XS
SM
MD
LG

Nole je favorit ali Kirijos je svjestan da je pred njim prilika karijere

Foto: Wimbledon

Malo po malo došli smo do posljednjeg čina Vimbldona. Nakon dvije sedmice fenomenalnog tenisa, došao je red na veliko finale. U glavnim ulogama biće jedan očekivani lik i jedan potpuno neočekivan ali kad se podvuče crta, obojica i više nego zasluženo tu.

Novak Đoović i Nik Kirijos sastaće se u velikom finalu. Ova dva tenisera imaju ''burnu'' istoriju. Dva puta su se sastali i oba puta je Kirijos slavio. Takođe, često je van terena napadao Novaka u svojim izjavama. Međutim, kad je Nole proživljavao pakao u Australiji zimus, Kirijos je čvrsto stao na Noletovu stranu. Od tada je njihov odnos bolji pa su se tokom subote šalili, kako uživo dolaze ći na ''Orangi'', mjesto gdje teniseri treniraju, tako i putem instagrama. Dakle, sada im je odnos neuporedivo bolji nego prije.

Što se tiče puta do finala, Nole je imao relativno lagan put do finala. Jeste gubio 2-0 protiv Sinera ali realno, bilo je toliko jasno da Italijan ne može završiti taj meč i da će se desiti preokret tako da ne možemo reći da je bilo drame iako je Nole gubio. Protiv Norija je imao set zaostatka ali je lagano došao do preokreta.

Kirijos je u jednom momentu bio na rubu ispadanja već na startu protiv Džaba ali je prošao u pet setova. U drugom kolu izbaio je Krajinovića a onda je uslijedio ''onaj'' meč gdje je Cicipasu ušao u glavu i izbacio ga. Protiv Nakašime je morao igrati pet setova a mučilo ga je i rame dok je Garina lako savladao. U polufinalu nije morao ni igrati jer mu je Nadal predao bez borbe.

Šta nas očekuje u finalu ? U najavi nas očekuje pravi spektakl radi svih stvari ali realno i meč gdje ćemo gledati barem četiri seta. Nole je protiv svakog favorit na Vimbldonu ali Nik odavno a možda i nikada, nije bio tako fokusiran kao tokom ovog turnira.

A upravo će dosta toga zavisiti i od samog Kirijosa i od toga kakav će biti u finalu. Znamo da mu ne treba mnogo da ''prezubči'' i da krene sa pravljenjem cirkusa. Ako mu se to desi, finale će biti jednosmjerna ulica. Međutim, djeluje da mu se to neće desiti. Prie bi moglo da mu se desi da sagori u velikoj želji. Biće silno motivisan jer mu je ovo životna šansa da osvoji Gren Slem.

Neko će reći da su i neki igrači ranije imali takve šanse protiv Noleta, poput Beretinija prošle godine, ali Kirijos je igrački mnogo talentovaniji od takvih tenisera. Da se njegova karijera mjeri samo kroz teniski talenat, Kirijos bi bio dugogodišnji TOP10 teniser. Ali luda glava ga je prečesto puta koštala do sada.

Naravno, ma koliko će neke stvari zavisiti od Kirijosa, ipak će se Nole pitati za većinu stvari. On je taj koji ima ulogu favorita i on je taj koji će morati natjerati Kirijosa da se osjeća loše na terenu. Da bi ostvario željeni cilj, Nole će morati promijeniti neke stvari iz prehodnih mečeva. Neće imati prostor da sporije uđe u meč nego će morati od starta krenuti jako. Biće neophodno da ga ritern sluša jer je servis jako oružje Nika. Nori je par puta servirao ispod ruke tako da će na te Kirijosove fore Đoković biti spreman.

Pored riterna, Nole će morati imati neuporedivo bolji forhend nego protiv Norija gdje je imao 15 grešaka iz svog omiljenog udarca. To mu se u finalu ne bi smjelo ponoviti ukoliko želi uspjeh. U suštini, Nole će se vjerovatno odlučiti za defanzivu i pokušaće unervoziti Kirijosa tako što će se igrati duži poeni gdje svakako prije grešku može napraviti Kirijos nego Nole.

Dakle, Nikova snaga u ovom meču je servis, napadačka igra i igra na mreži. Noletove prednosti su defanziva, ritern, forhend ako bude onaj pravi ali i mirnoća i iskustvo u ovakvim mečevima. Kirijos će nedostatak ove dvije stvari kompenzovati velikom željom ali će je morati dozirati da ne bi sagorio u toj prevelikoj želji.

Isto tako biće važno i kako će Nole mentalno izgledati. Nakon i dalje neshvatljivog gašenja u meču gdje je sve kontrolisao na OI protiv Zvereva, Nole nije dobro mentalno reagovao u mečevima koji su bili ''must win'' a ovaj jeste jedan takav. Isključio se u finalu Ju Es Opena protiv Medvedeva a tako se isključio i protiv Nadala na Rolan Garosu.

I sada je ogroman pritisak na Noletu. On prosto mora dobiti finale i doći do 21. titule jer i dalje su na snazi propisi po kojima neće moći igrati zadnji Gren Slem u sezoni. Pošto ima dva Slema manje od Nadala, Vimbldon mu je imperativ za osvojiti.

Generalno, kroz karijeru se dobro nosio sa pritiskom pa se nadamo da će tako biti i sada. Ne smije dati ni gram prostora Kirijosu jer Kirijos sa ovogodišnjeg Vimbldona koristi svaki poklon.

Na kraju se bez oklijevanja može reći da u finalu igraju dva tenisera koja su pokazala najviše na ovogodišnjem Vimbldonu. Nole je favorit ali je Kirijos gladan i željan pobjede u ovom meču. Pa ipak, i radi iskustva i kvaliteta, prognoziraćemo Novakovu pobjedu u četiri seta.