XS
SM
MD
LG

Jovanoviću se dopada u Istočnom Sarajevu: Volio bih ostati u Slaviji

Košarkaši Slavije napravili su ove sezone veliki uspjeh ulaskom u play-off prvenstva Bosne i Hercegovine. Poslije duže pauze Sokolovi su se vratili u elitni rang i odmah su završili kao šesti, iako je cilj pred početak sezone bio da se samo što prije obezbijedi opstanak i ne dođe u situaciju da se "bore za život".

Utakmicom protiv Bosne u gostima i drugim porazom od Studenata u sezoni, Slavija je završila ligaški dio sezone.

- Ta utakmica nam nije bila toliko bitna, kako kažete, ali bitno je što smo izašli jako od samog početka, ušli u utakmicu skoncentrisano. Da je bilo grešaka, bilo je, kao i u svakoj utakmici, ali je bitno zalaganje svih igrača. Smatram da, iako smo izgubili tu utakmicu, ona je bila dobra, rekao nam je mladi krilni centar Slavije, Srđan Jovanović.

U play-offu Sokolove čeka Široki, najbolja ekipa lige, sa kojom su ove sezone odigrali dvije egal utakmice, naročito onu na Pecari, i izgubili.

- Široki je tvrda ekipa, koja igra tranzicionu košarku. Veoma su čvrsti, igraju napad i odbranu na visokom nivou. Imaju iskusnih igrača kao što je Ive Ivanov, koji je motor ekipe, najiskusniji i od njega kreću mnoge stvari. Igrali smo dvije egal utakmice, ja prvu nisam bio tu, u drugoj je to bilo također izjednačeno i na kraju su nas slomili. Mi smo mlada ekipa koja pokušava da igra kroz tranziciju, da trči u leđa i da nametnemo brzu igru. Oni su previše iskusni, ipak, da neke stvari mi nametnemo, ali nadam se da ćemo sada uspjeti nešto da promijenimo.

Najveća prednost Slavije je trčanje i odlična fizička pripremljenost.

- Našu šansu treba da tražimo baš u trčanju, našoj fizičkoj spremi. U proteklom periodu smo odradili dobar posao što se toga tiče, svi igrači su što se tiče te strane jako dobro spremni i to je naša prednost, što naravno ne znači da Široki nije spreman, naprotiv.

Jovanović je zimus stigao u klub iz mrkonjićke Mladosti, a dosta igrača poznaje od ranije.

- Znao sam dosta igrača. Dvije sezone sam igrao Prvu ligu i igrali smo polufinale play-offa kada sam bio igrač Radnika. Znam dosta igrača, počevši od kapitena Darka, pa do ovih mlađih igrača. Negdje je to bilo i presudno da ja dođem, ekipa je mlada, igra se brža košarka i mlađi igrači igraju bitnu ulogu. Sve najbolje mogu reći o Slaviji.

Stil igre kojeg gaji trener Srđan Stanić, stalna trka i što brža igra, mu odgovaraju.

- Da, mnogo brzo igramo. Dešavaju se neke greške iz te brzine, ishitrenosti, ali to je sve normalno. Teško je igrati 40 minuta pod visokim pulsem. Trudim se da doprinosim ekipi što više mogu, da donesem energiju, imam neke svoje odbrambrene zadatke, u napadu što mi se otvori pokušam da iskoristim.

Iako još nije razmišljao o tome, niti razgovarao s nekim, priznaje da bi volio ostati i naredne sezone u klubu.

- Iskreno, nisam razmišljao, ali bih volio zbog svih uslova, zbog kluba kakav jeste, da ostanem još jednu sezonu i da probamo ponoviti ovaj uspjeh, ili čak poboljšati.

Utakmica Široki - Slavija igra se na "Pecari" u subotu od 20 sati.


22 .kolo Prvenstvo BiH
Posušje 62 : 70 Leotar
Bosna Meridianbet 106 : 90 Slavija 1996
Sloboda 104 : 94 Zrinjski
Promo 60 : 78 Borac Wwin
Mladost 68 : 109 Budućnost Prolab
Široki 84 : 72 Spars
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Široki 22 21 1 43
2 Borac Wwin 22 18 4 40
3 Budućnost Prolab 22 17 5 39
4 Bosna Meridianbet 22 15 7 37
5 Leotar 22 13 9 35
6 Slavija 1996 22 11 11 33
7 Spars 22 10 12 32
8 Sloboda 22 9 13 31
9 Posušje 22 6 16 28
10 Promo 22 5 17 27
11 Mladost 22 4 18 26
12 Zrinjski 22 3 19 25