XS
SM
MD
LG

Hrvatska zaigrala dobro čim je Dalić dao prednost logici ispred eksperimenata

Foto: UEFA EURO 2020

Hrvatska je savladala Škotsku sa 3-1 te je tako izborila prolaz u osminu finala. Konačno su odigrali dobar meč a utisak je da je Dalić konačno birao razumna rešenja.

Kada je izašla formacija Hrvatske, izgledalo je da će to biti nekih 4-1-4-1 gdje faktički neće biti prave desetke. Konačno su ubačeni i Vlašić i Petković od starta a šansu umjesto Vrsaljka na desnom beku dobio je Juranović. Mnogi su se možda iznenadili ali to uopšte nije nelogično. Škoti su najprodorniji po lijevoj strani i trebao je Daliću neko ko će moći mnogo trčati a sa te strane Juranović je spremniji od Vrsaljka trenutno.

Ali bilo je upitnika oko uloge Vlašića. Na grafici je bio na desnom krilu a i Vedran Ćorluka, pomoćnik Dalića, rekao je da će Vlašić igrati desno krilo. Međutim, zapravo je možda i najmanje igrao desno krilo a mnogo više je ulazio u sredinu a na momente se prebacivao na lijevu stranu. Te njegove kretnje moguće su bile radi uloge Luke Modrića. Modrić je igrao mnogo više desno te je u defanzivi pomagao Juranoviću i Škotska uopšte nije bila opasna mnogo po lijevoj strani a tu inače prave rivalima najviše problema.

Što se tiče ofanzivnog dijela, Dalić je uvidio šta je tu problem. Hrvati su u prva dva meča sa malo ljudi dolazili u završnicu i nisu imali šanse doći do tih drugih i trećih lopti a samim tim nisu imali ni pritisak na rivale. Sada je pomjerio linije tima dosta naprijed. Bekovi su stajali izuzetno visoko a u fazi napada je Juranović često imao ulogu desnog krila. Ranije bi, kada igraju sva trojica, Kovačić, Brozović i Modrić stajali blizu štopera. Sada to nije bio slučaj. Brozović bi ostajao nazad kao ''osigurač'' a štoperi su stajali široko i na taj način su pokrivali eventualnu kontru rivala a Modrić i Kovačić stajali su naprijed.

Hrvati su igrali bolje prvih 20ak minuta i poveli su golom Nikole Vlašića. Juranović je sjajno nabacio, Perišić spustio a Vlašić pogodio. Ubrzo nakon gola pokušaj je imao i Modrić ali nije pogodio. U poslednjih 15ak minuta prvog poluvremena Hrvati su bili loši. Dosta grešaka i pogrešnih dodavanja i dosta zbunjenosti pojedinih igrača. Na kraju su primili gol a sve je krenulo od greške Kovačića koji je ušao u krilo Juranoviću kod auta i prouzrokovao izgubljenu loptu.

U nastavku su Hrvati igrali bolje i već na startu drugog poluvremena šansu je imao Gvardiol. Nastavili su pritisak i nastavili su sa dosta igrača dolaziti naprijed. A to će im se isplatiti u 62. minuti kada su nakon malo i odbijanja i sreće poveli sa 2-1 sjajnim golom Luke Modrića. Tu se zapravo najbolje vidjelo koliko je bitno sa mnogo igrača doći u završnicu. Čak i da protivnk otkloni opasnost, imate realnu šansu da dođete do te lopte i nastavite pritisak. 

Očekivao se odgovor Škota ali je Dalić dobro osvježavao ekipu i držao intenzitet cielo vrijeme. Na kraju su Hrvati u 78. minuti potvrdili pobjedu. Modrić je ubacio a Perišić pogodio. Do kraja susreta Škoti su imali neke prilike ali nisu uspjeli pogoditi.

Pored tih stvari vezanih za samu utakmicu i taktiku generalno, moramo spomenuti i neke igrače. Juranovića smo već spomenuli. Mnogo je pretrčao, sjajno pokrivao prostor po desnoj strani a često je bio i krilo pa je tako i imao taj centaršut nakon kojeg je pao prvi gol. Modrić sa 35 godina odigrao je nevjerovatan meč i pretrčao mnogo. Sjajno je pokrivao desnu stranu i pomagao u defanzivi Juranoviću a sjajnu partiju krunisao je golom i asistencijom.

Nikola Vlašić pokazao je zašto treba biti starter. Ne samo radi gola nego sjajnih kretnji i učestvovanja u samoj igri. Bruno Petković nije dao gol, nije asistirao i imao je samo tri dodira sa loptom u kaznenom prostoru rivala. Ali, Petković je svojim kretnjama uraio tako mnogo i učestvovao je u akcijama kod dva od tri gola iako nije ni dao gol ni asistirao. Njegov doprinos bio je kao doprinos Lukakua protiv Danske.

Iako je početni sastav Hrvatske imao neke upitnike, prije svega oko uloge Modrića i Vlašića, kada smo vidjeli kako to zapravo izgleda u praksi može se reći da je Dalić konačno isključio eksperimente a uključio logiku. Bilo je nekih prilagođavanja situaciji sa ulogama poput Modrićevog pomjeranja desno u defanzivi ali to je daleko od eksperimenata koje je Dalić vršio u prva dva kola. I dalje sam mišljenja da je u prva dva kola Dalić bio najveći protivnik Hrvatskoj a ne Englezi i Česi. Prosto, eksperimenti su mu bili ispred logike a tako kad se radi nikada nije dobro.

No valjda je sada uvidio da je logika ipak ključna i da se njome mora voditi kada sastavlja tim. Ne zna se još ko će biti rival Hrvatskoj u osmini finala osim da će to biti drugoplasirani iz E grupe što bi mogli biti Šveđani ili Španci najvjerovatnije.

Bude li se Dalić vodio logikom, Hrvati mogu i jedne i druge izbaciti. No bude li ponovo dao prednost eksperimentima, Hrvati neće proći ni recimo Slovačku ako bude druga.


Hrvatska 3 : 1 Škotska
Češka 0 : 1 Engleska
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Engleska 3 2 1 0 7
2 Hrvatska 3 1 1 1 4
3 Češka 3 1 1 1 4
4 Škotska 3 0 1 2 1