XS
SM
MD
LG

Dalićevi nerezonski potezi veći problem od protivnika

Foto: HNS

Hrvatska je došla do prvog boda na EURU nakon što je odigrala 1-1 sa Češkom. Međutim, opet to nije djelovalo dobro i opet je bilo nerezonskih rešenja Zlatka Dalića.

Dalić je promijenio neke stvari u odnosu na meč sa Engleskom. Igrali su Hrvati juče u formaciji 4-2-3-1. Dobra stvar je ta što je Dalić ''razbio'' trojku veznjaka te je indisponiranog Brozovića ostavio na klupi a krenuo je sa Modrićem i Kovačićem. U odbranu se vratio oporavljeni Lovren što je takođe bio plus.

Međutim, ofanzivni dio je bio dosta čudan. Opet bez klasičnog napadača, opet bez ponajboljeg igrača iz kvalifikacija, Nikole Vlašića, i sa krilima koja su pogrešno raspoređena. Iako je Brekalo desno krilo a Perišić više preferira igru na lijevom krilu, Dalić im je zamijenio pozicije. Kramarić kao ''desetka'' nije loša opcija ali je Vlašić bolji za probijanje linija i za samu produktivnost napada. Tek je nelogično zašto je Rebić bio špic jer on to nije.

U prvom poluvremenu Česi su bili bolji. Igrali su oni ono ''svoje''. Odbrana sa dosta igrača iza lopte ali brza transformacija iz odbrane u napad kada dođu do lopte. Obično su sa dosta igrača dolazili u završnicu a forsirali su mnogo i centaršuteve. S obzirom na dosta igrača u završnici, bilo je situacija gdje su imali i druge napade pa su stvarali dodatne probleme Hrvatskoj. Sa druge strane, Hrvati su u prvom poluvremenu bili sa malo igrača u završnici i tek nakon izmjena i ulaska Petkovića i Vlašića u nastavku, počeli su dolaziti u završnicu sa više fudbalera.

Hrvatska je bila totalno haotična. Igrači nisu pokrivali pozicije koje bi trebali pokriti. Tako je Brekalo (krilo) više bio u sreini a desetka Kramarić je bio na krilu. Sam Kramarić na lijevom krilu nije nužno hendikep ali je mnogo kritičnii Brekalo u sredini jer on teško može na pravi način odigrati desetku. Rebić je konstantno tražio dubinu i trošio se dosta u presingu ali je bio jedan od najlošijih igrača Hrvatske u prvom poluvremenu. Međutim, nije to bila njegova krivica nego Dalićeva jer ga je stavio van pozicije.

Češka je bolje odigrala prvo poluvrijeme a na kraju su vodili golom Šika iz penala. Penal je dosuđen nakon VAR provjere a skrivio ga je Lovren koji je u skoku laktom zakačio Šika. Jeste situacija kompleksna ali realno da se to desilo na centru, bio bi faul. Sa te strane je više penal nego što nije a koliko god bila kompleksna situacija, Lovren je morao malo oprezniji biti.

Dalić je na poluvremenu uvidio da nešto nije dobro i da ne može bez pravog napadača. Izveo je Rebića a ušao je Bruno Petković. Izašao je i Brekalo a ušao je Ivanušec koji je zaigrao desno a Perišić je prešao na lijevo krilo. Veoma brzo je Hrvatska izjednačila preko Perišića ali ne može se reći da je to plod neke vrhunske akcije. Više je snalažljivost Kramarića koji je brzo izveo prekid a Perišić je maestralno pogodio.

Kasnije je Kramarića zamijenio Vlašić pa je on igrao desetku. Tih nekih poslednjih pola sata je bar po sastavu i formaciji model kako bi Hrvatska trebala igrati. Imali su neke šanse da dođu i do pibjede ali ruku na srce neriješen rezultat je i najrealniji ishod ove utakmice jer Česi su bili bolji u prvom a Hrvati u drugom poluvremenu.

Hrvatskoj će tako biti neophodna pobjeda protiv Škotske kako bi prošla dalje. Međutim, djeluje da je Hrvatskoj najveći problem Zlatko Dalić trenutno. Dalić jeste kreator istorijkog uspjeha u Rusiji ali djeluje da je malo izgubio kompas. Gomila nerezonskih poteza u prve dvije utakmice i često stavljanje igrača van pozicije. Takođe, njegove izjave su takve da se može iz njih čitati kako ni on sam nije najmirniji.

Takođe, djeluje da je Hrvatskoj problem i nedostatak energije. Hrvati u fudbalu su bili poznati kao ekipa koja igra srcem i ekipa koja ''gine'' na terenu. Sada toga nema u prevelikoj mjeri. Takođe, sama igra je problematična i to nije novost.

Od Mundijala u Rusiji, Hrvatska je za tri godine odigrala možda tri dobre utakmice. Često su i kad pobijede, te pobjede ostvarivali uz mnogo muke. Zato možda i ne treba toliko čuditi što se muče na EURU. Više čudi to što je Dalić odstupio od nekih stvari koje su funkcionisale u kvalifikacijama. 

Nema Vlašića u startnoj iako je u kvalifikacijama igrao sjajno i bio ponajbolji hrvatski fudbaler. U oba meča ulazio bi u nastavku i oba puta bi pokazao da apsolutno zaslužuje biti starter. Nejasno je forsiranje Rebića u špici pored živog Brune Petkovića. Već smo ranije, kada smo pričali o Hrvatskoj, rekli da Petković nije neko ko će dati 30 golova u sezoni. Ali je Petković moderni tip napadača. On je neko ko će uraditi mnogo za ekipu jer je sposoban primiti loptu, sposoban je odložiti loptu u prostor saigračima a može biti veoma efikasan ako je okrenut licem ka golu. On je nekakva verzija Lukakua ili Žirua u Hrvatskoj. Odnosno, neko ko može učestvovati i biti važan kod gola a da ga ni ne postigne niti da asistira za gol.

Hrvati još stignu ''ugasiti požar''. Ukoliko dobiju Škote, 99% idu dalje. Dalić je mogao vidjeti u poslednjih pola sata kakvu formaciju i sa kim igračima treba igrati. Eventualno umjesto Ivanušeca desno krilo treba igrati Rebić jer je to njegovo ''prirodno stanište''. Sve ostalo, biće novi eksperimenti a ti eksperimenti će Hrvate vjerovatno poslati kući.


Hrvatska 3 : 1 Škotska
Češka 0 : 1 Engleska
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Engleska 3 2 1 0 7
2 Hrvatska 3 1 1 1 4
3 Češka 3 1 1 1 4
4 Škotska 3 0 1 2 1