XS
SM
MD
LG

Dijete Drine HE vodi klub ka Prvoj ligi: Drina više nije "mrtvac" koji nikoga ne zanima

Prihvatio se posla vođen emocijama

Višegradska Drina HE je pred početak sezone najavila borbu za prvo mjesto i izrazila želju za povratak u Prvu ligu Republike Srpske. Na pola sezone Višegrađani se nalaze na tom kursu, prvi su na tabeli sa 37 bodova, a u 15 utakmica upisali su tek dva poraza i jednom remizirali. Da nije bilo izvrsne polusezone Proletera iz Dvorova imali bi ubjedljiviju prednost, ovako je ta razlika svega jedan bod.

Predsjednik Drine HE, Dejan Krsmanović, u razgovoru za SportDC svodi račune ove uspješne polusezone, ali i govori o funkcionisanju samog kluba.

- Vjerovatno rezultatski jedna od najuspješnijih polusezona u novijoj istoriji kluba. Uspjeli smo da dovedemo novog šefa stručnog štaba i to veoma zvučno ime, legendu našeg kluba, koji je svojim imenom, iskustvom i radom podigao ekipu na viši nivo. Smatrali smo da je baš šef stručnog štaba temelj na kome se gradi šampionska ekipa, a to se za sada ispostavlja tačnim. Vratili smo nekoliko naših igrača koji su igrali van Višegrada, sa nekima nismo uspjeli da se dogovorimo, a po prvi put imali smo i tri internacionalca iz Brazila. Sretan sam što su okosnicu kluba činili momci koji su ponikli u našem klubu i to mahom mlađi od 21 godine. Smatram, da svi u klubu moramo biti zadovoljni postignutim rezultatima, a nadam se da će i drugi dio sezone biti podjednako uspješan, govori na početku našeg razgovora Dejan Krsmanović.

Očekuje on veliku borbu i na proljeće, a u skladu sa tim tokom zime će se ekipa i pojačati.

- Očekujem jako teško proljeće. Imaćemo nekoliko nezgodnih gostovanja na kojima će se "lomiti" prvenstvena trka. Kao i do sada mi gledamo u svoje dvorište, radimo na jačanju igračkog kadra i pravljenju planova za što kvalitetnije pripreme kako bismo spremni ušli u proljećni dio sezone. 

Oskosnicu ekipe čine domaći igrači

Drina HE već sedam godina nije prvoligaš Republike Srpske. U sezoni 2015/16 su ispali iz Prve lige i od tada je to uglavnom neka borba za opstanak ili mirna luka u sredini tabele.

- Smatram i svaku priliku koristim da naglasim da Višegrad kao grad i klub sa tradicijom kakav je Drina HE zaslužuje i mora biti član Prve lige Republike Srpske. Sljedeće godine je veliki jubilej 100. godina našeg kluba i mislim da je to još jedan dodatni razlog da damo sve od sebe da Drinu vratimo u društvo kome pripada. 

U svim tim godinama Drina HE nije ni pomišljala da napadne prvo mjesto i ostvari povratak u Prvu ligu.

- Klub je prethodnih godina bio klub bez takmičarskih, sa samo jednom ambicijom da klub opstane i da nastavi da živi. Samo zahvaljujući prethodnom predsjedniku Bogdanoviću i nekolicini ljudi sa kojima se sarađivao i igračima koji su pristali da ostanu i bore se, klub je nastavio da živi. Takva situacija se odrazila i na rezultate i plasmane na tabeli. Ja kada sam se prihvatio posla svima sam jasno nagovijestio da ga nisam spreman raditi bez najviših ambicija, jer smatram da sport bez ambicija gubi svoju čar. Imao sam sreću da za takve ambicije dobijem podršku od Opštine Višegrad koja je osnivač kluba i ZP"He na Drini" koji je generalni i naslovni sponzor. I nastavljamo dalje, da mjenjamo klub i postavljamo visoke ciljeve. 

Kako kaže, ponosan je na svoju funkciju predsjednika u voljenom klubu, u kojem je odrastao. 

- Ja sam jako ponosan na svoju funkciju predsjednika. U Drini sam od svoje šeste godine, uz Drinu sam odrastao, zaljubio se u fudbal i sport, a sada se trudim da sa ovog mjesta pomognem koliko je u mojoj moći, dajući svoj maksimum. Iako mnogima nije jasno zašto se neko prihvati funkcije za koju nemaš nikakvu finansijsku benefit odnosno naknadu već samo "glavobolju" i mnogo potrošenog vremena ja sam se prihvatio vođen isključivo čistom emocijom prema klub svjestan svih problema sa kojima ću se suočiti i sa kojima se svakodnevno sa mojim saradnicima borim. Najveći izazov je bio vratiti fudbal i FK Drina HE u žižu sportske javnosti u Višegradu i Republici Srpskoj, zainteresovati ljude u našem gradu za fudbal, ali i ubjediti sponzore da zaslužujemo priliku za poslovnu saradnju. Naravno finansijski stabilizovati klub i pripremiti finansijski okvir koji će pratiti ambicije kluba.

On je na mjesto predsjednika stigao početkom 2023. godine i uskoro će godinu dana kako je klub transformisao u pretendenta na prvo mjesto. 

Želi vratiti klub u Prvu ligu

- Kao što sam naveo najponosniji sam što Drina HE više nije "mrtvac" koji nikoga ne zanima i za koga se čeka informacija da je nestao sa fudbalske mape. Uspjeli smo da se vratimo, da se o klubu priča, a trudimo se da markentiški što bolje ispromovišemo klub, da mijenjamo vizuelni indetitet kluba i da idemo u korak sa novim trendovima. Imam još mnogo ideja, želja, snova, a vidjećemo koliko ćemo uspjeti da realizujemo. Jedno je sigurno sa puno entuzijazma, emocija i energije nastavljam dalje...

Kao primarni cilj za predstojeći period Krsmanović je postavio da finansijska situacija prati takmičarske ambicije i da ne postoje organizacioni problemi koji bi stvarili poteškoće u radu. 

- Primarni cilj je da finansijska situacija u klubu uspjeva da prati takmičarske ambicije i sve ono što smo planirali. Takođe, cilj nam je da stvorimo što bolje uslove za rad naše omladinske škole, da od sljedeće godine igraju mnogo kvalitetnije lige, nego što je to sada slučaj. Igrački kadar seniorskog tima je potrebno osnažiti i pripremati za nastavak borbe za ulazak u Prvu ligu Republike Srpske, a i stvarati okosnicu tima za nastup u istoj. 

Ima Krsmanović na putu oporavka Drine HE podršku lokalne zajednice, što je veoma bitno. 

- Ko je u upravi bilo kog sportskog kolektiva zna da novca u sportu nikada nije dovoljno...Mogu reći da je saradnja sa opštinom Višegrad i načelnikom opštine Đurevićem na najvišem nivou, uživamo podršku za sve naše ideje i ambicije, a trudimo se da shvatajući opštu situaciju u društvu ne postavljamo visoke finansijske zahtjeve već da se uklapamo u trenutne finansijske mogućnosti opštine Višegrad, nadajući se da će narednih godina biti više prostora da se povećaju izdvajanja za sport. Moram istaći odličnu saradnju sa Zp "HE na Drini" i njenim direktorom Nedeljkom Perišićem. Opština i HE na Drini su stubovi oslonci našeg kluba, bez kojih do sada vjerovatno ne bi ni postojao.  Izuzetno sam srećan što se publika počela vraćati na stadion, jer zbog njih se fudbal i igra . Tokom ljetnih priprema na našim treninzima je bio prisutan određen broj gledalaca što nam je svakako prijalo, jer su to pozitivni pomaci i pozitivne povratne reakcije na promjene u klubu. Ovom prilikom pozivam naše sugrađane da na proljeće budu još brojniji i nose naše momke do Prve lige Republike Srpske.

Pretendent na vrh

Postoji plan da Višegrad dobije novi stadion. Odavno već ništa nije rađeno na stadionu kraj Rzava, a dodatni problem stvara i to što Drina HE nema pomoćni stadion, već glavni teren dosta trpi. 

- Infrastruktura kluba je  ograničavajući faktor za mnoge naše zamisli i planove. Poslednji radovi na našem stadionu su izvedeni 2012 godine kada je teren dobio novu travnatu podlogu i moderan sistem za navodnjavanj, tada su i tribine osvježene. Nakon toga, nije bilo većih ulaganja osim redovnog održavanja stadiona i upravne zgrade kluba. Nažalost, još uvijek nemamo pomoćni teren što otežava organizaciju treninga prvog tima i mlađih kategorija. Na našu sreću postoje ozbiljni planovi i ideje da se stadion izmjesti na novu lokaciju gdje bi bio izgradjen nov moderan stadion, sa svim potrebnim sadržajima i pomoćnim terenima, a takođe živa je i ideja da se izvrši rekonstrukcija postojećeg stadiona. Za obe opcije se trenutno radi projektna dokumentacija. Smatramo da je pravi trenutak da naš klub u 100 godini postojanja dobije nov dom kakav i zaslužuje, sa svim sadržajima koji nam fale sve ove godine, a koji bi otvorile i nove mogućnosti u radu.


Jedinstvo (B) 1 : 2 Podrinje
Guber 1 : 0 Proleter
Vlasenica : Zadrugar
Drina HE 4 : 0 Rudar 1925
Mladost (R) 4 : 3 Glasinac 1936
Jedinstvo (R) 8 : 0 Mladost (G)
Stakorina 4 : 1 Budućnost
Hercegovac 3 : 2 Ilićka 01
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Drina HE 27 22 3 2 69
2 Proleter 27 17 5 5 56
3 Jedinstvo (R) 28 13 4 11 43
4 Hercegovac 28 13 3 12 42
5 Zadrugar 26 12 6 8 42
6 Vlasenica 26 12 5 9 41
7 Glasinac 1936 28 11 7 10 40
8 Ilićka 01 28 12 4 12 40
9 Guber 28 12 4 12 40
10 Stakorina 27 12 2 13 38
11 Jedinstvo (B) 28 12 2 14 38
12 Podrinje 27 9 6 12 33
13 Budućnost 28 7 8 13 29
14 Mladost (R) 27 8 5 14 29
15 Mladost (G) 28 8 4 16 28
16 Rudar 1925 27 3 4 20 13