XS
SM
MD
LG

Zrinjski uzeo i Kup BiH

Fudbaleri Zrinjskog novi su osvajači Kupa Bosne i Hercegovine i to nakon što su u finalu savladali gradskog rivala i branitelja naslova, ekipu Veleža rezultatom 1:0.

Rezultat iz Zenice pogoduje sarajevskim rivalima, FK Sarajevo i FK Željezničar budući da će i četvrtoplasirana ekipa iz m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine ići u kvalifikacije za evropska takmičenja, a upravo su Bordo i Plavi najbliži tom rezultatu.

Finale je otvoreno, čini se sa mnogo više opreza od očekivanog, pa smo tako u prvih pola sata samo zabilježili jednu priliku i to nakon prekida. Antonio Ivančić je ubacio, a Josip Ćorluka tukao glavom, no njegov udarac je zaustavio Osman Hadžikić da bi u 31. minuti uslijedila brutalna kontra Plemića. Mario Ćuže je sjajno prošao pored jednog od igrača Veleža, ubacio u sredinu za Maria Tičinovića koji je u presudnom trenutku izblokiran, te je ostalo 0:0.

Do kraja prvog poluvremena smo zabilježili još jedan pokušaj Tičinovića iz 32. minute susreta kojeg je golman Rođenih krajnjim naporom izbacio u korner da bi deset minuta kasnije Zrinjski još jednom zaprijetio. Mario Tičinović je izveo korner, a Nemanja Bilbija uhvatio sjajan volej, no lopta je završila u gol autu, te se na poluvrijeme otišlo pri najnepopularnijem fudbalskim rezultatom.

Plemići su na fantastičan način otvorili drugo poluvrijeme i poveli već u 52. minuti utakmice. Nakon greške Šikala, lopta je stigla do Ćorluke koji je pronašao Ćužea na drugoj strani, a ovaj lijevom nogom savladao Hadžikića za veliku radost Ultraša. Velež je nakon gola preuzeo konce igre u svoje ruke, a kao rezultat toga su bile prilike Anđušića i Lauša, no u oba slučaja Rođeni nisu ugrozili Marića. 

Igrala se 79. minuta susreta kada je Halilović pokušao savladati golmana Zrinjskog, no njegov udarac je otišao pored gola da bi tri minute kasnije Kamenar izveo korner, a Barišić šutirao glavom, ali pravo u Hadžikića. Anđušić je u 86. minuti susreta veoma dobro šutirao, ali je lopta otišla pored gola što je bilo posljednje uzbuđenje na utakmici, te je Zrinjski sasvim zasluženo osvojio prvu duplu krunu u historiji. 

Stadion: Bilino polje. Gledalaca: 7.000. Sudija: Bilbija Luka (Prijedor). Žuti kartoni: Šikalo, Hrkać, Lauš (Velež), Sučić, Malekinušić, Bilbija, Rendulić (Zrinjski). Crveni karton: Vehabović (Velež). Strijelac: 0:1 - Ćuže (52).

FK Velež: Hadžikić; Dejanović (86. Karamarko), Zeljković, Hrkać, Ćuković; Vehabović (77. Wallace), Pršeš, Šikalo (54. Halilović), Anđušić, Lauš; Haskić. Trener: Nedim Jusufbegović.

HŠK Zrinjski: Marić; Ćorluka, Barišić, Jakovljević, Memija; Ilinković (80. Zlomislić), Sučić, Ivančić (60. Kamenar), Tičinović (60. Malekinušić), Ćuže; Bilbija. Trener: Krunoslav Rendulić.