XS
SM
MD
LG

Navučen na travu

Foto: Wimbledon

"Za mene je bio favorit prije početka turnira ali opet je morao pobijediti i dokazati na terenu da je najbolji", rekao je Goran Ivanišević nakon što je Novak Đoković po sedmi put osvojio Vimbldon. Zaista, i prije turnira je bilo jasno da je Nole favorit i da će ga teško neko zaustaviti na putu ka tituli jer prosto, Nole je na terenima Vimbldona kao u svojoj dnevnoj sobi.

Kao mali sanjao je da bude jednog dana veliki šampion. Idol mu je bio Pit Sampras a prvi turnir koji je gledao jeste bio upravo Vimbldon. Gledao je i sanjao da kao njegov idol Sapras, osvaja trofej na Vimbldonu. Prije 11 godina, to je uradio prvi put. Savladao je Nadala te je došao do svoje prve titule na Vimbldonu i prvi put je pojeo vimbldonske trave. Ispostaviće se da se Nole tada navukao na travu.

U nekoj drugoj konotaciji, ova rečenica ne bi bila dobra i značila bi da je Nole u problemu i da treba stručnu pomoć. Međutim, u ovom slučaju ta ovisnost je zapravo i više nego dobra.

Nakon pomenutog finala sa Nadalom, Nole je u periodu od 2013. pa do 2015. godine, igrao tri vezana finala. Prvo je izgubio u kome je Marej bio bolji. Naredna dva bila su spektakularna i u oba je savladao Rodžera Federera.

Kasnije je uslijedio problem sa laktom i do narednog finala čekao je tri godine. Na putu do tog finala 2018. godine, Nole je imao i spektakularno polufinale gdje je sa 10-8 u tajbrejku savladao Nadala. U finalu je imao mnogo lakši posao protiv Andersona. 

Taj Vimbldon bio je Novakov veliki povratak Gren Slem titulama ali isto tako i početak surove dominacije. Dominacije koja traje i koja će nadamo se trajati. A mogla je lako stati već naredne godine. Međutim, Nole je ipak uspio da spasi dvije meč lopte i da savlada Federera u velikom finalu i faktički nagovijesti početak kraja Feererove karijere. 

Prošli Vimbldon nije bio toliko težak što se tiče protivnika ali jeste radi pritiska. Nole je jurio 20. Slem i izjednačenje po titulama sa Nadalom i Federerom. I sam je govorio tada da je pritisak problem ali je ipak došao do titule.

S obzirom da je pred ovaj Vimbldon imao dva Slema manje od Nadala a da po važećim propisima trenutno ne može igrati naredna dva Slema ako ne bude promjene neke, prosto je Nole morao osvojiti Vimbldon. I vidjelo se da pritisak postoji i da je sve veći kako turnir protiče ali je Nole prolazio i stigao do finala.

U njemu ga je sačekao Kirijos. Vidjelo se u prvom setu da ima nervoze kod Novaka i to mnog. Takođe, treba biti pošten i reći da je Kirijos odigrao sjajan set. Diktirao je tempo, sjajno servirao i na kraju je zasluženo dobio prvi set.

Bilo je jasno da Nole mora uraditi neke korekcije a prije svega da ih uradi na riternu. Bilo je jasno da mora slati dublje loptice kako bi spriječio Kirijosa da nakon dva-tri udarca završi poen jer u dužim poenima je imao veću šansu. Od starta drugog seta pa faktički do kraja meča, Nole je u većoj mjeri tako igrao i to je dalo rezultata.

Svakako da valja napomenuti neke bitne momente. Pri vodstvu 5-3 u drugom setu, Nole je servirao za set. Ipak, Kirijos je mogao vratiti brejk i imao je četiri brejk lopte. Ali Nole je izvukao gem i izjednačio na 1-1 u setovima. Utisak je da bi brejk Kirijosa u tom gemu, bio početak kraja Đokovića u finalu. Sledeći bitan momenat bio je na 4-4 u trećem setu jer je Kirijos imao 40-0 na svom servisu a Nole je došao do brejka kojim je faktički dobio treći set. Svakako, bitan trenutak je i početak tajbrejka četvrtog seta. Kirijos je napravio duplu na prvom poenu ali je brzo vratio mini brejk nakon Noletove greške. Na 2-1 za Novaka, Kirijos je imao dva servisa. Nole je uzeo oba i poveo sa 4-1. Faktički, tu je Kirijos i definitivno slomljen i Nole je na kraju samo završio posao.

Tako je veliki šampion došao do svoje 21. Gren Slem titule. Takođe, došao je do svog sedmog Vimbldona a četvrtog uzastopnog. Po broju Gren Slem titula prestigao je Federera i ponovo na nekin način ispisao istoriju. Naredne godine biće u prilici da izjednači  i broj uzastopnih titula na Vimbldonu jer Borg i Federer imaju po pet vezanih titula.

A to uopšte neće biti nemoguće. Jer Nole je definitivno kralj vimbldonske trave i neko ko se na terenima najprestižnijeg turnira na svijetu, osjeća kao da je u svojoj dnnevnoj sobi.