XS
SM
MD
LG

Čataković gura Sarajevo

Sarajevo

Fudbaleri Sarajeva ugostili su večeras na Koševu ekipu Igmana u drugom susretu 25. kola VVin lige Bosne i Hercegovine, a Bordo tim je na kraju slavio pobjedu rezultatom 3:2.

Sarajevo je u meč protiv Igmana ušlo u dobroj formi, nakon dvije pobjede i dvije utakmice u kojima je postiglo devet golova, a primilo samo jedan, te uz formaciju 3-5-2 koja je u posljednjim mečevima itekako dala rezultat. S druge strane, i Igman je u posljednjem kolu savladao Slogu na domaćem terenu i pobjegao barem na neko vrijeme iz opasne zone, pa su i gosti sa dosta samopouzdanja stigli na Koševo.

 

Sarajevo je od početka uspjelo da se nametne i za razliku od brojnih mečeva u ranijem dijelu sezone nije imalo probleme da zaprijeti protivničkom golu. No, jeste bilo ranjivo po izgubljenoj lopti, što je Igman  koristio.

Nakon desetak minuta igre, Sarajevo je imalo veliku šansu preko Muhameda Buljubašića, koji je bio jako raspoložen u večerašnjem meču.

Mladi veznjak je sam nanizao nekoliko igrača Igmana, izašao sam pred golmana Dinu Hamzića, ali je onda šutirao pored gola.

Bila je to uvertira za ono što će se desiti nekoliko minuta kasnije. Buljubašić je u 17. minuti sjajnom dubinskom loptom u veliku šansu izbacio Frensisa Kjeremeha. Internacionalac iz Gane je pobjegao odbrani gostiju, uspio je prebaciti golmana Dinu Hamzića, a ovaj ga je tom prilikom faulirao, te je Sarajevo dobilo penal. Siguran realizator je bio Hamza Čataković, koji je postigao pogodak u petoj uzastopnoj utakmici.

Imalo je Sarajevo u nekoliko navrate probleme po izgubljenoj lopti, ali Igman to nije uspio iskoristiti sve do 31. minute, kada je nekadašnji igrač Sarajeva Anel Hebibović lijepo zatresao mrežu Dejana Ilieva nakon dobre kontre po izgubljenoj lopti Julardžije.

Imao je Igman još jednu izglednu šansu preko Belmina Mešinovića, prije nego je Sarajevo stiglo do novog vodstva. Igrala se 40. minuta, kada je Hasićev udarac nakon dobre kontre odbranio Hamzić, ali odbio je loptu do Čatakovića. Bio je Čataković u nezodnoj poziciji, pa nije odmah šutirao nego se namjestio i potom majstorskim udarcem pogodio bliži ugao Hamzićevog gola za veliku radost navijača Bordo tima.

Samo tri minute kasnije, Sarajevo je stiglo i do trećeg gola. Nakon jedne osvojene lopte, lijepu akciju odigrali su Kjeremeh, Julardžija i Čataković. Čataković je na kraju gurnuo do Kjeremeha, ovaj je loptu poslao desno za usamljenog Amara Beganovića, a ovaj je lijepim udarcem pogodio mrežu gostiju i donio Bordo timu još uvjerljivije vodstvo.

Bio je to konačan ishod prvog dijela, a već iz prvog napada u drugom dijelu, raspoloženi Kjeremeh ponovo testira Dinu Hamzića pokušajem sa distance, ali ovaj je bio oprezan i uspio je zaustaviti njegov udarac.

Već nakon ove situacije, Igman dolazi do drugog pogotka. Slabu defanzivnu postavku odbrane Sarajeva iskoristio je još jednom Anel Hebibović, koji snažnim udarcem sa distance pogađa prečku. Lopta se odbila od prečku ka gol liniji i vjerovatno završila iza nje, ali nije to sudija vidio, pa je igra nastavljena, a lopta se odbila na glavu Stefanu Denkoviću, koji pogađa za 3:2.

Donosi ovo veliku nervozu u igri Sarajeva, koje je prepustilo inicijativu gostima, a Igman je u narednih dvadesetak minuta bio tim koji je više i češće bio u posjedu lopte, no uglavnom bezuspješno. Ipak, rasla je nervoza kod Sarajeva kako je vrijeme odmicalo, a domaći su bili izuzetno ljuti što nad rezervistom Tarikom Kapetanovićem u završnici nije dosuđen penal.

Vrijeme je ipak radilo u korist Sarajeva, koje je na kraju slavilo pobjedu, treću uzastopnu, te u dobrom raspoloženju ulazi u derbi.


Zrinjski 4 : 0 Zvijezda 09
Velež 1 : 1 Borac
Sloga 0 : 3 Željezničar
Sarajevo 3 : 2 Igman
Posušje 1 : 1 Tuzla City
Široki Brijeg 2 : 2 GOŠK
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 25 18 5 2 59
2 Zrinjski 25 16 4 5 52
3 Velež 25 11 10 4 43
4 Sarajevo (-3) 25 13 4 8 40
5 Sloga 25 12 2 11 38
6 Posušje 25 10 7 8 37
7 Široki Brijeg 25 9 5 11 32
8 Željezničar 25 8 2 15 26
9 Igman 25 8 2 15 26
10 GOŠK 25 6 7 12 25
11 Tuzla City 25 6 6 13 24
12 Zvijezda 09 25 5 2 18 17