XS
SM
MD
LG

Sarajevo blizu finala Kupa

Fudbaleri Sarajeva danas su ugostili Igman u prvoj utakmici polufinala Kupa BiH, a meč na Koševu okončan je pobjedom domaćina rezultatom 2:0.

Nakon kiksa protiv Leotara, fudbaleri Sarajeva su svjesno uoči današnjeg meča preuzeli na sebe ulogu favorita, a bilo je to i sasvim očekivano. Sarajevo je osvojilo posljednja dva izdanja Kupa BiH, a od početka proljetne polusezone, iz kluba su isticali da im je osvajanje Kupa BiH prioritet.

S druge strane, Igman se u ovoj fazi takmičenja našao iznenađujuće, a iako je na vrhu tabele u Prvoj ligi Federacije BiH, hercegovački tim i ne igra u vrhunskoj formi. Sarajevo je dakle u utakmicu ušlo kao apsolutni favorit, ali je imalo velike probleme od samog otvorenja meča.

Igman je odlučio da se ne brani već da proba što više moguće kontrolisati posjed lopte, a Sarajevo nije adekvatno odgovorilo na taj stil igre gostiju. Bordo tim nije igrao presing na adekvatan način, pa je Igman lako izlazio sve do protivničke polovine. U prvih dvadesetak minuta Igman je bio bolji tim od Sarajeva, ali ni domaći ni gosti nisu stvorili nijednu šansu.

Bordo tim do vodstva dolazi u 28. minuti, kada je mrežu Igmana zatresao Daniel Avramovski, kojem je to bio prvi pogodak u dresu Sarajeva. Prethodno je Dal Varešanović fauliran u opasnoj zoni, slobodan udarac je izveo Šećerović koji pogađa prečku, a nakon odbijene lopte Avramovski postiže pogodak.

Donio je taj pogodak nešto bolju igru Sarajeva do kraja prvog dijela, ali igru koju Bordo tim nije uspio kapitalizirati ne samo golom, nego ni stvaranjem barem jedne kvalitetnije šanse. Sve se svodilo na bezopasne dalekometne pokušaje izvana. Imao je Igman još jedan period solidne igre u finišu prvog dijela, ali nije stvorio niti jednu šansu.

Činilo se da će Sarajevo od početka drugog dijela krenuti mnogo ofanzivnije ka golu gostiju, nakon što je poslije ubačaja Šećerovića iz slobodnog udarca u 49. minuti Dal Varešanović odlično gađao mrežu gostiju glavom, a Ćeman krajnjim naporom odbranio njegov udarac.

Ipak, bilo je to sve ozbiljno što se desilo sve do 71. minute, kada je rezervista Hamza Čataković poslije dodavanja Hebibovića jednim potezom stvorio prostor za udarac, a onda majstorski zatresao mrežu Igmana udarcem sa dvadesetak metara.

Imalo je Sarajevo u tom momentu sigurnu prednost i vjerovatno osiguran put u finale Kupa BiH, što se ranije i očekivalo, ali nije Sarajevo impresioniralo u današnjem duelu i pokazalo je mnoge slabosti. U finišu susreta, domaći su fudbaleri pokazali dosta konfuzije i upirali su prstom jedni u druge, a sa tribina su se povremeno čuli i zvižduci. Sve to ukazuje da Sarajevo i nije baš uigrano kako se očekivalo i da Aleksandar Vasoski zasad nije uspio napraviti ono što se od njega očekivalo.

Do kraja meča promjena nije bilo, pa se može već konstatovati da je Sarajevo jednom nogom u finalu Kupa BiH. Ipak, navijači su iskazali prilično nezadovoljstvo igrom, a naredni će period pokazati koliko Sarajevo zaista može igrati kvalitetno, jer mu slijedi veći broj utakmica sa kvalitetnim rivalima.

FK Sarajevo - FK Igman Konjic 2:0 (1:0)
Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, Koševo
Gledalaca: 5000
Sudija: Dražen Marić (Bijeljina)
Strijelci: 1:0 - Avramovski (28), 2:0 - Čataković (71)
Žuti kartoni: Bešagić (Igman)

FK Sarajevo: Dizdarević, Hebibović, Pidro, Mujakić, Palić, Đokanović, Šećerović (61. Ramić), Varešanović (72. Kobiljar), Suljić (61. Čataković), Avramovski (72. Velkoski), Bagarić (81. Ahmetović). Trener: Aleksandar Vasoski.

FK Igman Konjic: Ćeman, Duraković, Hreljić, Velić, Ćubara, Bešagić, Kašić (81. Pehilj), Drljević, Alagić, Hrelja (65. Bibić), Ljuca. Trener: Adnan Elezović.