XS
SM
MD
LG

Turska - najgora ekipa na ovogodišnjem EURU a možda i najgora koja je ikad igrala na EURU

Foto: Dailly Mail

Uvijek na velikim takmičenjima imate timove koji podbace ali i timove koje prbace očekivanja. Možda se na prvu nije očekivao ne znam kakav rezultat Turske ali ono što su prikazali na EURU je jedna velika nula.

Turska je na EURO došla pa gotovo u najjačem sastavu. Dosta kvalitetnih igrača sa mnogo bitnih utakmica u nogama. Trojac novog šampiona Francuske Lila, Jilmaz, Jazići i Četin, bio je tu. Demiral iz Juventusa, Čalhanoglu koji je od skoro u Interu, iskusni Ajhan, Kabak koji je igrač Liverpula, Under koji je sa Romom igrao polufinale Lige šampiona. Dakle, nije to uopšte loša ekipa.

Pogotovo se od Turske moglo očekivati da iznenadi s obzirom da su imali sasvim dobre rezultate u poslednje dvije godine. Tako su pobjeđivali recimo i ekipe poput Holandije i Francuske a Francuzima faktički nisu dozvolili ni da stvore pravu šansu.

Neki loš nagovještaj svakako su mogle biti pripremne utakmice. Tu su na primjer sa Gvinejom odigrali mizernih 0-0. Ali opet, to su pripremne utakmice i nisu bitni rezultati u tim utakmicama. Pa i jesu pripremne da bi se ekipa kroz nih uigrala za veliko takmičenje.

Ali u slučaju Turske uigravanja nije postojala. Da je Guneš išao redom po Istanbulu, Ankari, Izmiru i kupio 26 random likova, izgledali bi bolje na EURU od toga kako je izgledala Turska. Nije stvar u tome što su izgubili tri meča nego u tome da su se propisno obrukali. Turska je kvalitetnija od Finske, Slovačke, Makedonije a odigrali su pa bar 20 puta gore.

Taktički očajno postavljeni. Igranje bez uključivanja mozga i sve je to ličilo kao da su se prvi put skupili mada bi i tad morali bolje izgledati. To šta je Turska radila ne viđa se ni na amaterskim nivoima. Nikada na velikom takmičenju ekipa nije bila tako anemična i tako bez bilo kakve pozitivne stvari u igri.

Branjenje prekida bilo je katastrofalno, odbrana generalno nije bila dobra. A kako i da bude kad vidite kako su se majstori postavljali. Branili su se u nekih 4-4-2. Ali to njihovo je bilo otprilike 4-0-0-4 s obzirom da je često između linija bilo i po 40 metara brisanog prostora. To su protivnici itekako koristili i na kraju su svi potpuno nadigrali Tursku.

U napadu, Turska nije imala nikakvu ideju sem prijetnji iz prekida. Generalno, Turska jeste ekipa koja dosta zavisi od centaršuteva i napadi se često svode na njih. Ali opet, sada nisu imali ni te osnovne karakteristike. Ma prosto, nisu imali ništa.

Kad se sve sabere i oduzme, Turska je sigurno najgora ekipa po igri na ovogodišnjem EURU. Trebalo bi zakopati malo u istoriju ali veliko je pitanje da li je ikada i igrala neka reprezentacija čija igra je bila gora. Meni je ovo peto prvenstvo koje pratim i sigurno se ne sjećam ekipe koja je taktički izgledala amaterskije od ove Turske a veliko je pitanje da li je i u istoriji bilo ekipe koja je gore izgledala.

A sigurno je jedno. Ako kažemo da je Turska u TOP3 najgore selekcije svih vremena na EURU, nećemo pogriješiti. U najavi grupe A jesam rekao da mogu biti ili ugodno ili neugodno iznenađenje. Međutim, oni su stvarno prevazišli nivo uobičajene neugodnosti.

Jer njihova igra je neki viši nivo neugodnosti ako ih gledate kako ''igraju''.....


Švajcarska 3 : 1 Turska
Italija 1 : 0 Vels
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Italija 3 3 0 0 9
2 Vels 3 1 1 1 4
3 Švajcarska 3 1 1 1 4
4 Turska 3 0 0 3 0