svoj prvi plej of i svo iskustvo u njemu će im tek značiti u godinama koje dolaze. 

A mirnoću i iskustvo im svakako daju i iskusni igrači kojima ovo nije prvi plej of. Kapela je u nekoliko mečeva bio sjajan pogotovo u odbrani protiv Embida u ključnim momentima četvrte, pete i sedme utakmice. Lu Vilijams i Danilo Galinari nisu starteri i ne odigraju uvijek sjajno. Međutim, njihovo iskustvo zaista mnogo znači za i dalje mladu ekipu Atlante. 

Koliko god Atlanta mogla rasterećeno igrati protiv Baksa, neće se sigurno olako predati i daće sve od sebe da nastave svoju bajku. Međutim, kako god završio ovaj plej of, Atlantina budućnost je svijetla. Pokazalo se da su Atlanta i MekMilan sjajan spoj a pokazalo se da su sa pravom Jang i Kolins prve dvije zvijezde ekipe jer bez obzira što im je prvi plej of, igraju ga izuzetno zrelo.