XS
SM
MD
LG

Cmiljanić junak Koševa

Fudbaleri Sarajeva u jednom od derbija 17. kola Premijer lige BiH ugostili su ekipu Slobode, sa kojom se bore za plasman na evropsku scenu.

 U duelu ova dva tima u prvom dijelu sezone, Sarajevo je kao gost slavilo u Tuzli sa 2:1, a Sloboda je danas došla sa željom da se Sarajevu revanšira za tu utakmicu.

Imala je Sloboda pravo da se danas nada uspjehu, s obzirom na to da je u solidnoj formi i da je kroz cijelu sezonu bila vrlo tvrd orah svim protivnicima za "slomiti".

Tako je bilo i danas na Koševu, gdje Sarajevo ove sezone ionako ne igra dobro. 

 

 

Bila je utakmica od početka baš onakva kakva je bila očekivana, Sarajevo je pokušavalo da napadne i imalo je posjed lopte na svojoj strani, dok je Sloboda priliku čekala iz brzih kontranapada, pritom se disciplinovano braneći.

Tek u 28. minuti registrovan je prvi udarac u okvir gola, kada je nakon lijepe akcije Krste Velkoski šutirao, a lopta je išla direktno u golmana gostiju Semira Bukvića.

Imalo je Sarajevo još jednu šansu, sličan udarac onom Velkoskog uputio je i Numan Kurdić nakon solo akcije, ali ponovo je Bukvić bio siguran. Ipak, nisu šanse Sarajeva bile najbolje što smo vidjeli u prvom dijelu. Najbolju priliku u ovom periodu meča imao je Jasmin Osmić. Sjajno je loptu primirio mladi Adi Alić koji je potom proigrao svog bočnog igrača, a njegov udarac je sjajno odbranio Belmin Dizdarević.

Čuvar mreže Sarajeva je odbranio potom i udarce Predragovića i Dženisa Beganovića, pa je rezultat ostao nepromijenjen na poluvremenu, a navijači Sarajeva bili su nezadovoljni i zvižducima su ispratili ekipu u tunel.

Nije se ništa značajnije promijenilo u ranoj fazi drugog dijela, Sloboda je ponovo bila opasna u dva navrata, prije nego je u igru ušao Darko Bodul. On je u 57. minuti praktično u prvom kontaktu sa loptom odlično šutirao iz slobodnog udarca, ali golman gostiju Semir Bukvić još jednom je bio na visini zadatka.

Činilo se nakratko u tom periodu da bi Sarajevo moglo podići nivo igre i postati opasno pred golom Slobode, ali uskoro je Sloboda ponovo uspješno zatvorila sve prilaze, te je novu šansu Sarajevo imalo tek u 73. minuti. Lijepo je Cmiljanić uposlio Varešanovića, ali njegov šut odlazi preko gola.

U 80. minuti Kurdić, Cmiljanić i Varešanović su kombinovali, ali udarac Varešanovića zaustavio je Semir Bukvić. Već tada, Sloboda je u potpunosti prepustila inicijativu Sarajevu i uglavnom su svi njeni igrači ostajali iza lopte. Sarajevo se mučilo da stvori šanse i kad je Sloboda igrala otvorenije, a naročito je teško bilo domaćinu igrati u periodu kada se gostujući tim dodatno zatvorio.

Uspjelo je Sarajevo zaprijetiti u sudijskoj nadoknadi preko Cmiljanića, no gola nije bilo nakon njegovog pokušaja u 90. minuti, koji je donio samo korner. I pored toga, Sarajevo nije odustajalo, a nakon asistencije Oremuša poslije akcije sa Bodulom, Cmiljanić je glavom zatresao mrežu gostiju za veliku radost Sarajeva i veliku pobjedu.

Bordo tim sada ima 28 bodova, a Sloboda ima 23 boda i peta je na tabeli.

FK Sarajevo - FK Sloboda 1:0 (0:0)
Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, Koševo
Gledalaca: 1500
Sudija: Danijel Bojo (Kiseljak)
Strijelci: 1:0 - Cmiljanić (90+2)
Žuti kartoni: Lazić, Kobiljar, Dupovac (Sarajevo), Predragović, A. Beganović (Sloboda)

FK Sarajevo: Dizdarević, Šabanović, Pidro, Kurdić, Dupovac (78. Ramić), Lazić, Đokanović, Velkoski (70. Oremuš), Kobiljar (56. Bodul), Bagarić (56. Varešanović), Ahmetović (70. Cmiljanić). Trener: Goran Sablić.

FK Sloboda. Bukvić, Jusić (81. Devedžić), Karišik, Ćivić, A. Beganović (81. Zličić), Osmić, Predragović (Hasanović 90+1), Dž. Beganović, Veselinović (57. Ramić), Maksimović, Alić (46. Husejinović). Trener: Mladen Žižović.


Posušje 1 : 0 Leotar
Tuzla City 0 : 2 Zrinjski
Borac 1 : 0 Rudar Prijedor
Željezničar 2 : 0 Radnik
Sarajevo 1 : 0 Sloboda
Velež 1 : 1 Široki Brijeg
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 17 13 3 1 42
2 Tuzla City 17 9 5 3 32
3 Sarajevo 17 8 4 5 28
4 Borac 17 6 8 3 26
5 Široki Brijeg 17 5 9 3 24
6 Sloboda 17 5 8 4 23
7 Željezničar 17 5 7 5 22
8 Leotar 17 4 4 9 16
9 Rudar Prijedor 17 3 6 8 15
10 Velež (-3) 17 4 6 7 15
11 Posušje 17 3 6 8 15
12 Radnik 17 2 4 11 10