XS
SM
MD
LG

In memoriam: Zorica Sonja Prostran

Zorica Sonja Prostran

Smrt Zorice Sonje Prostran na najupečatljiviji način dokazuje da je umrijeti i preći na stranu jačeg.
Zbogom dobri čovječe, Zorice Sonja Prostran, nezaboravna nastavnice biologije cijele moje generacije u banjalučkoj Osnovnoj školi “Kasim Hadžić”, danas “Dositej Obradović”, uz koju smo vaspitani i učeni da budemo, prije svega, dobri ljudi, a poslije sve ostalo…

 


Godine su to entuzijazma i zanosa, sport nam je, uz školske obaveze, bio više od igre, svojevrsna dodatna škola životnog viteštva i časti, a sve to, na osoben način, podsticala je naša obožavana nastavnica Zorica.
Vrijeme je to kad su i školska sportska takmičenje cijele kvartove dizala na noge, uz nas, zajedno sa nastavnikom fizičkog vaspitanja Kadirom Kapetanovićem, obavezno je bila i nastavnica biologije Zorica.
Život je pisao svoje priče, odrastali su mališani prekovrbaskog kraja, ali nikad nisu prekidali vezu sa svojom nastavnicom koja se poimenice, pri svakom susretu, interesovala za svoje učenike: Azru Bukić, Nenada Radišića, Nazifa Bucu, Šilju Mudrinića, Šemsu Plićanića, Bogdana Petkovića... gotovo majčinskom brigom.
Posebnim ljudima dobro se vraća dobrim, tako je i Zorica doživjela da joj mlađi brat Josip Pelc izraste u jednog od najboljih odbrambenih fudbalera u istoriji banjalučkog Borca. Sinovi Saša i Nebojša bili su takođe ljudi sporta, kasnije izgradili izuzetne životne karijere, na ponos svoje dobre majke koja je cijeli život bila blagi vaspitač sa osmijehom na licu, gospođa i dama, ma kakva vremena bila.
Osvrni se, poljednji put, s gordim ponosom Zorice Sonja Prostran, na sve što je ostalo iza tebe; baš si se imala i rašta da se rodiš.
Zorica Sonja Prostran je preminula u utorak, 8. novembra u Banjaluci u 86. godini, a sahrana će biti obavljena u četvrtak, 10. novembra na Perduvovom groblju u Banjaluci u 14 časova.