XS
SM
MD
LG

“Dan fudbala Republike Srpske” veći je od svih nas

Samo večna deca pobeđuju u fudbalu, a sve je to potvrdio i minuli, inače 13. po redu “Dan fudbala Republike Srpske” u veličanstvenom ambijentu Koncertne dvorane Banskog dvora.

 


Večna lista onih koji su stigli svoj san proširila se novim laureatima, a imena su: Vesna Miletić, Una Rankić, Blaž Slišković, Faruk Hadžibegić, Branislav Nedimović, Dejan Vidić, Miljan Bajić, Savo Šušić, Nedeljko Ćorić, Danijel Ružičić… stali su u red sa velikanima: Draganom Džajićem, Veliborom Borom Milutinovićem, Predragom Mijatovićem, Miloradom Mažićem, Draganom Stojkovićem, Sinišom Mihajlovićem, Milovanom Rajevcem, Milutinom Šoškićem, Velimorom Sombolcem, Dragoslavom Šekularcem, Ilijom Petkovićem, Ilijom Pantelićem, Dušanom Maravićem, Safetom Sušićem, Mladenom Krstajićem, Zoranom Avramovićem, Ivanom Ćurkovićem, Dejanom Stankovićem, Nenadom Bjekovićem… koji su kroz svoj život i fudbalsko stvaralaštvo, ma koliko ono trajalo, dokazali da je svaki čovek unikat kao što je bio mlađani Srđan Kačar. 
Uostalom, od kad je veka i sveta na najvažnijim raskrsnicama života nema putokaza, tako da je i u fudbalu, i sportu uopšte svaki dan, ustvari, zaseban život. U celoj toj fudbalsko-sociološkoj, zašto ne reći i filozofskoj misiji, fudbal kao igra je iznad svih; upravo takav, bio je minuli fudbalski događaj u Banjaluci. 
Svega toga bila je svesna i plejada sportsko-fudbalskih zanesenjaka, kada su pre 13 godina, uz pomoć i podršku Vlade Republike Srpske, odnosno njenog resornog Ministarstva za sport, Fudbalskog saveza Republike Srpske, na ideju Sportskog žurnala “rodila” ovu veličanstvenu svetkovinu, a ona danas izrasla u balkanski prvorazredni događaj ove planetarne igre. 
Imena i prezimena dosadašnjih laureata su planetarno odjekivala na stranicama najuticajnijih medija od “Njujork tajmsa” i “Frans presa”, do nacionalnih TV stanica Meksika, Nemačke, Engleske, Španije, Italije, Austrije… 
Na taj način, fudbal, Banjaluka, Republika Srpska… postali su veći od svih nas, a to je najveće priznanje onoj plejadi fudbalskih pregaoca i zanesenjaka koji su posredno ili neposredno pokrenuli i obogaćuju “Dan fudbala Republike Srpske” iz godine u godinu sve zanimljivijim sadržajima.